Home
|
Calculator
|
Legislatie
|
Asigurari
|
Concept
|
Traditie
|
Societati
|
Analiza
|
Intrebari
|
International
|
Jobs
|
Contact
 Vineri 19  Septembrie  2014
Asigurari online
cu plata prin card
RCA ieftin online Asigurare RCA ieftin
plata online cu cardul
Stiri   asigurari online
Interne     Externe
Spatiu publicitar  

Contact Rapid

  Telefon: 0766345350                0722243705                0729884471
Comunicat   
Comisia de Supraveghere    a Asigurarilor
Feedback
E-mail
Click pentru prognoza meteo
Roportal
Copyright© 1999 - 2013 ROMASIG Broker

 
rca ieftin

Stiri Interne despre asigurari               

 
 
Garanta si NBG Insurance fuzioneaza pana la sfarsitul anului
 
 


          Garanta Asigurari, controlata de grupul elen National Bank of Greece, va fuziona prin absorbtie cu NBG Insurance, societate cumparata de grup la sfarsitul anului trecut. Procesul va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an. Actionarii societatilor au aprobat fuziunea la 11 septembrie, aceasta urmand sa aiba loc conform datelor financiare inregistrate la 31 iulie.
    Cele doua societati de asigurare sunt controlate de compania elena Ethniki Asfalistiki, membra a grupului National Bank of Greece, care detine si Banca Romaneasca. Ethniki este actionar la Garanta cu 93,26% din titluri, iar la NBG Asigurari controleaza 99,98% din capitalul social. Garanta activeaza atat pe segmentul asigurarilor generale, cat si pe al celor de viata, iar NBG Insurance (fosta Alpha Insurance) vinde doar asigurari generale. Potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cele doua societati au avut in 2005 afaceri de aproape 15 mil. euro.

29-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Cresc limitele de despagubire
 
 


          Limitele de despagubire din asigurarea RCA in cazul accidentelor soldate cu victime vor creste incepand cu anul 2007. "De la data aderarii, acestea vor fi fixate de catre societatile de asigurare, dar nu pot fi mai mici de 100.000 EUR pentru daune materiale, respectiv 350.000 EUR pentru vatamari corporale", a declarat Constantin BUZOIANU, Vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
    In prezent, aceste limite se ridica la 200.000 RON pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 1 mil. RON, indiferent de numarul persoanelor accidentate, in caz de vatamari corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial. Conform celor mai recente evaluari disponibile, numarul de autovehicule asigurate a crescutpana la circa 87%.
    "In perioada imediat urmatoare, CSA impreuna cu companiile de asigurare care practica asigurari obligatorii de raspundere civila auto, au in vedere gasirea unor solutii privind imbunatatirea calitatii sistemului CEDAM, in principal scaderea numarului de erori aparute in procesul de transcriere al politelor RCA", precizeaza Constantin BUZOIANU. Astfel, se urmareste prezentarea unei propuneri privind realizarea unui nou format de polita RCA ce poate suplini rolul vignetei, prin amplasarea acesteia in parbrizul vehiculului.

29-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Randamentul mediu anual, dublu faţă de inflaţie
 
 


          Principalele tipuri de plasamente au dat randamente diferite în ultimele 12 luni, iar totalul luat ca instrument diversificat de economisire a adus un plus de 11,25%. În perioada august 2005-august 2006, inflaţia calculată de Institutul Naţional de Statistică a fost de 6,02%. Potrivit statisticilor realizate de administratorii fondurilor de investiţii, ca şi de companiile de brokeraj, randamentele diverselor tipuri de plasamente sunt cuprinse între plus 30% (acţiunile cele mai lichide tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti) şi minus 1,79% (în cazul plasamentului în dolari SUA). Sunt analizate nouă tipuri de instrumente de economisire: acţiuni la bursă şi RASDAQ, unităţi de fond, obligaţiuni corporative şi municipale, depozite bancare în lei şi în euro, respectiv plasamentele în euro şi dolari SUA "la saltea". În calculul nostru, fiecărui instrument de economisire i-a revenit suma de 1.000 RON, plasată în perioada august-septembrie 2005; randamentele obţinute de fiecare în parte la 12 luni sunt evidenţiate în schema alăturată. Interesant este că totalul investit, adică 9.000 RON, are acum valoarea de 10.013 RON, adică s-a înregistrat o creştere per ansamblu de 11,25%, în timp ce inflaţia anualizată a fost de peste 6%.

29-09-2006   Adevarul

 
 
Strainii vad perspective roz pentru titlurile Erste, pe seama preluarii BCR
 
 


          Analistii bancilor de investitii Morgan Stanley si Dresdner Kleinwort recomanda cumpararea de actiuni Erste Bank si au majorat tintele de pret pe actiune de la 52,5 euro la 56,7 euro, respectiv de la 55 la 56 de euro, anticipand efecte financiare pozitive de pe urma preluarii BCR. Ieri la pranz, titlurile Erste erau in crestere, pretul depasind nivelul de 49,75 euro, dupa ce in prima parte a zilei alunecase pana la 49,38 euro.
    Pana acum, nici investitorii, nici analistii nu s-au aratat preocupati de faptul ca grupul austriac are de asteptat inca o luna pana sa preia cea mai mare banca romaneasca, dupa alte doua amanari ale termenului de finalizare a tranzactiei. In acest moment nu exista insa nicio garantie ca noul termen stabilit pentru 20 octombrie va fi respectat, atat timp cat PNL si PD nu fac inca nimic pentru deblocarea procedurii de la Curtea Constitutionala, prin numirea celui de-al noualea judecator.

29-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Reasigurarea face legea
 
 


          AIG Romania a cedat in reasigurare, in anul precedent, 92,18% din portofoliu, compania fiind lider pe acest segment in Romania. "Aceasta abordare a plasarii portofoliului in reasigurare face, de fapt, parte din filozofia Grupului AIG", a declarat, pentru Buletinele Informative de Asigurari XPRIMM, Mihnea TOBESCU, Director General, AIG Romania. Astfel, potrivit oficialului citat, o parte din sume se duc catre reasiguratorii din cadrul grupului, iar o alta parte merge catre cei externi, acestia regasindu-se pe o lista actualizata zilnic, denumita Security List, pe care se pot regasi nume mari precum SWISS Re, GEN Re, MUNICH Re.
    Compania de asigurari AIG Romania a subscris in primul semestru al anului in curs un volum de prime brute de 62,83 mil. RON (17,75 mil. EUR), cresterea nominala in moneda europeana inregistrata, comparativ cu perioada similara a anului precedent, ridicandu-se la 15,84%.

29-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Zi de pauza pe piata valutara. Dar ce urmeaza?
 
 


          Piata valutara a fost calma ieri, dupa ce a traversat o perioada agitata, cu volatilitate ridicata, pe fondul miscarilor de capitaluri speculative provocate de situatiile tensionate din Ungaria si, mai recent, din Polonia.
    BNR a calculat un curs de 3,5415 lei pentru un euro, cu 0,07 bani mai mult decat in ziua anterioara. Dolarul a urcat la 2,7858 lei, cu 0,05 bani peste nivelul din ziua anterioara. Parerile dealerilor privind evolutia cursului in perioada urmatoare sunt impartite. In timp ce unii asteapta reluarea aprecierii leului, cel putin pe termen scurt, altii anticipeaza cresteri ale cursului.
    Euro a oscilat ieri pe piata de la Bucuresti in jurul nivelului de 3,54/ 3,545 lei, intr-o sedinta cu volume de tranzactionare reduse.

29-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Temperaturile au atins cel mai mare nivel din ultimii 12.000 de ani
 
 


          Temperatura medie globala a ajuns la nivelul maxim inregistrat in actuala perioada interglaciara, care a inceput acum aproximativ 12.000 de ani, au precizat expertii in mediu de la NASA, referitor la procesul de incalzire globala care continua sa se manifeste din ce in ce mai pregnant. O echipa de cercetatori de la Institutul Goddard pentru Studii Spatiale apartinand NASA a aratat ca, in ultimii 30 de ani, Pamantul s-a incalzit cu o rata de 0,2 grade Celsius la fiecare deceniu, tendinta care aduce Terra, in prezent, la o diferenta de numai 1 grad Celsius de temperatura maxima atinsa in ultimul milion de ani.
    "Daca procesul de incalzire va adauga un plus de 2-3 grade Celsius, foarte probabil vom vedea schimbari ce vor face din Pamant o cu totul alta planeta decat cea pe care o stim. Ultima oara cand a fost atat de cald era in mijlocul pliocenului, acum aprope 3 milioane de ani, cand nivelul apelor oceanului era cu 25 de metri mai inalt decat in prezent", precizeaza James HANSEN, responsabilul echipei de cercetatori NASA.
    Acest fenomen a inceput deja sa afecteze iremediabil fauna si flora, in ultima jumatate a secolului XX observandu-se in jur de 1.700 de specii de plante, animale si insecte care traverseaza un proces de migrare spre poli cu o viteza medie de 6,4 km/deceniu. Tendintele ingrijoratoare ale nivelului temperaturii pe Terra si a efectelor rezultate vor face subiectul lucrarii "Fenomene meteo extreme - recorduri mondiale si preventia riscurilor", care va fi prezentata de Anselm SMOLKA, Head of Department Geophysical & Hydraulic Risks, MUNICH Re, in cadrul celui mai important eveniment dedicat gestiunii riscurilor catastrofale, ICAR 2006.
    Organizat, in premiera, in Romania, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, Banca Mondiala, ICAR - The International CAtastrophic Risks Forum se va desfasura, in perioada 2-3 octombrie a.c, la Centrul International de Conferinte ROMEXPO.

29-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Privatizarea IAS-urilor a lăsat statului o zestre a creanţelor de 70 milioane de euro
 
 


          Odată cu privatizarea din agricultură, concesiunea pământului a "născut" numai în ultimii cinci ani o gaură în vistieria statului de aproape 70 milioane de euro. Autorităţile au închis ani buni ochii în faţa agricultorilor care s-au folosit gratis de pământ pentru propriile afaceri. Începând cu 2006 însă, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a înfiinţat un fel de birou al creditelor pentru rău-platnicii redevenţelor.
    În ultimii cinci ani, şi agricultura s-a transformat într-o piatră de râu pentru capitolul de venituri bugetare. Ca şi când nu ar fi fost îndeajuns găurile suportate ani la rând de la buget de pe urma falimentelor bancare sau a evaziunii fiscale, întreprinzătorii din agricultură au considerat statul un partener de mâna a doua. Începând cu anul 2000, dintre cele aproximativ 750 de foste IAS-uri care au fost trecute în proprietate privată, peste 400 nu şi-au plătit taxele de redevenţă pentru pământul primit de la stat.
    "Situaţia este una foarte grea pentru noi, pentru că ne confruntăm în prezent cu un procentaj de peste 65% din IAS-uri care, după ce au lăsat statului o zestre a debitelor de 70 milioane de euro, ca urmare a neplăţii redevenţelor, au falimentat" , a precizat directorul general al ADS, Barna Tanczos. Potrivit acestuia, principala cauză a nivelului acestor debite este faptul că statul nu a făcut începând cu anul 2000 niciun fel de executare silită. "Până acum, din creanţe am reuşit să recuperăm 2-3 %", arată Tanczos.

29-09-2006   Adevarul

 
 
Broadhurst actioneaza in instanta conducerea Asirom
 
 


          Fondul Broadhurst Investments Limited, actionar la Asirom, va inainta in justitie o plangere prin care va solicita, in numele firmei de asigurari, recuperarea prejudiciului creat de administratori prin plata unui pret considerat prea ridicat pentru preluarea Casei de Pensii Concordia Romana (CPCR). Potrivit calculelor Broadhurst Investments, valoarea prejudiciului se ridica la 5,87 milioane lei, plus dobanda legala la zi. "Astazi (joi, 28 septembrie - n.r.) ar fi trebuit sa aiba loc o conciliere intre Broadhurst si cinci fosti administratori ai Asirom la 24 aprilie 2003, data la care asiguratorul a achizitionat integral CPCR. Nu s-a prezentat niciuna dintre persoanele convocate", a declarat Dan Barbulescu, reprezentantul Broadhurst in actionariatul Asirom.
    Valoarea totala a prejudiciilor aduse Asirom depaseste valoarea de 6,1 milioane lei, reiese din datele fondului de investitii. Asirom este al doilea mare jucator pe piata locala a asigurarilor.

29-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Pregatirea profesionala a personalului, pe prim plan
 
 


          BCR Asigurari Sucursala Galati are drept obiectiv prioritar pentru anul 2006 pregatirea profesionala a personalului, pentru a oferi, in conditii de competenta, solutii eficiente de protectie impotriva riscurilor asigurabile. De asemenea, se urmareste diversificarea portofoliului, cresterea volumului de prime subscrise, precum si dezvoltarea de noi canale de distributie.
    In primul trimestru al anului 2006, Sucursala BCR Asigurari s-a situat pe locul 4 in clasamentul intern al companiei. In anul 2005, BCR Asigurari Galati a inregistrat o crestere a volumului de prime brute subscrise cu 159% comparativ cu anul 2004.
    Asigurarile de incendiu si calamitati naturale detin un procent semnificativ in structura portofoliului pe anul 2005, cu 26,28%. In cadrul asigurarilor generale, ponderea majoritara o au asigurarile auto, cu 61,88%, dintre care 55% reprezinta asigurarile de tip CASCO. "In cadrul Sucursalei BCR Asigurari Galati activitatea de subscriere prin intermediul brokerilor este redusa, dar suntem preocupati pentru a dezvolta acest canal de vanzare", declara Axente PANAIT, Directorul Sucursalei.

29-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Obligaţiunile Băncii Mondiale vor ajunge la Bursă în două săptămâni
 
 


          După ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aprobat listarea obligaţiunilor în lei emise de Banca Mondială, următorul pas va fi analiza acestei oferte de către Comisia de Listare din cadrul Bursei de Valori Bucureşti. Preşedintele BVB, Septimiu Stoica, a declarat că "nu vor fi probleme la cotarea obligaţiunilor BM nici în Comisia de Listare, nici la Comitetul Bursei, astfel că este posibil ca listarea să aibă loc în cel mult două săptămâni". Obligaţiunile Băncii Mondiale se vor regăsi la categoria Emitenţi Internaţionali a BVB. În cadrul ofertei publice iniţiale, preţul unei obligaţiuni a fost de 1.000 RON, iar rata dobânzii este fixă - 6,50% anual. Scadenţa este de 36 de luni, cu plata semestrială a dobânzii.
    Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat deja listarea obligaţiunilor în lei emise de Banca Mondială, care ar putea intra la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti în aproximativ două săptămâni. SSIF Intercapital Invest, companie care intermediază emisiunea, a obţinut acordul Comisiei. Oferta publică primară de obligaţiuni a Băncii Mondiale a fost lansată pe 30 august şi s-a încheiat pe 12 septembrie. Plata dobânzii se va face semestrial către investitorii care au subscris în cadrul ofertei publice, iar principalul va fi plătit la scadenţa emisiunii.

29-09-2006   Adevarul

 
 
Comisia Europeana: Mai sunt probleme de rezolvat in asigurari
 
 


          Principala provocare pentru sectorul asigurarilor din Romania ramane semnarea Acordului Multilateral de Garantare, care le va permite romanilor sa circule in UE fara sa le fie verificata polita de asigurare de raspundere civila auto la frontiera, arata ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene (CE).
    Acordul Multilateral de Garantare (Multilateral Guarantee Agreement) urmeaza sa fie semnat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) in acest an sau la inceputul anului viitor, potrivit lui Liviu Stoicescu, presedintele BAAR. Stoicescu afirma ca, dupa semnarea MGA, este nevoie de 5-6 luni pentru ca acordul sa intre in vigoare, astfel incat si dupa aderare, timp de mai multe luni, romanii vor prezenta dovada asigurarii de raspundere civila auto la frontiera.

28-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Asigurarile de locuinta - dezvoltarea pietei se va produce si in Romania
 
 


          Cresterile pe piata asigurarilor de locuinte sunt destul de mari in Romania, tocmai pentru ca numarul de locuinte asigurate in acest moment este nesemnificativ. Romania va trebui sa se apropie de situatia din statele Uniunii Europene, acolo unde marea majoritate a imobilelor au asigurare macar pentru imobil in sine, daca nu si pentru bunuri.
    O asigurare de locuinta in Romania, pentru un apartament cu suprafata medie, costa maxim 100 de euro pe an, un pret mic pentru o polita care ii poate face pe posesori sa nu mai aiba griji fata de viitorul proprietatii. Din 2007 se estimeaza ca educatia populatiei in acest domeniu se va imbunatati si un numar mai mare de romani vor intelege necesitatea unei astfel de asigurari pentru locuinta.
    Si societatile de asigurare sunt constiente de aceasta piata, dovada fiind aparitia unor campanii de promovare a acestor polite - campanii inca slabe, pentru ca societatile de asigurari au investit mai mult bani in reclame RCA, Casco, asigurare medicala si de viata.
    Asigurarile de locuinta vor deveni curand chiar obligatorii, cel putin asta se doreste si in Romania, dar masura ar putea fi adoptata cel mai devreme in a doua jumatate a anului 2007. Companiile de asigurare asteapta de la 2007 o crestere mare a acestui tip de asigurare, unele date indicand o prognoza de crestere de 100%.
    Cei interesati au la dispozitie mai multe companii ce ofera polite de acest gen - Allianz Tiriac, BCR Asigurari, Generali si nu numai. Un avantaj ar putea fi si apelarea la un broker de asigurari, care nu va incerca sa vanda o anumita asigurare si va prezenta in mod corect clientului toate produsele pe care le reprezinta.
    Este foarte important ca, inainte de alegerea unei optiuni, clientul sa solicite informatii complete sau chiar sa studieze contractul, pentru a fi sigur ce anume se asigura si ce anume nu se asigura.

28-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Estimari optimiste pentru asigurarile de viata
 
 


          Piata asigurarilor de viata cunoaste o dezvoltare accentuata in viitorii ani, afirma specialistii in domeniu. "Potrivit estimarilor noastre, pana in anul 2010, acest segment va atinge pragul de 1 mld. EUR din prime brute subscrise anual", a declarat Theodor ALEXANDRESCU, Director General al AIG Life, in cadrul emisiunii "Polita de Asigurare", difuzata de The Money Channel.
    Oficialul AIG Life estimeaza o crestere anuala de 30% a acestui segment. In acelasi timp, Presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului, Varujan VOSGANIAN previziona, cu ocazia Primei Editii a Conferintei Nationale de Pensii Private, ca in anul 2020 volumul subscrierilor pe clasa asigurarilor de viata va atinge un volum de 8-10 mld. EUR.
    Cu afaceri de aproape 286 mil. EUR, acest segment a inregistrat, in anul 2005, o crestere, in moneda europeana, de peste 50%, superioara mediei pietei. Volumul primelor brute subscrise din asigurari de viata, in primul semestru al anului in curs, s-a cifrat la aproape 154 mil. EUR (aproape 545 mil. RON), in crestere cu aproape 14% in moneda europeana comparativ cu rezultatele consemnate in perioada similara a anului precedent. Specialistii estimeaza ca, in prezent, diferenta dintre nevoia de protectie financiara a romanilor si resursele existente in acest moment, altfel spus deficitul de protectie, se cifreaza la peste 48 mld. EUR.

28-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Piata testeaza din nou nivelul de 3,53 lei/euro
 
 


          Euro a coborat la cursul oficial, insa pe piata valutara interbancara cotatiile au ramas la nivelul din ziua precedenta, dupa o sedinta de tranzactionare in care atat clientii locali, cat si nerezidentii si-au facut simtita prezenta.
    BNR a calculat un curs de 3,5355 lei pentru un euro, cu 0,53 bani sub nivelul din ziua anterioara. Dolarul a pierdut numai 0,08 bani, pana la 2,7853 lei, in conditiile in care pe pietele internationale a marcat o usoara apreciere in fata euro.
    "In ultima vreme au fost vesti bune pe Romania, iar sezonalitatea pe clienti nu mai este atat de pronuntata, astfel ca desi vor fi presiuni pe leu, acestea nu vor mai fi la fel de mari ca in anii trecuti.

28-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Comisar european din România, audiat în noiembrie
 
 


          Parlamentul European ar putea audia comisarii europeni propuşi de România şi Bulgaria la 27-28 noiembrie, a anunţat, ieri, serviciul de presă al Legislativului european. Conferinţa preşedinţilor, care reuneşte liderii grupurilor politice din parlament, discută această problemă astăzi. Pentru moment, sunt analizate două posibilităţi: votarea întregii Comisii Europene sau votarea noilor comisari. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, i-a transmis o scrisoare prin care îl anunţă că poate demara procedurile privind desemnarea unui comisar european.
    Ieri, Barroso şi comisarul pentru extindere, Olli Rehn, s-au întâlnit, la Bucureşti, cu preşedintele Traian Băsescu. Acesta i-a asigurat pe cei doi că România va continua reformele în "ritm accelerat". Rehn şi Barroso s-au întâlnit în cursul serii de ieri şi cu premierul Tăriceanu. Cu acest prilej, cei doi oficiali europeni au făcut portretul comisarului ideal: acestea trebuie să fie integru, neangajat politic, foarte decis şi să cunoască în profunzime proiectele europene. El trebuie să înţeleagă că va reprezenta mai întâi interesele europene şi abia apoi pe cele ale României.

28-09-2006   Adevarul

 
 
Protectie SMART de la ING Asigurari de Viata
 
 


          In doua luni de cand produsul SMART al companiei ING Asigurari de Viata se afla pe piata, au fost incheiate peste 1.000 de contracte aferente acestei polite. "Suntem multumiti de reactia pietei la acest produs", a declarat Director General Executiv al companiei. Lansat in luna august a anului in curs, SMART este un produs destinat persoanelor cu venituri medii.
    Pachetul de Protectie financiara SMART acopera patru riscuri diferite: deces din orice cauza, deces din accident, spitalizare din accident si interventie chirurgicala din accident. In functie de nevoile lor, clientii pot alege dintre trei niveluri de protectie - pentru o suma asigurata de deces din orice cauza de 10.000 RON, 20.000 RON si respectiv 30.000 RON.
    Polita are o durata standard de cinci ani, prima de asigurare ramanand constanta pe toata durata contractului, in timp ce suma asigurata creste anual. "Estimam ca acest produs va raspunde foarte bine particularitatilor pietei romanesti, intrucat raspunde unor nevoi fundamentale asa cum este protectia confortului financiar al familiei, inclusiv protectia copiilor.
    ING Asigurari de Viata considera ca protectia financiara este foarte importanta, iar oamenii trebuie sa devina din ce in ce mai constienti de acest lucru.

28-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Creditele in franci devin mai vizibile
 
 


          In cursa creditelor in franci elvetieni, bancile romanesti se arunca una dupa alta. Semn ca dobinda mai mica bate riscul mai mare, tot mai multi romani sint dispusi sa se indatoreze pentru multi ani de-acum incolo in moneda deocamdata cistigatoare. Dupa ce au lasat OTP Bank sa-ncerce piata romaneasca la nada francului elvetian, concurentii din sistemul bancar au lasat reticenta la o parte si au inceput sa bata credit in aceeasi moneda. Bancile concurente nu puteau sta impasibile in fata valului de cereri de imprumut venite din partea romanilor care vad in creditul elvetian sansa de a obtine mai facil o suma mai mare la dobinzile cele mai reduse de pe piata.
    Mirajul creditelor in franci elvetieni a inceput cind OTP a demolat concurenta aratind doritorilor de imprumut ca in afara de euro si dolar, si moneda Tarii Cantoanelor le poate fi de folos. Pina in urma cu citeva luni, piata romaneasca parea insensibila la varianta creditarii in franci elvetieni, destul de intilnita in tarile Europei Centrale si in unele state nordice, imprumuturile in aceasta moneda fiind oferite doar de doua banci cu prezenta redusa pe piata, OTP Bank Romania si Porsche Bank.
    Raiffeisen Bank, numarul patru in piata de retail, a anuntat ca acorda persoanelor fizice credite imobiliare si de nevoi personale in franci elvetieni, cu o valoare maxima reprezentind echivalentul a 200.000 de euro.
    Bancpost a pasit si ea recent pe tarimul promitator al imprumuturilor in franci cu dobinzi diferite in functie de valoarea creditului. HVB-Tiriac a anuntat ca analizeaza posibilitatea lansarii de credite in franci elvetieni, banca avind si o vasta experienta in grup privind finantarile in aceasta valuta, iar BRD are deja o oferta limitata pentru persoane fizice.

28-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Banca Nationala se uita cum scade inflatia
 
 


          Banca Nationala a hotarat ieri sa nu schimbe nimic din cadrul de politica monetara stabilit pe 27 iunie, pastrand atat dobanda de 8,75% pe an, cat si ratele rezervelor minime obligatorii de 20% la lei si 40% la valuta.
    "Pe baza datelor disponibile in prezent, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata", a anuntat ieri banca centrala dupa sedinta de politica monetara.
    Dupa ce in alte ocazii a reusit sa provoace surprize, ieri banca centrala a confirmat in cea mai mare masura asteptarile pietei, desi aceasta lua in calcul si o posibila noua majorare a rezervelor minime ca raspuns la mentinerea cresterii rapide a creditului. BNR mentioneaza coexistenta procesului de dezinflatie cu accelerarea cresterii economice bazata atat pe investitii, cat si pe un consum dinamic, sustinut de expansiunea creditului, fara a explica insa "paradoxul".
    In absenta vreunei modificari in politica monetara, guvernatorul Mugur Isarescu a renuntat la obiceiul de a lectura personal comunicatul in fata presei si, implicit, la comentarii suplimentare privind evaluarile BNR asupra economiei.

28-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Firmele din Gara de Nord, la "mâna" Fiscului
 
 


          Noul plan al Ministerului Transporturilor cu privire la Gara de Nord, care se referă la concesionarea acesteia unei firme care să o modernizeze şi apoi să o administreze, pune sub semnul întrebării viitorul firmelor care au spaţii închiriate, sub diverse forme, acolo. Pe de altă parte, dacă proiectul de modernizare gândit de către Ministerul Transporturilor prevede o viitoare concesionare a spaţiilor comerciale pe o perioadă de 49 de ani, Fiscul consideră ca fiind mai profitabilă vânzarea acestora. "Spaţiile comerciale din incinta Gării de Nord ar fi administrate mai bine dacă ar fi vândute, decât dacă ar fi închiriate", a declarat pentru Adevărul preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu.
    Dacă la prima vedere, Ministerul Transporturilor pare să aibă "pâinea şi cuţitul", în privinţa sorţii Gării de Nord, situaţia nu este chiar aşa. Întrucât CFR are datorii către bugetul statului şi se află în procedură de executare silită, Fiscul are dreptul de a decide care este varianta cea mai avantajoasă. "Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va analiza propunerile de recuperare a datoriilor şi va decide asupra formulei legale cea mai avantajoasă pentru bugetul statului: concesionarea spaţiilor comerciale din Gara de Nord sau vânzarea acestora", a declarat purtătorul de cuvânt al ANAF, Dorin Tigănaş.
    Pe de altă parte, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a anunţat, recent, că modernizarea Gării de Nord presupune concesionarea spaţiilor din incintă, formula agreată fiind realizarea unui Parteneriat Public-Privat (PPP). Intenţia oficialului a fost confirmată şi de către Constantin Axinia, directorul general al CFR Infrastructură. Deocamdată, proiectul se află abia în faza de studiu de fezabilitate, până la sfârşitul acestui an urmând să se demareze şi procedurile de pregătire a licitaţiei pentru alegerea partenerului. "Vom concesiona Gara de Nord unei firme puternice, cu experienţă, care a mai realizat asemenea proiecte de modernizare în alte ţări", a declarat Axinia. Costurile unei asemenea afaceri nu se cunosc, cert este însă că finanţarea urmează să fie asigurată de către firma parteneră.

28-09-2006   Adevarul

 
 
Transilvania imprumuta 15 mil. euro de la IFC ca sa dea credite pe termen lung
 
 


          Banca Transilvania va contracta un credit subordonat de pana la 15 milioane de euro de la IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale. Imprumutul acordat de institutia supranationala face parte dintr-un proiect de finantare mai mare, in valoare de 75 de milioane de euro, pe care Banca Transilvania (BT) intentioneaza sa-l deruleze.
    In cadrul acestei facilitati a mai participat si BERD, cel mai important actionar al BT, tot cu 15 milioane de euro. In total, numarul creditorilor este de cinci, care vor participa cu linii de finantare distincte. Numele celorlalti participanti la aceasta facilitate de credit nu sunt cunoscute inca.
    BT a operat recent si o majorare a capitalului social, prin care a atras 156 de milioane de lei (echivalentul a 47 de milioane de euro) de la actionari. IFC va acorda imprumutul pe o perioada de sapte ani. Fondurile urmeaza sa fie folosite pentru a sustine activitatea de creditare in domeniile intreprinderilor mici si mijlocii si cel imobiliar. Consiliul director al IFC va lua decizia finala in privinta acestui credit pe 10 noiembrie.
    Creditul va contribui, datorita scadentei mari, la echilibrarea pe maturitati a bilantului BT. De altfel, majoritatea bancilor de pe piata locala se confrunta cu dezechilibre de maturitati intre active si pasive, in conditiile in care scadentele la imprumuturile acordate au crescut sensibil, in timp ce pentru depozite atrase au ramas la nivelul catorva luni.

28-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Asigurarile de viata: 10 mld. EUR in 2020
 
 


          Procesul de tranzitie prin care a trecut Romania in ultimii 16 ani se va finaliza odata cu aparitia sistemului privat de pensii. Aceasta este opinia Presedintelui Comisiei de Buget, Finante, Banci a Senatului, Varujan VOSGANIAN. In acest fel, cetateanul roman contribuabil nu va mai fi o persoana pasiva, asistata, ci va deveni un agent economic activ, capatand calitate de investitor. "Consider ca fondurile private de pensii au potential semnificativ de dezvoltare, astfel incat estimam ca la orizontul anului 2020, acestea vor strange contributii de peste 7 - 8 mld. EUR", explica Varujan VOSGANIAN.
    Intarzierea lansarii pensiilor private creeaza probleme de capitalizare Fondului Proprietatea. "Daca acest sistem ar fi aparut in 2000, fondurile de pensii ar fi putut avea in prezent, active de 3 mld. EUR", precizeaza Varujan VOSGANIAN. In acelasi timp, in urmatorii 14 ani, volumul subscrierilor pe clasa asigurarilor de viata va atinge un volum de 8-10 mld. EUR.
    Cu afaceri de aproape 286 mil. EUR, acest segment a inregistrat, in anul 2005, o crestere, in moneda europeana, de peste 50%, superioara mediei pietei. Volumul primelor brute subscrise din asigurari de viata, in primul semestru al anului in curs, s-a cifrat la aproape 154 mil. EUR (aproape 545 mil. RON), in crestere cu aproape 14% in moneda europeana comparativ cu rezultatele consemnate in perioada similara a anului precedent.
    Specialistii estimeaza ca in prezent diferenta dintre nevoia de protectie financiara a romanilor si resursele existente in acest moment, altfel spus deficitul de protectie, se cifreaza la peste 48 mld. EUR.

27-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Romania se afla pe locul 68 in topul competitivitatii economice
 
 


          Romania se afla pe locul 68 in topul celor mai competitive tari din punct de vedere economic, cu o pozitie mai jos decat cea de anul trecut, conform topului realizat de World Economic Forum in randul a 125 de state dezvoltate.
    In fruntea topului se afla Elvetia, urmata, in ordine, de Finlanda si Suedia, in timp ce liderul clasamentului de anul trecut, Statele Unite, a coborat pana pe locul sase mai ales din cauza problemele macroeconomice care au erodat perspectivele de dezvoltare.
    Dintre statele care au aderat la UE in anul 2004, cel mai bine plasata este Estonia, care se afla pe locul 25, urmata de Cehia - locul 29, Slovenia - locul 33 si Letonia - pe pozitia 36.
    Bulgaria se situeaza in acest an pe pozitia 72, dupa ce anul trecut se afla pe locul 61. In urma Romaniei se mai situeaza Ucraina pe 78, Macedonia si Moldova pe locurile 80, respective 86.
    Raportul realizat de World Economic Forum a fost intocmit pe baza datelor economice disponibile si a unui sondaj de opinie, fiind intervievati peste 11.000 de oameni de afaceri din cele 125 de tari cuprinse in clasament.
    World Economic Forum este o organizatie internationala independenta, non-profit, fondata in anul 1971 avandu-si sediul la Geneva, in Elvetia. Organizatia isi propune sa intermedieze dialogul dintre liderii politici pentru a stabili un program de imbunatatire a situatiei economice mondiale.

27-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Piata revine spre 3,53 lei/euro
 
 


          Leul a castigat teren in fata euro, in cadrul unei miscari regionale, dupa ce jucatorii speculatori au decis sa redeschida pozitii pe pietele emergente. BNR a calculat un curs de 3,5408 lei pentru un euro, cu 0,79 bani sub nivelul din ziua anterioara. Dolarul a castigat 0,79 bani, urcand la 2,7861 lei.
    Pe piata valutara de la Bucuresti euro a inceput ziua la 3,5430/4,5480 lei, la nivelul inchiderii de luni. Pe parcursul zilei, vanzarile strainilor au impins euro pana la un minim de 3,53/3,5350 lei. Spre sfarsitul zilei cotatiile au urcat usor, piata inchizandu-se la 3,5370/3,5420 lei pentru un euro. "Ordinele au provenit in special de la clientii straini, care au vandut euro si pe celelalte piete din regiune", a comentat un dealer.

27-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Ultimul raport CE pentru România, negociat dur
 
 


          Raportul Rehn, aşa cum a fost el prezentat ieri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg şi aşa cum va fi reluat astăzi la Bucureşti de comisarul pentru extindere şi de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, îi nemulţumeşte pe unii dintre europarlamentari, apărători ai drepturilor minorităţilor. Kinga Gal, de la Partidul Popular European (PPE) şi membră FIDESZ, critică lipsa unor referiri clare la dreptul minorităţii maghiare din România la autonomie culturală, aşa cum o cere proiectul statutului încă neadoptat de Legislativul de la Bucureşti.
    Un motiv întemeiat pentru Gal să facă un raport paralel cu cel al Executivului european strict asupra situaţiei minorităţii maghiare şi a "toleranţei scăzute a românilor faţă de etnicii în cauză". Europarlamentarul ungar va prezenta raportul înainte de dezbaterea din Legislativul European pe marginea raportului Rehn, din 11 octombrie.

27-09-2006   Adevarul

 
 
BT Leasing a obtinut un credit de cinci milioane de euro de la BERD
 
 


          Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat marti societatii BT Leasing Transilvania IFN (BTL) un imprumut in valoare de cinci milioane de euro pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), potrivit unui comunicat al institutiei de credit. Imprumutul va permite societatii de leasing sa acorda finantari de pana la 125.000 de euro pentru noii clienti intreprinderi mici si mijlocii.
     ‘’IMM-urile din Romania au nevoide de mai multe modalitati de finantare pe care si le pot permite, iar dezvoltarea acestui segment este vitala pentru economie’’, a declarat Kurt Geiger, director Business Group pentru institutii financiare in cadrul BERD.
    Imprumutul a fost acordat in cadrul programului regional de facilitare a finantarii sectorului de intreprinderi mici si mijlocii, derulat de BERD si Uniunea Europeana. Banca a alocat acestui program care se deruleaza in 11 tari fonduri totale de 1,1 miliarde euro dintre care au fost deja acordate 1,041 miliarde euro.
    De la lansarea programului in anul 1999, Comisia Europeana a contribuit cu suma de 157 milioane de euro, pentru acordarea de granturi si asistenta tehnica. BT Leasing Transilvania, subsidiara a Bancii Transilvania, a obtinut in anul 2005 o cifra de afaceri de 14,1 milioane de euro si un profit de 1,16 milioane euro. Principalul actionar al Bancii Transilvania este BERD, cu 15% din capital.

27-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Asiguratorii de viata vor putea administra pensii private
 
 


          Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pregateste un proiect de modificare a Legii 32/2000, prin intermediul caruia societatile de asigurari de viata vor avea voie sa administreze fonduri private de pensii.
    "Proiectul de Ordonanta are aproape toate semnaturile necesare pentru a putea intra in dezbaterea Executivului", a declarat, ieri, in cadrul Primei Editii a Conferintei Nationale de Pensii Private, desfasurate sub genericul "2006 - Adevaratul Start", Presedintele CSA, Angela TONCESCU. Supravegherea asiguratorilor care vor administra si fonduri de pensii va fi convenita printr-un protocol care va fi semnat intre CSA si CSSPP.
    "Societatile de asigurare vor avea bilanturi si conduceri separate pentru diviziile de pensii", a explicat Presedintele CSA. "In acelasi timp, potrivit modificarilor propuse, brokerii vor putea distribuii pensii private", a anuntat Angela TONCESCU.
    "Consideram ca rolul intermediarilor in asigurari este foarte mare, avand in vedere ca publicul are nevoie de educatie, transparenta si protectie, brokerii putand contribui la aceste deziderate", este de parere Bogdan ANDRIESCU, Presedintele UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania).

27-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Analistii nu asteapta scaderea dobanzii BNR mai devreme de jumatatea lui 2007
 
 


          Este posibila o noua majorare a ratei rezervelor minime obligatorii la lei pentru ca dinamica creditului ramane foarte puternica, comenteaza Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro Bank. El crede ca BNR trebuie sa scoata bani de pe piata intr-un mod mai ieftin, iar majorarea rezervelor minime obligatorii (RMO) poate reprezenta o solutie.
    Dupa socul provocat de decizia bancii centrale din iunie privind majorarea RMO la lei, niciun analist nu exclude posibilitatea ca BNR sa recurga la acest instrument de reducere brutala a lichiditatii de pe piata.
    Florin Catu, analist-sef al ING Bank, crede ca exista in continuare posibilitatea cresterii RMO la leu si valuta, dar deocamdata, datorita faptului ca in inflatie nu se vad efectele cresterii creditului, BNR ar putea astepta pana cand va avea mai multe informatii. El spune ca din cauza cresterii inflatiei CORE2 (care exclude preturile administrate si pe cele ale produselor de sezon) presiunile inflationiste se mentin pe termen mediu si lung.
    Si Radu Craciun crede ca banca centrala se va gandi de doua ori inainte sa decida o eventuala relaxare a politicii monetare, avand in vedere ca primul an dupa intrarea in UE aduce presiuni inflationiste suplimentare.

27-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
GE Money a cumpărat servicii financiare de 140 milioane de euro în România
 
 


          GE Money, divizia internaţională de servicii financiare a General Electric (NYSE: GE), a obţinut controlul deplin al pachetului majoritar de acţiuni în companiile: Leasemart NV (deţinătoare a firmei de leasing Motoractive), Ralfi SA (companie care oferă credite de consum sub numele Estima Finance) şi Domenia Credit SA.
    De asemenea, GE Money a cumpărat cota deţinută de Domo Retail S.A. în Ralfi, cota Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din Domenia şi cotele deţinute de Deutsche Investitions - und Entwicklungsgesellschaft gmbH în Domenia şi Leasemart. Valoarea acţiunilor celor trei companii se ridică la aproximativ 140 milioane de euro (178 milioane USD). "Această achiziţie reprezintă o nouă etapă a expansiunii GE în Europa Centrală şi de Est. România are, la ora actuală, o economie în plină dezvoltare care oferă numeroase oportunităţi", a declarat Dmitri Stockton, preşedinte şi CEO, GE Money în Europa Centrală şi de Est.
    În ultimii zece ani, GE Money a înregistrat o creştere puternică în Europa. În prezent, compania operează în 23 de ţări europene şi deţine active în valoare de aproximativ 73 miliarde USD, în întreaga regiune. În Europa Centrală şi de Est, GE Money deţine în prezent bănci şi oferă servicii financiare pentru consumatorii din Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Rusia şi Turcia.

27-09-2006   Adevarul

 
 
Romtelecom rămâne fără un director
 
 


          Dan Pazara, director corporate affaire în cadrul principalului operator de telefonie fixă, Romtelecom a luat decizia de a părăsi postul pe care îl ocupă în cadrul companiei.
    "A venit momentul să plec de la Romtelecom şi să mă îndrept spre "bigger and better things" (lucruri mai importante n. red.) a declarat ieri Pazara. Contact telefonic, el a spus că îşi va lua o vacanţă de 4-5 luni de zile, timp în care se va putea relaxa pentru a lua decizia cea mai potrivită. "Există 2-3 opţiuni între care trebuie să aleg", a declarat Pazara. El a ocupat postul de director corporate affaire la Romtelecom timp de trei ani de zile.
    Funcţia va fi preluată de Cătălin Dima, actualul director executiv juridic al companiei. Romtelecom, cel mai mare jucător pe piaţa telefoniei fixe, şi-a declarat recent intenţia de a intra pe piaţa televiziunii prin satelit, în speranţa de deveni competitiv prin diversificarea portofoliului de servicii.

27-09-2006   Adevarul

 
 
Piata pensiilor private incepe sa se formeze
 
 


     
    Peste zece companii si-au anuntat intentia sa administreze fonduri de pensii private in Romania initiind consultari cu Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a declarat Mircea Oancea, presedintele acestei Comisii.
    Dintre cele companii care si-au declarat intentia de a intra pe aceasat piata, patru sunt societati de administrare a investitiilor, gestionare de fonduri mutuale, iar sase sunt societati de asigurari.
    Presedintele acestei Comisii de Supraveghere a mai aratat ca in octombrie 2006 va incepe procesul de autorizare a societatilor de pensii care administreaza fonduri de pensii facultative si avizarea auditorilor si depozitarilor.
    Intentia autoritatilor este ca in ianuarie 2007 sa fie colectate primele contributii in sistemul de pensii private facultative, a mai spus Oancea.
    Pentru ca o companie sa fie autorizata ca administrator de fond de pensii, aceasta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii necesare si suficiente.

26-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Topul celor mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei fara garantii
 
 


     
    Creditele pentru nevoi personale sunt destinate pentru acoperirea diverselor cheltuieli, fara ca banca sa solicite o justificare a destinatiei banilor. Acordate destul de repede, fara o documentatie stufoasa, creditele pot fi contracte pe maximum 10 ani, iar plafonul maxim se opreste la majoritatea bancilor la echivalentul a 10.000 EUR.
    Exista insa banci ce acorda sume mai mari: Finansbank a stabilit plafonul maxim la 15.000 EUR, in timp ce HVB Tiriac Bank si ABN Amro sunt dispunse sa ne imprumute chiar si 20.000 EUR. Bancile nu solicita pentru un astfel de credit giranti sau garantii materiale, lucru ce explica apetitul populatiei pentru astfel de imprumuturi.
    Conform indicelui dobanzilor calculat de Ghiseul Bancar, cele mai importante 14 banci romanesti ofera aceste tipuri de credite la o dobanda medie de 12,54% pe an.
    Oferta la creditele in USD este deosebit de saraca, doar 3 dintre cele mai importante banci acordand in prezent imprumuturi in USD. 14 banci romanesti acorda credite in lei cu o dobanda medie de 12,54%, in timp ce dobanda medie la creditele in EUR acordate de 13 banci importante se opreste sub pragul psihologic de 10%, fiind stabilita la 9,51%.
    Creditele pentru nevoi personale fara garantie acordate in moneda nationala beneficiaza de dobanzi care oscileaza intre 9,9% (UniCredit) si 18,9% (Raiffeisen Bank). Dobanda medie la creditele de nevoi in lei acordate de 14 banci importante este de 12,54%, ceva mai mica decat dobanda medie a celor mai imprtante institutii de pe piata bancara romaneasca.
    5 dintre bancile importante au o dobanda medie de 12,73%, valorile cele mai mari fiind cele practicate de BRD si Raiffeisen Bank, in timp ce UniCredit are dobanda cea mai mica.

26-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Din octombrie, conditii mai restrictive pentru creditarea populatiei
 
 


     
    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a stabilit conditii mai restrictive pentru creditarea populatiei, prin includerea in plafonul pentru evaluare a bonitatii clientilor a tuturor costurilor aferente imprumuturilor atrase de persoanele fizice, inclusiv contractele de leasing financiar.
    Banca centrala a modificat si completat Norma 10 / 2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Noile prevederi, stabilite prin Norma BNR 20 / 2006,?vor intra in vigoare in termen de o luna de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv de la data de 22 septembrie.
    Leasingul financiar - in categoria creditelor de consum
    Principala modificare vizeaza includerea in angajamentele totale de plata lunare ale persoanelor fizice, pe langa principal si dobanda, si a altor costuri care decurg din contractele de credite, reprezentand toate cheltuielile pe care solicitantul trebuie sa le suporte pentru acordarea si derularea fiecarui imprumut.
    O alta modificare adusa de actul BNR este includerea leasingului financiar, cea mai frecventa forma de leasing in Romania, in categoriile creditelor de consum si imobiliare.
    Angajamentele totale de plata - maximum 40% din venituri
    Norma BNR mentioneaza ca aceste reguli se aplica si in cazul institutiilor financiare nebancare romane sau sucursale ale celor straine, inscrise in Registrul general tinut de BNR.
    "La evaluarea bonitatii solicitantului se va avea in vedere ca angajamentele totale de plata lunare, ale solicitantului si ale familiei acestuia, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri decurgand din contractul de credit, indiferent de creditor, inclusiv din creditul a carui acordare se solicita, sa reprezinte cel mult 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia", stabileste norma publicata la 22 septembrie.
    In plus, trebuie indeplinite alte conditii, in functie de destinatia noului credit solicitat, respectiv credit de consum sau credit imobiliar.

26-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
BCR a lansat un nou pachet financiar pentru persoanele fizice
 
 


     
    Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat, luni, un pachet de produse si servicii financiare compus din patru componente, respectiv un credit pentru calatorie, asigurare de viata, asigurare medicala pentru calatorii in strainatate si un card de debit, potrivit unui comunicat al bancii.
    Produsul denumit “Turist BCR” este destinat persoanelor fizice cu varsta cuprinsa intre 18 ani impliniti la momentul contractarii pachetului si 65 de ani (inclusiv).
    Creditul in lei din cadrul pachetului “Turist BCR”, (Voiaj Extra BCR) este acordat pe termen mediu, iar nivelul dobanzii, revizuita semestrial, va fi redus cu trei puncte procentuale fata de oferta standard. Pentru creditul in valuta (Voiaj Super BCR), acordat pe termen mediu, dobanda va fi redusa cu patru puncte procentuale fata de oferta standard.
    “Dobanda finala platita de client la creditul Voiaj Extra/Super BCR este de 9,5% la creditele in moneda nationala, 10,5% la creditele in euro si 10,75% la creditele in dolari”, se arata in comunicat.
    De asemenea, acest pachet financiar include, optional, cecuri de calatorie si asigurare CASCO si/sau Carte verde.
    BCR este cea mai importanta banca din Romania, gestionand in prezent active de peste 10 miliarde de euro. Banca are in prezent 449 sucursale si agentii in intreaga tara.
    BCR detine peste 1200 de ATM-uri si aproximativ 8000 de POS-uri, iar numarul clientilor depaseste in prezent patru milioane de persoane, din care 90% sint clienti persoane fizice.

26-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Credit mai ieftin la pachet cu asigurari si carduri
 
 


     
    BCR continua sa-si promoveze produsele sub forma de pachete, combinand creditul de vacanta cu asigurari si carduri.
    Pachetul "Turist BCR" are patru componente obligatorii: credit Voiaj Extra BCR in lei, cu dobanda revizuibila semestrial, sau Voiaj Super BCR in euro sau dolari, cu dobanda variabila; certificat de asigurare de viata emis de BCR Asigurari de Viata oferit gratuit de banca; asigurare medicala pentru calatorii in strainatate emisa de BCR Asigurari; card de debit emis gratuit de catre banca.
    Creditul se acorda in cadrul pachetului numai pe termen mediu, dobanda finala platita de client la creditul Voiaj Extra/Super BCR este de 9,5% la creditele in moneda nationala, 10,5% la creditele in euro si 10,75% la creditele in dolari, adica mai redusa cu trei, respectiv patru puncte procentuale fata de oferta standard pentru credit.
    Doua componente optionale ale pachetului sunt cecurile de calatorie si asigurare CASCO si/sau Carte verde emise de BCR Asigurari.

26-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Dobanzile revin spre 9% pe piata monetara
 
 


     
    BNR a atras in depozite la o luna peste 3,2 mld. lei (echivalentul a 0,9 mld. euro) de pe piata monetara. La licitatie au participat 16 banci, iar BNR a acceptat integral ofertele lor.
    Suma sterilizata ieri este una dintre cele mai mari atrase in ultimele luni. Operatiunea a avut loc in conditiile in care pe piata se acumulase un exces semnificativ de lei, dupa ce dealerii au preferat saptamana trecuta sa pastreze lichiditati mai mari pentru a acoperi nevoi neprevazute.
    La sfarsitul saptamanii trecute s-au suprapus incheierea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii trecute si scadenta la platile catre buget, ceea ce aduce o cerere mai mare de lichiditati din partea companiilor.

26-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Bataie pe Romexterra
 
 


     
    Banca maghiara MKB a raportat achizitionarea a 55,2% din actiunile Romexterra, prin intermediul unei societati din Cipru, Demera Investments.
    Potrivit negocierilor, sambata a fost ultima zi in care actionarii isi puteau vinde titlurile catre MKB la 6 lei noi bucata.
    Saptamana trecuta, un grup minoritar de actionari Romexterra a anuntat ca au gasit un alt investitor, fondul de investitii PPF, dispus sa ofere 8 lei noi pe o actiune. Acesta a achizitionat joi 3,5% din capitalul societatii.

25-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Devalizarea Bancorex, operatiunea securistilor
 
 


     
    Personajele ascunse in spatele firmelor care au pus umarul la devalizarea Bancorex incep sa capete contur. Numelor stiute pana acum li se adauga altele noi, pe care „Evenimentul zilei” le face publice incepand de astazi intr-un serial fulminant.
    Concluzia este transanta: groparii fostei Banci Romane de Comert Exterior sunt, in buna parte, fosti ofiteri de securitate sau persoane conectate la interesele fostei Securitati.
    Deconspirarea acestora si a metodelor prin care au actionat indica faptul ca, si la nivelul anilor ‘90, a actionat o adevarata retea securistica, cu puternice interese in mediul de afaceri si cel financiar-bancar.
    Multi dintre „afaceristii” care au uitat sa mai returneze creditele de milioane de dolari luate de la Bancorex sunt acum demnitari ai statului, ocupa pozitii importante in topul celor mai bogati romani sau fac afaceri la nivel mare, insa intr-o discretie totala.
    Linistea de care se bucura „miliardarii de carton” ridicati peste noapte pe spinarea Bancorex este data si de pasivitatea totala a institutiilor statului care par sa fi uitat de cele aproape doua miliarde de dolari care trebuie recuperati de la acestia.

25-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Tulburarile din Ungaria zdruncina piata valutara locala
 
 


     
    Leul s-a depreciat semnificativ in fata euro, la fel ca restul monedelor din regiune, dupa ce jucatorii straini au decis sa isi inchida pozitiile pe pietele emergente, pe fondul prelungirii situatiei tensionate din Ungaria.
    Cursul oficial a urcat vineri cu 0,9% sau 3,29 bani, pana la 3,5647 lei pentru un euro.
     Acesta este cel mai inalt nivel atins de euro de la sfarsitul lui iulie, cand piata inca se resimtea dupa iesirile masive de capital din mai si iunie, cand jucatorii internationali se concentrau pe plasamente cu grad redus de risc.
    Evolutia leului pare din nou legata strans de cea a monedelor vecine, dupa ce in ultima luna piata locala se deconectase de celelalte piete din regiune, ramanand stabila pe fondul unei lichiditati foarte reduse.

25-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
ATE-Grecia vaneaza bancheri de lux pentru Mindbank
 
 


     
    Anthony Van der Heijden, fost presedinte al ING Bank Romania si al Bancii Tiriac, si italianul Salvatore Candido sunt primii pe lista grecilor. ATE Bank, noul proprietar al Mindbank - una dintre cele mai mici banci de pe piata, a inceput procesul de head - hunting (recrutare) pentru pozitia de CEO, ce va avea mandatul sa construiasca rapid o banca de nisa.
    Olandezul Anthony Van der Heijden, fost presedinte al ING Bank Romania si al Bancii Tiriac, si italianul Salvatore Candido, fostul sef al reprezentantei Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare la Bucuresti, sunt in capul listei, care mai contine si numele unor bancheri din conducerea Raiffeisen, au declarat pentru ZF surse apropiate procesului.
    ATE Bank a achizitionat in vara pachetul majoritar al Mindbank, banca cu o cota de piata de 0,27%, si are planuri mari pentru a capitaliza institutia de credit si de a-i extinde operatiunile in special pe nisa reprezentata de piata finantarilor pentru fermieri si mediul rural.
    Grupul elen se pregateste sa opereze prima majorare de capital de 20 mil. euro, iar in paralel a demarat procedurile pentru selectarea top managementului. "Pentru pozitia de CEO al Mindbank sunt vizati in procesul de recrutare asa-numitii "bank builders" (oameni care au creat banci - n.r.) si profesionisti cu experienta puternica la nivel local", afirma sursele apropiate ATE Bank.
    Campania de recrutare pentru pozitiile de top management este coordonata de catre Michael Hadjipavlou, CEO al Deloitte Grecia, consultant angajat de catre ATE Bank, iar la nivel local de catre casa de investitii Capital Partners.
    Potrivit surselor citate, reprezentanti din conducerea ATE Bank urmeaza sa se intalneasca in saptamanile urmatoare cu Salvatore Candido si cu Anthony Van der Heijden.
    Olandezul Van der Heijden, 62 de ani, este acum director al companiei de consultanta XYZ Partners, dar are reputatia de a fi construit, respectiv redresat, doua banci in Romania. In urma cu 12 ani, punea bazele ING Bank in Romania, unde a ramas pana in 1999. In perioada 1999 - 2003, adus de Ion Tiriac, Van der Heijden a fost cel sub conducerea caruia Banca Tiriac s-a redresat.
    ATE, a cincea banca din Grecia dupa valoarea de piata, a preluat 57,13% din Mindbank, pentru care a platit circa 36 mil. euro. Grecii urmeaza sa ajunga la 70% prin preluarea a inca 5% din pachetul UCECOM si a altor 8% de la actionari reprezentati de Teodor Dragan, presedintele UCECOM. Planul de afaceri al ATE este de a extinde reteaua in primul an dupa preluarea bancii cu 20 de unitati, de la 12 cate sunt in prezent.
    Mindbank este printre primele banci cu capital privat infiintate in Romania dupa 1990. Mindbank a avut in 2005 un profit net sub 2 mil. euro, la active bancare de 79,2 mil. euro.

25-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Clientii individuali au restante de 66 mil. euro
 
 


     
    Restantele acumulate de clientii individuali la rambursarea creditelor totalizau 233 mil. lei (66 mil. euro) la sfarsitul lui august, cu 2,5%, in lei, sub nivelul din iulie, potrivit datelor Biroului de Credit.
    De la sfarsitul anului trecut, restantele clientilor persoane fizice au crescut cu 35% in lei (exprimata in euro, cresterea este de 40%). Desi tendinta de crestere a restantelor se mentine, ritmul s-a diminuat, iar august este a doua luna din acest an in care soldul inregistreaza scaderi, dupa mai.
    Grosul restantelor provine de la creditele de consum, acestea totalizand 198 mil. lei (56 mil. euro), aproape 85% din total.

25-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Cererile online cresc vanzarile de credite
 
 


     
    BCR acorda in medie 500 de "credite online" in fiecare luna; la BRD-SocGen, al doilea jucator din sistem, optiunea de contractare online a unui credit aduce in fiecare luna aproximativ 2.500 de cereri, iar valoarea medie a unui credit acordat este de 2.000 de euro;
    Volksbank, un jucator din al doilea esalon care preseaza puternic pe dezvoltarea teritoriala, a acordat finantari de peste 2 mil. euro numai in iulie si august, primele doua luni de functionare a acestui "creditul online".
    Rezultatele obtinute in numai cateva luni de la lansare de cele trei banci mentionate care au implementat acest canal de distributie arata un potential semnificativ pentru cresterea vanzarilor.

25-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Cinci sefi din asigurari, amendati cu salariul pe o luna
 
 


          Cinci directori de companii de asigurari au fost amendati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu un salariu net, din cauza ca unii dintre brokerii sau agentii cu care ei lucreaza vindeau polite de asigurare RCA in strada.
    Directorii sanctionati de CSA sunt Boris Schneider, de la Asirom, Dumitru Ceraceanu, de la Asiban, Bogdan Stan, de la Asitrans, Radu Mustatea, de la Astra-Uniqa si Constantin Toma, de la Omniasig. Salariile top managerilor din asigurari se situeaza intre 5.000 si 15.000 de euro pe luna, potrivit unor surse din piata.
    CSA nu a comentat aceasta decizie. Astfel de sanctiuni se aplica si in domeniul bancar de catre BNR. Sefii Asirom, Asiban, Asitrans si Astra-Uniqa au contestat aceasta decizie, spunand ca ei si-au anuntat brokerii si agentii despre noile prevederi ale CSA, iar reprezentantii Omniasig nu au comentat informatia.
    La mijlocul lunii iulie, presedintele CSA, Angela Toncescu, a interzis vanzarea politelor de asigurare de raspundere civila auto obligatorii in strada, la tarabe sau in masini, pentru a reduce astfel erorile din baza de date Cedam, care cuprinde informatii despre toate politele RCA emise de asiguratori. De atunci, CSA a inceput o serie de controale, pentru a depista companiile ai caror brokeri sau agenti vand asigurari RCA in spatii neamenajate. In urma acestor controale, CSA a sanctionat o serie de companii cu avertismente scrise, ultimele sanctiuni fiind amenzile de un salariu pentru sefii companiilor de asigurari, date acum o luna.
    Potrivit legislatiei in vigoare, Comisia poate sanctiona directorii firmelor de asigurari cu unul pana la sase salarii nete din luna precedenta constatarii contraventiei.

22-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
BT Asigurari deschide 12 agentii
 
 


          Consiliul de Administratie al BT Asigurari a decis deschiderea a 12 noi agentii si modificarea sediului altor doua reprezentante teritoriale. Astfel, BT Asigurari isi va extinde prezenta in Bucuresti (Agentia Bucuresti 20), Racari, Avrig, Bistrita (Agentia Bistrita 2), Targoviste, Teius, Sabaoani, Roznov, Targu Secuiesc, Sangiorz Bai, Nasaud si Agnita.
    La finele lunii iunie a.c., reteaua de vanzari BT Asigurari era formata din 180 de agentii. In primul semestru al anului in curs, subscrierile BT Asigurari se ridica la peste 92,15 mil. RON, ceea ce reprezinta o crestere cu 173% comparativ cu perioada similara a anului precedent.
    Clasa asigurarilor generale detine 94% din totalul subscrierilor, ajungand la valoarea de 86,6 mil. RON, cu 174% mai mult fata de realizarile din primul semestru al anului 2005. Din categoria asigurarilor generale, politele pentru asigurarile auto (RCA, CASCO si Carte Verde), in valoare de 70,6 mil. RON, reprezinta 77% din totalul primelor subscrise fiind in crestere cu 212% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005. Structura globala a portofoliului in primul semestru mai include: asigurari pentru incendiu si calamitati - 7%, credite - 5% si alte asigurari generale - 5%. Asigurarile de viata reprezinta 6% din totalul vanzarilor in primele sase luni ale anului 2006, in crestere cu 165% raportat la primul semestru din 2005, atingand valoarea de 5,5 mil. RON.

22-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Bancherii se bat pe banii românilor din străinătate
 
 


          Atrase de potenţiala piaţă a celor peste două milioane de români care lucrează acum legal în străinătate şi obţin venituri peste media din ţară, băncile din România au început de curând să lanseze soluţii de creditare imobiliară în condiţii din ce în ce mai avantajoase, aşa-numitele "credite fără frontieră".
    Este cunoscut faptul că românii plecaţi la muncă în străinătate îşi folosesc banii în special pentru construirea sau amenjarea locuinţelor. Însă nu întotdeauna sunt suficiente veniturile lor obţinute peste graniţă pentru astfel de investiţii. Cum instituţiile bancare din străinătate nu finanţează proiectele imobiliare din România, în special din cauza riscului şi imposibilităţii stabilirii unei garanţii pe imobilul de aici, singura soluţie rămâne obţinerea finanţării de la o bancă din România.
    Băncile au studiat acest fenomen şi au găsit oportunitatea unei afaceri profitabile, prin lansarea de noi oferte de credite imobiliare din ce în ce mai avantajoase pentru aceşti potenţiali clienţi, bazându-se şi pe faptul că sumele trimise de români în ţară au crescut substanţial de la an la an. La 4,3 miliarde de euro în 2005, faţă de 1,92 miliarde în 2003 sau 2,93 miliarde în 2004.
    Având venituri mai mari, conaţionalii noştri pot obţine şi împrumuturi mai consistente, ceea ce nu este doar în avantajul lor, ci şi al băncilor. De altfel, instituţiile bancare care oferă astfel de servicii raportează deja o creştere peste aşteptări a cererii, iar previziunile optimiste în ceea ce priveşte acest segment sunt alimentate şi de perspectiva integrării în UE. Doar birocraţia băncilor, care continuă să existe, ar mai putea să taie din elanul clienţilor care apelează la astfel de credite.

22-09-2006   Adevarul

 
 
Piraeus intra pe brokeraj in asigurari
 
 


          Piraeus Bank a infiintat la sfarsitul lunii trecute o societate de brokeraj in asigurari, Piraeus Insurance Reinsurance Broker Romania. Societatea are un capital social subscris si varsat de 105.000 de lei (circa 30.000 de euro), controlat de Piraeus Bank Grecia (95%) si Piraeus Bank Romania (5%). Printre bancile care sunt prezente pe piata brokerajului in asigurari se numara Raiffeisen, HVB-Tiriac sau Finansbank. In 2005, brokerii de asigurari au intermediat contracte in valoare de 236 de milioane de euro (855,4 milioane de lei) si au incasat comisioane de peste 45,7 milioane de euro (165,7 milioane de lei), potrivit raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
    Principalii jucatori de pe aceasta piata sunt Marsh, filiala locala a celui mai mare broker din lume, Porsche Broker, Aon Romania sau Asigest.

22-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Reconstructia costa...
 
 


          Guvernul a decis, in cadrul sedintei de miercuri, 20 septembrie a.c., acordarea de ajutoare financiare pentru peste 120 de familii si persoane singure ale caror locuinte au fost distruse de calamitati naturale. Ajutoarele vor varia intre 400 RON si 10.000 RON, valoarea totala a acestora ridicandu-se la peste 160.000 RON. Sumele provin din Bugetul Ministrerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
    Guvernul a alocat, in perioada 2005-2006, circa 250 mil. RON pentru reconstructia caselor distruse in urma inundatiilor si a calamitatilor naturale. Numai in urma inundatiilor de anul trecut (aprilie-septembrie), au fost afectate 44.800 de case, o mare parte dintre acestea fiind distruse.
    Avand in vedere faptul ca Romania este unul dintre statele expuse la dezastre naturale, in special cutremure, in urma carora se inregistreaza pagube materiale si pierderi de vieti omenesti, Ministerul Administratiei si Internelor a initiat un act normativ privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva riscurilor naturale. Varianta finala a proiectului va fi prezentata in detaliu in cadrul ICAR 2006.

22-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Cărţile de afaceri aduc profit editurilor
 
 


          Cărţile de afaceri aduc vânzări din ce în ce mai importante editorilor din România. Cererea este suficient de mare, astfel încât, în acest moment, o editură se poate specializa strict pe titlurile din domeniul marketingului şi publicităţii. Autorii străini sunt cei mai preferaţi. În privinţa genului de carte, se observă o creştere a cererii pentru "leadership" şi "coaching" şi o oarecare scădere la cărţile de management şi marketing. Bucureştiul domină de departe vânzările de cărţi de afaceri.
    Specializată pe cartea de marketing şi advertising, Editura Brandbuilders vinde aproape 80% din tiraj în Capitală. Gabriela Ciucurovschi, director al Brandbuilders Grup, împarte publicul-ţintă în două mari categorii. În prima se încadrează reprezentanţii marilor companii, manageri, specialişti în marketing, PR şi advertising. În a doua intră micii întreprinzători, cei care vor să-şi deschidă o afacere şi studenţii.

22-09-2006   Adevarul

 
 
Finansbank a avut tranzactii de 24 mil. euro pe cardurile de credit
 
 


          Finansbank si-a propus sa ajunga la 500.000 de carduri emise pana la sfarsitul anului viitor, fata de aproximativ 150.000 in prezent, a declarat Tamer Ozatakul, presedintele bancii, in cadrul unei intalniri cu partenerii din programul CardFinans Avantaj.
    Banca are in prezent peste 87.000 de carduri de credit emise, concentrand astfel aproape 11% din piata. Reteaua sa de acceptare numara peste 3.500 de POS-uri, instalate in peste 3.000 de locatii comerciale. Potrivit propriilor estimari, Finansbank detine aproximativ 10% din numarul de POS-uri instalate la comerciantii locali.
    Clientii CardFinans Avantaj au facut tranzactii de 24,1 milioane de euro in primele noua luni ale acestui an, volumul fiind de peste doua ori mai mare decat cel realizat in aceeasi perioada a anului trecut.

22-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Bursa este obligată să prevină abuzurile de piaţă
 
 


          CNVM a stabilit ca, până la data de 30 septembrie, Codul bursier – abia intrat în vigoare, de câteva zile – va trebui să fie amendat astfel încât să introducă reglementări noi referitoare la abuzul de piaţă. Brokerii spun însă că, pe de-o parte, astfel de fapte nu s-au făcut şi nu se pot face pe piaţa românească de capital, iar pe de altă parte nu e treaba bursei să se ocupe cu demascarea fraudelor.
    Exemple de mijloace şi scheme de tranzacţionare prin care preţul acţiunilor poate fi manipulat, în definiţia CNVM
    - introducerea de ordine fără intenţia reală de a încheia tranzacţii bursiere, ci numai cu scopul de a induce celorlaţi participanţi un anumit comportament în piaţă;
    - introducerea de ordine înainte de închiderea şedinţei de tranzacţionare care conduc la o variaţie semnificativă a preţului de închidere faţă de trendul pieţei din respectiva şedinţă de tranzacţionare;
    - încheierea de tranzacţii care nu implică un transfer real de proprietate prin cumpărarea şi vânzarea de valori mobiliare simultan sau într-un interval de timp foarte scurt pentru acelaşi cont;
    - încheierea de tranzacţii de către o singură societate de servicii de investiţii financiare sau în relaţie cu una sau mai multe societăţi de servicii de investiţii financiare, în vederea creării unei lichidităţi artificiale, cu scopul de a influenţa preţul şi volumul, precum şi participanţii la piaţă;
    - încheierea de tranzacţii aranjate în prealabil (cu excepţia celor executate în Piaţa Deal) între două sau mai multe societăţi de servicii financiare prin introducerea de ordine de cumpărare şi vânzare în acelaşi timp şi la acelaşi preţ. Până la jumătatea lunii octombrie, BVB are obligaţia de a transmite la CNVM hotărârea adunării generale a acţionarilor cu privire la completarea Codului Bursei. Completarea se va face fie prin trimiteri la actul normativ care urmează să fie finalizat de CNVM, fie prin includerea în textul Codului a definiţiilor detaliate ale fenomenul manipulării pieţei bursiere, precizează Septimiu Stoica.

22-09-2006   Adevarul

 
 
Lei in exces pe piata monetara
 
 


          Dobanzile la depozitele pe termen scurt au coborat la 0,5%-2,5% pe an, in conditiile in care piata monetara ramane inundata de lei care nu pot fi plasati.
    Ieri a mai ajuns la scadenta un depozit atras de BNR in urma cu o luna, de 4,7 miliarde de lei, care a alimentat excedentul de lichiditati deja existent. Situatia pe piata s-ar putea imbunatati la inceputul saptamanii viitoare. BNR va organiza luni o licitatie pentru atragerea de depozite la o luna, iar tot atunci va incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, asigurand astfel debusee pentru leii aflati in exces pe piata.
    Inca de saptamana trecuta dobanzile au intrat pe un trend de scadere, care s-a accentuat in ultimele zile, dupa ce dealerii au pastrat disponibilitati mai mari, in anticiparea unei cereri mai mari de lichiditati pe sfarsitul de luna. Piata valutara a inregistrat ieri inca o sedinta de tranzactionare cu volume foarte reduse. Euro a inceput ziua la 3,53/3,535 lei si a ramas la acest nivel pana dupa pranz. Spre sfarsitul zilei au aparut in piata ordine de vanzare de valuta, astfel ca euro a alunecat pana la 3,5240/3,5290 lei. Volumele tranzactionate pe piata au coborat semnificativ, dupa ce la inceputul saptamanii rulajul zilnic depasise un miliard de euro.

22-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Codul Rutier, modificat şi amânat
 
 


          Căruţaşii vor fi interzişi pe drumurile europene, banda de urgenţă de pe autostrăzi va fi rezervată poliţiei, salvării şi pompierilor, iar pentru accidentele uşoare nu mai trebuie să mergem la poliţie, a decis, ieri, guvernul, operând modificări de ultimă oră cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Rutier.
    Guvernul a stabilit şi prorogarea datei de intrare în vigoare a Codului Rutier până pe 1 decembrie, la solicitarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Căruţaşii contravenienţi vor fi sacţionaţi cu 2-3 puncte amendă (un punct amendă este 10% din salariul minim brut pe economie, adică 33 lei), iar automobiliştii care staţionează sau utilizează banda de urgenţă sunt sancţionaţi cu 4-5 puncte amendă, la care se adaugă 3 puncte penalizare pe carnet.
    Noul Cod Rutier introduce şi procedura constatării amiabile pentru accidentele de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale. Condiţiile sunt ca cel puţin unul dintre cei implicaţi să aibă RCA, accidentul să nu se fi produs ca urmare a unor fapte penale, cel puţin unul dintre cei implicaţi să-şi recunoască vinovăţia, şi ambii să semneze formularul de constatare amiabilă. Acesta se depune la societatea de asigurare care a eliberat poliţa.

21-09-2006   Adevarul

 
 
Asirom se lupta pentru modificarea actului constitutiv
 
 


          Asirom a formulat recurs la hotararea Tribunalului Bucuresti de a respinge cererea companiei de depunere si publicare in Monitorul Oficial a unei hotarari a actionarilor luata in cadrul AGA de la inceputul lunii august, referitor la modificarea actului constitutiv al societatii, potrivit informatiilor transmise catre RASDAQ. Modificarea actului constitutiv a fost decisa de Interagro, care detine 50% din Asirom si este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, si Rafinaria Astra Romana, care are peste 8,3% din compania de asigurari.
    Actionarii minoritari, printre care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si fondurile de investitii QVT Investments si Broadhurst, au contestat aceste modificari.
    Potrivit acestora, modificarile din actul constitutiv al Asirom incalca legea pietei de capital. Actionarul majoritar al Asirom a decis la inceputul acestui an delistarea companiei de pe RASDAQ, insa procesul este acum suspendat de instanta.

21-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Reprezentantii ofertantilor de pensii private se aduna la Bucuresti
 
 


          Piata pensiilor private din tara noastra pare tot mai atractiva. Acest aspect este probat si faptul ca reprezentantii principalilor actori europeni au decis sa se intalneasca la Bucuresti.
    Editia inaugurala a Conferintei Nationale de Pensii Private care va avea loc in 25 septembrie, la Bucuresti, va beneficia de prezenta lui Mihaly Erdos, presedinte al Comitetului pentru Pensii Ocupationale al CEIOPS (Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors).
    Cu un interes profesional deosebit pentru investitii, macroeconomie si aspectele internationale ale implementarii sistemelor de pensii private, Mihaly Erdos ocupa si pozitia de director de strategie in cadrul PSZAF, autoritatea ungara de supraveghere a sectorului financiar.
    Un numar de 93 de participanti au confirmat deja prezenta la Conferinta Nationala de Pensii Private la JW Marriott Grand Hotel Bucuresti.
    Manifestand un interes deosebit pentru piata romaneasca de pensii private, Mihaly Erdos se va adresa participantilor la Conferinta Nationala de Pensii Private si va avea o intalnire informala cu conducerea CSSPP.

21-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Conditii indeplinite
 
 


          Romania ar putea semna in curand Acordul Multilateral de Garantare (MGA). Aceasta este opinia lui Alain PIRE, Director si Secretar General al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Belgia. "In prezent, Romania indeplineste conditiile necesare aderarii la Sectiunea a III-a a Regulamentului General, Adunarea Generala a B.A.A.R. (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania) mandatandu-ne sa semnam acest acord", ne-a declarat Liviu STOICESCU, Presedintele organizatiei.
    Pentru a produce efecte, acordul trebuie sa fie semnat individual de catre toate Birourile Nationale din statele membre ale SEE (Spatiul Economic European) si Birourile Nationale Carte Verde din Romania, respectiv B.A.A.R., si Bulgaria. Semnarea MGA, respectiv Sectiunea a III-a a Regulamentului Intern a CoB nu conditioneaza si nu depinde de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pe scurt, in momentul in care acest acord va fi incheiat, autovehiculele romanesti care parasesc tara nu vor mai trebui sa prezinte la controlul de frontiera documentul de asigurare RCA, caci numarul de inmatriculare va reprezenta garantia ca exista cineva care va plati eventualele daune provocate de acel autovehicul: un asigurator sau B.A.A.R.
    Ieri, in cadrul unei Conferinte organizate de catre B.A.A.R., Alain PIRE a prezentat aspecte privind experienta belgiana in domeniul despagubirii victimelor accidentelor in Belgia, precum si implicatiile semnarii de catre Romania a Sectiunii a III-a a Regulamentului General.

21-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Banii pe BCR intarzie inca o luna
 
 


          Curtea Constitutionala nu a putut da ieri un verdict asupra legii de aprobare a privatizarii, votul judecatorilor fiind 4 pentru, 4 impotriva.
    Andreas Treichl, seful Erste Bank, mai are de asteptat inca o luna pana sa preia functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, dupa ce Guvernul a aprobat ieri prelungirea termenului limita pentru finalizarea privatizarii pana pe 20 octombrie.
    Anuntata cu mai putin de o zi inaintea expirarii termenului anterior - 21 septembrie, cea de-a treia amanare a afectat atat actiunile Erste Bank, cat si preturile de pe piata de la Sibiu ale contractelor futures pe actiuni ale SIF-urilor - actionarii minoritari ai BCR. Pe bursa de la Viena, titlurile Erste au inregistrat fluctuatii intr-o marja de 1,1%, intre un minim de 46,66 euro pe actiune si un maxim de 47,20 euro. O scadere abrupta a avut loc dupa ora 14:00, ora Vienei, cand au aparut primele zvonuri privind noua amanare. Ulterior, cotatiile au inregistrat o revenire, pentru ca apoi sa cada din nou, tinzand spre minimul zilei.

21-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Românii îşi schimbă maşinile mai des decât anvelopele
 
 


      Deşi fac investiţii serioase în maşini, în creştere de la an la an, românii nu sunt la fel de conştiincioşi când vine vorba de cauciucuri. România va absorbi în 2006 doar 1,6 milioane de anvelope, chiar dacă jucătorii situează piaţa auto locală la nivelul de peste 3,5 miliarde de euro (dintre care trei miliarde reprezintă doar vânzările de automobile). Întreţinut corespunzător, un cauciuc are o durată de viaţă de până la 50.000 de kilometri, însă mai mult de jumătate din autovehiculele care circulă în Bucureşti reprezintă un pericol pentru siguranţa traficului rutier. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de Sama Service în colaborare cu cei de la Good Year, care au constatat că 62,37% din maşinile din Bucureşti circulau cu o presiune în pneuri dincolo de standardele şi toleranţele admise. Pneurile necorespunzătoare cresc uzura maşinii, sporesc consumul de carburant şi pun în pericol siguranţa traficului rutier, însă, cu toate acestea, românii nu verifică periodic presiunea din cauciucuri şi pun în pericol siguranţa participanţilor la trafic.
Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, cele mai multe dintre accidentele uşoare se petrec din cauza neadaptării autoturismelor la condiţiile meteo nefavorabile, a anvelopelor uzate şi a drumurilor proaste. Statisticile arată că românii îşi schimbă cauciucurile numai în momentul în care acestea devin într-adevăr impracticabile.

21-09-2006   Adevarul

 
 
Asitrans Asigurari se extinde spre Ungaria si Bulgaria
 
 


          Incepand cu anul 2007, in Ungaria si Bulgaria, fiind prima companie romaneasca de asigurari care si-a fixat drept target dezvoltarea activitatii in alte tari europene, a precizat directorul companiei, Bogdan Stan. Pentru inceput, Asitrans Asigurari se va adresa clientilor corporate din cele doua tari, fara a incerca sa acceseze segmentul de retail.
    Extinderea companiei se face tinand cont de faptul ca piata asigurarilor din Ungaria este de doua ori mai mare decat in Romania, iar cea din Bulgaria este de doua ori mai mica decat cea din tara noastra, a adaugat directorul Asitrans.
    In Ungaria, volumul de prime subscrise este de 831 milioane euro, in timp ce in Romania este de 444 milioane euro. In anul 2005, piata asigurarilor din Bulgaria insuma 546 milioane euro, iar in tara noastra a totalizat 1.200 milioane euro.
    Asitrans va putea subscrie in Ungaria cu riscuri similare cu cele din Romania, cu o marja de profit mai mare, tinand cont ca nivelul primelor de asigurare este mai mare decat in tara nostra, iar cheltuielile de achizitie sunt mai scazute. In ceea ce priveste piata asigurarilor din Bulgaria, directorul Asitrans a precizat ca exista un potential important pentru companiile care vor sa faca afaceri pe termen lung in Romania.

21-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
CEIOPS vine la Bucuresti
 
 


          Editia inaugurala a Conferintei Nationale de Pensii Private care va avea loc in 25 septembrie, la Bucuresti, va beneficia de prezenta lui Mihaly ERDOS, Presedinte al Comitetului pentru Pensii Ocupationale al CEIOPS (Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors). Cu un interes profesional deosebit pentru investitii, macroeconomie si aspectele internationale ale implementarii sistemelor de pensii private, Mihaly ERDOS ocupa si pozitia de Director de Strategie in cadrul PSZAF, autoritatea ungara de supraveghere a sectorului financiar.
    Manifestand un interes deosebit pentru piata romaneasca de pensii private, Mihaly ERDOS se va adresa participantilor la Conferinta Nationala de Pensii Private si va avea o intalnire informala cu conducerea CSSPP. "Atat in calitatea pe care o detin la CEIOPS, cat si ca specialist implicat in activitatea de supraveghere a sistemului de pensii private din Ungaria, sunt foarte interesat sa cunosc cat mai detaliat procesul de dezvoltare al pietei romanesti de pensii private si sa cunosc colegii de la Bucuresti", a declarat Mihaly ERDOS ca raspuns la invitatia noastra de a participa la evenimentul din 25 septembrie.

21-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Constatarea amiabila, doar cu bonus-malus
 
 


      Constatarea accidentelor rutiere usoare de catre companiile de asigurari, care va fi prevazuta in noul Cod rutier, ar putea determina o crestere a numarului fraudelor, spun reprezentantii companiilor de asigurari.
Ei sustin ca rezolvarea accidentelor usoare fara implicarea Politiei, numita constatarea amiabila, va fi eficienta doar in conditiile introducerii sistemului bonus-malus, adica a stabilirii tarifului de asigurare in functie de numarul daunelor produse de asigurat.
Recent, Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat amanarea intrarii in vigoare a noului Cod rutier pentru data de 1 decembrie. Initial, Codul trebuia sa intre in vigoare in aceasta luna, insa acesta urmeaza sa se aplice dupa ce va fi completat cu prevederi referitor la constatarea amiabila a accidentelor rutiere usoare.

21-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Toyota creşte cu 11% în 2 ani
 
 


          Constructorul auto japonez Toyota Motor estimează o creştere de 11% a vânzărilor în următorii doi ani, la 9,8 milioane unităţi în 2008, astfel revizuindu-şi în sens pozitiv, cu 32%, previziunile privind avansul profitului net aferent primului semestru al anului fiscal. Cel mai mare constructor auto din Japonia are ca obiectiv vânzări de 8,85 milioane de unităţi în acest an. Toyota estima, în luna mai, că profitul operaţional consolidat aferent anului fiscal 2006-2007 va fi, la nivelul întregului grup, de 1.900 miliarde yeni, sub estimările analiştilor, care plasează profitul pentru anul fiscal în curs la 2.013 miliarde de yeni.

21-09-2006   Adevarul

 
 
Cursul s-a stabilizat din nou la 3,53 lei/euro
 
 


          Piata valutara s-a calmat ieri, dupa ce jucatorii straini au trecut din nou in expectativa. BNR a calculat un curs de 3,5342 lei pentru un euro, cu 0,38 bani mai mult decat in ziua anterioara. Dolarul a pierdut usor teren, coborand pana la 2,7878 lei, cu 0,13 lei sub nivelul din ziua anterioara.
    Piata valutara de la Bucuresti a fost calma, iar lichiditatea a scazut din nou, dupa sedinte de tranzactionare consecutive cu volume mari.
    Euro a oscilat pe parcursul zilei intr-o banda ingusta, in jurul nivelului de 3,53 lei. Piata s-a deschis in cotatii de 3,5280/3,5330 lei pentru un euro.
    Dupa o usoara apreciere a monedei unice pana la 3,5310 lei (la cumparare), cotatiile au revenit la nivelul de la deschidere, unde au ramas pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare.

21-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Secretarul general al CSA a fost numit sef la BCR Asigurari
 
 


          Mihail Tecau, secretar general la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a fost numit presedinte si director general la BCR Asigurari, dupa plecarea lui Romeo Jantea, care a condus compania timp de patru ani. Mandatul sau incepe in luna octombrie.
    Tecau, 35 de ani, a mai lucrat la compania de asigurari Allianz-Tiriac, iar in ultimii cinci ani a fost director, director general si ulterior secretar general in cadrul CSA.
    "BCR Asigurari este pe locul cinci in topul societatilor de profil si, impreuna cu echipa, mi-am fixat ca o prima tinta atingerea, cat mai rapid, a unei cote de piata de 15%", a declarat noul sef al companiei. "Avem ca obiectiv strategic cresterea continua a valorii pentru actionari, ceea ce, implicit, inseamna pentru BCR Asigurari urcarea in top trei, pe termen mediu", afirma Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR si membru in Consiliul de Administratie al BCR Asigurari.

20-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Generali Asigurari a lansat o asigurare de viata bazata pe investitii
 
 


          Compania Generali Asigurari a lansat luni un nou tip de asigurare de viata, bazat pe investitii si denumit GENerali Investment Unit Solution, prin care clientii au la dispozitie o gama de instrumente investitionale, structurate in trei fonduri, diferentiate dupa gradul de risc: Confident, Armonie si Activ.
    Potrivit reprezentantilor societatii, durata contractului incheiat variaza intre cinci si 30 de ani, in functie de optiunea clientului, a carui varsta nu trebuie sa depaseasca 75 de ani, la sfarsitul contractului de asigurare.
    Polita de tipul unit- linked, GENerali Investment Unit Solution, reprezinta un veritabil plan personal de investitii, care garanteaza protectie asiguratului si a familiei sale, in cazul producerii unor evenimente neprevazute.
    Conform unui comunicat al companiei, polita de tip unit-linked - GENerali Investment Unit Solution - ofera clientilor posibilitatea de a opta pentru schimbarea strategiei investitionale sau pentru efectuarea unor plati suplimentare, independent de cele esalonate, prevazute in contractul de asigurare.
    In momentul in care aceasta polita de asigurare ajunge la maturitate, capitalul poate fi primit de client integral sau sub forma de pensie, in functie de preferintele acestuia.
    Prin cele trei fonduri de investitii, Generali Asigurari ofera clientilor sai posibilitatea investirii banilor atat pe termen scurt, cat si lung, castigul variand in functie de gradul de risc si profitabilitatea dorita.

20-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Proiect legislativ pentru holdingurile financiare
 
 


          Ministerul Finantelor a publicat pe site-ul sau un proiect legislativ de reglementare a activitatii societatilor de asigurari, a institutiilor de credit sau de administrare a investiilor care fac parte dintr-un conglomerat financiar. Proiectul vizeaza in special supravegherea acestor conglomerate prin intermediul unui coordonator unic care va fi desemnat din randul autoritatilor competente din unul din statele in care conglomeratul financiar activeaza.
    Totodata, proiectul Ministerului de Finante si al BNR propune si solutii speciale de management, mai precis se impune angajarea de cel putin doi conducatori pentru grup, persoane ce trebuie sa indeplineasca criterii de experienta si onorabilitate. Pachetul de legi propune si masuri punitive in cazul in care capitalul atinge cote destul de joase. Astfel, BNR va putea decide administrarea speciala in aceste cazuri, iar institutia de credit poate fi amendata cu pana la 1% din capitalul social al acesteia.
    In cazuri de frauda, operatiuni fictive, prezentare incorecta a situatiei financiare, se vor putea aplica amenzi administratorilor, directorilor sau altor persoane responsabile, in valoarea cuprinsa intre una si sase remuneratii nete.

20-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Asitrans asteapta afaceri de 18 mil. euro in acest an
 
 


          Asitrans Asigurari estimeaza ca va obtine venituri suplimentare de 2-3 milioane de euro in 2007, in urma extinderii activitatii in Ungaria si Bulgaria, potrivit directorului general al companiei, Bogdan Stan. Compania a anuntat recent ca va activa pe aceste piete dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Politele de asigurare vor fi vandute prin brokeri, iar eventualele daune vor fi solutionate prin intermediul reprezentantilor de despagubire ai companiei din tarile respective. Asitrans a inregistrat in primele opt luni ale anului afaceri de 45,1 milioane de lei (peste 12,8 milioane de euro), fata de 18,9 milioane de lei (circa 5,2 milioane de euro) in perioada similara a anului trecut.
    In acest an, compania estimeaza ca va obtine prime brute subscrise de 65 de milioane de lei (peste 18 milioane de euro). Jumatate din portofoliul companiei este format din polite de asigurare de raspundere civila auto obligatorii (RCA). Compania are acum circa 200.000 de clienti. In luna august, Asitrans a preluat pachetul majoritar al UNTRR Leasing de la Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), care detine 37% din titlurile Asitrans. Ulterior, denumirea societatii a fost schimbata in Asitrans Leasing, iar capitalul social a fost majorat la 730.000 de lei (207.000 de euro). Directorul Asitrans estimeaza ca societatea de leasing va incheia acest an cu afaceri de 1 milion de euro, iar pentru 2007 se asteapta la o cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro.

20-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 15%
 
 


          Veniturile bugetului de stat, inclusiv sume si cote defalcate la bugetele locale, realizate in primele opt luni ale anului 2006 sunt de 40,1 miliarde lei, inregistrand o crestere de 15,27% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
    In intervalul mentionat, incasarile din impozitul pe profit au inregistrat o crestere de 8,86%, cele din impozitul pe venit s-au majorat cu 30,67%, iar veniturile din TVA au avansat cu 18,34%.
    In aceeasi perioada, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, accizele au adus incasari cu 5,92% mai mari decat in anul precedent, iar taxele vamale au cunoscut o crestere de 13,10%. Restul veniturilor bugetare au inregistrat in perioada ianuarie - august o majorare de 8,14%.
    Comparativ cu incasarile din primele opt luni ale anului 2005, anul acesta veniturile Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate au inregistrat o crestere de 18,49% pana la 6,76 miliarde de lei, aceasta pe fondul introducerii contributiei pentru concedii si indeminzatii de 0,75%.
    Ca procent din PIB, veniturile bugetului consolidat sunt prognozate sa creasca la 32,3% din PIB in 2006, de la 30,4% din PIB in anul 2005

20-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
RomTelecom atacă piaţa televiziunii prin satelit
 
 


          Începând cu anul viitor, operatorii de cablu vor avea de "luptat" cu un nou furnizor de servicii de televiziune prin satelit: RomTelecom. Compania de telefonie fixă va intra pe segmentul serviciilor de televiziune prin satelit în prima parte a anului 2007, a declarat Georgios Argentopoulos, directorul executiv de operaţiuni al companiei. Potrivit oficialului companiei, lansarea serviciului se înscrie în strategia de extindere a portofoliului de produse şi servicii. "Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice se transformă, iar evoluţia tehnologică ne permite să furnizăm servicii integrate, respectiv telefonie, internet şi tv", explică Argentopoulos.
    Piaţa românească a televiziunii prin satelit (DTH - Direct To Home) este împărţită, în prezent, între RCS&RDS, cu serviciul DigiTV (lansat în decembrie 2004), Digital Cable System (serviciul Max TV, disponibil din iunie 2005), DTH Television Group (serviciul Boom TV, lansat aprilie 2006) şi Focus Sat România (n. red. - achiziţionată de UPC România în iunie 2005), care a intrat pe acest segment de piaţă în noiembrie 2004. Televiziunea prin satelit este dedicată, în principal, utilizatorilor care nu au acces la sistemele clasice de distribuţie a televiziunii (de exemplu, zone aflate în afara acoperirii reţelelor de cablu sau zone în care opţiunile de programe recepţionate sunt reduse), dar şi celor care consideră mai avantajoase, ca preţ şi calitate, aceste servicii.

20-09-2006   Adevarul

 
 
Strainii pun leul sub presiune
 
 


          Euro a continuat sa castige teren in fata leului si ieri, sustinut in continuare de ordine de cumparare ale clientilor straini. Pe piata valutara euro a atins un maxim al zilei de 3,5370 lei (la cumparare). Cursul oficial a fost stabilit de BNR la 3,5304 lei, cu 1,82 bani peste nivelul din ziua anterioara.
    Dealerii spun ca volumele tranzactionate au fost din nou importante, insa nu se asteapta ca euro sa se aprecieze peste nivelul de 3,54 lei.
    In sedinta de luni, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 1,11 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel inregistrat de la sfarsitul lui iunie.

20-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
77% din obligatiunile Bancii Mondiale au fost cumparate de investitori romani
 
 


          Emisiunea de obligatiuni in valoare de 525 milioane lei, lansata de Banca Mondiala la data de 28 august 2006, a fost suprascrisa cu 21% si plasata in proportie de 77% in randul investitorilor autohtoni, restul de 23% revenind investitorilor straini, au anuntat luni reprezentantii Bancii Modiale si ai institutiilor intermediare emisiunii.
    Aproximativ 55% din obligatiuni au fost cumparate de corporatii, 35% de banci si 10% de catre companii de asigurari, fonduri de pensii si societati de administrare a investitiilor.
    Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), divizie a Bancii Mondiale, a lansat pe piata romaneasca, in perioada 30 august -12 septembrie 2006, o emisiune de obligatiuni denominate in moneda nationala, in valoare de 525 de milioane lei, care a fost intermediata de ABN Amro Bank si societatea de brokeraj Intercapital Invest.
    Obligatiunile BIRD au scadenta in 2009, o rata a cuponului de 6.5% platita semi-anual si au fost emise la par (pretul de emisiune este egal cu valoarea nominala individuala). Perioada de subscriere a inceput in 30 august si s-a incheiat pe 12 sep 2006. ABN AMRO Bank Romania a actionat in calitate de consultant financiar, grup de distributie si agent de plata. Vanzarea obligatiunilor a fost intermediata de Intercapital Invest.
    Potrivit comunicatului de presa, persoanele fizice au cumparat procentual mai putin de 1% din totalul emisiunii, dar ordinele de subcriere ale acestora au reprezentat jumatate in total ordinelor plasate in piata.

20-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Consolidarea cladirilor 'cu bulina', doar una dintre etape
 
 


          Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Lucrarilor Publice (MTCLP) a consolidat, pana in prezent, in Bucuresti, opt din cele 383 de imobile incadrate in prima clasa de risc seismic. Pentru anul 2006, MTCLP deruleaza lucrari de consolidare la noua cladiri, valoarea reparatiilor ridicandu-se la 10 mil. EUR.
    Avand in vedere faptul ca Romania este unul dintre statele expuse la dezastre naturale, in special cutremure, in urma carora se inregistreaza pagube materiale si pierderi de vieti omenesti, Ministerul Administratiei si Internelor a initiat un act normativ privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva riscurilor naturale. Varianta finala a proiectului va fi prezentata in detaliu in cadrul ICAR 2006.

20-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Noul Cod bursier intra azi in vigoare
 
 


          Codul Bursei de Valori (BVB), care a fost aprobat recent de CNVM, va intra in vigoare incepand de astazi, potrivit reprezentantilor Bursei. Conform noilor prevederi, blocul standard de tranzactionare este redus de la 500 la 100 de actiuni. Noile prevederi mai cuprind impunerea unei valori minime de 0,7 mil. lei (circa 200.000 de euro) pentru tranzactiile speciale, precum si reducerea intervalului minim de timp pentru efectuarea unei tranzactii cross la 3 minute.

20-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
ONT Carpaţi se împrumută 4 milioane de euro din Cipru
 
 


          Acţionarii agenţiei ONT Carpaţi au aprobat contractarea unui credit de minimum patru milioane de euro de la Bank of Cyprus, se arată într-un comunicat al companiei. AGA de la ONT a aprobat şi cesiunea drepturilor de creanţă-încasare care decurg dintr-un litigiu dintre ONT Carpaţi, ca reclamant, şi, pe de altă parte, Astra Trading, Banca Comercială Română (prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - AVAS), şi AVAS, în calitate de pârâţi, pentru garantarea plăţii şi îndeplinirii obligaţiilor aferente contractului de împrumut cu banca cipriotă. Potrivit unui anunţ al companiei de turism, litigiul respectiv se află pe rol la Curtea de Apel Bucureşti.

20-09-2006   Adevarul

 
 
Banca Ciprului vine in Romania
 
 


          Banca Ciprului va intra pe piata din Romania pana la finele anului 2oo6, informeaza Forbes. Potrviti datelor oferite de reprezentantii Bancii Ciprului, serviciile institutiei vor fi orientate cu preponderenta catre intreprinderile mici si mijlocii.

20-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
CSA discuta cu asiguratorii imbunatatirea bazei de date Cedam
 
 


          Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a discutat ieri cu reprezentantii societatilor care vand asigurari RCA posibile solutii pentru imbunatatirea bazei de date Cedam. Aceasta baza de date cuprinde informatii despre toate politele de asigurare de raspundere civila auto emise de companiile de asigurari. Printre solutiile propuse pentru reducerea numarului de erori in timpul introducerii informatiilor in Cedam se numara "minimizarea timpului de raportare a datelor corespunzatoare politelor RCA catre baza Cedam", "prezentarea unei solutii pentru emiterea electronica a politelor RCA" si "prezentarea unei propuneri privind realizarea unui nou format de polita ce poate suplini rolul vignetei prin amplasarea acesteia in parbrizul vehiculului".

19-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Brokerajul de asigurari a crescut cu 30%
 
 


          Valoarea primelor intermediate de piata locala de brokeraj in asigurari a depasit 161 mil. EUR, adica 570 mil. RON, in prima jumatate a anului in curs, in crestere nominala in moneda europeana cu aproape 30% comparativ cu rezultatele estimate pentru perioada similara a lui 2005.
    Cresterea reala in moneda nationala se apropie de 17%. Valoarea intermedierilor realizate in perioada analizata reprezinta peste 65% din totalul primelor intermediate de piata de brokeraj in intreg anul 2005 si 19,95% din valoarea subscrierilor la nivelul sectorului asigurari in primele 6 luni ale anului in curs.
    Primele 10 companii de brokeraj in asigurari, in ordinea primelor intermediate in perioada analizata, detin o cota de piata cumulata de peste 49%.
    Liderul pietei de brokeraj in semestrul I al anului in curs este PORSCHE BROKER care detine o cota de piata de 9,6% si a consemnat o crestere nominala in moneda europeana de peste 55,4%.
    MARSH, (liderul pietei in anul precedent potrivit Raportului CSA aferent perioadei amintite), ocupa, dupa primele 6 luni ale anului in curs pozitia a doua in clasament, detinand o cota de 8,20% din piata intermedierilor in asigurari.
    AON ROMANIA completeaza podiumul clasamentului realizat pe baza primelor intermediate, compania realizand o crestere nominala in moneda europeana de aproape 51%, evolutia reala in RON depasind 36%. Compania detine o cota de 6,2% din piata de brokeraj.
    Rezultatele complete ale pietei romanesti de brokeraj in asigurari le veti putea citi doar in numarul 3/2006 al Revistei de Specialitate PROFIL Asigurari care va aparea la sfarsitul lunii septembrie si va contine, in premiera pentru Romania, alaturi de rezultatele complete ale pietei de asigurari, clasamente realizate in baza primelor intermediate, pe clase de asigurari, pentru societatile de brokeraj din Romania.

19-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Romanii pot castiga iarasi din dobanda
 
 


          Banci precum Finansbank, HVB, Libra, ProCredit, OTP, Romexterra sau Banca Romaneasca au ridicat substantial nivelul dobanzilor in ultima luna. In acelasi timp, managementul institutiilor mari de credit a sesizat lipsa de interes a romanilor pentru depozitele cu dobanda variabila si a crescut numarul produselor cu dobanda fixa.
    Ramane de vazut cat timp vor putea mentine bancile mici castigul oferit la depozite, insa in conditiile din prezent un lucru este cert: romanii pot renunta la depozitele pe una, trei sau sase luni, care domina inca in piata, in favoarea termenelor mai avantajoase de economisire, de peste un an.
    Cresterile recente de dobanda ajuta clientii sa economiseasca bani pe termen lung fara ca sumele sa piarda din valoare la retragerea lor din banca, din cauza majorarii ulterioare a preturilor.
    Intrucat in Romania nu mai poate fi vorba de falimentul vreunei banci (singurei banci cu probleme i-a fost interzis de BNR inca de anul trecut sa mai ofere servicii populatiei), iar majoritatea institutiilor de credit se afla in maini straine, sub umbrela unor concerne cu prezenta internationala, stabilitatea sistemului este asigurata.
    Prin urmare, potentialii clienti nu au de ce sa se mai teama ca o banca sau alta poate sa nu le mai returneze banii si nici de devalorizarea leului, in conditiile in care inflatia a coborat la 6,02%. Iar banii de „la saltea“ se pot transforma in economii pe termen lung la banci.

19-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
COFACE isi deschide companie de asigurare
 
 


          COFACE Romania va deschide, la inceputul anului viitor, in Romania o companie de asigurari de risc de credit, cu un capital de 2 mil. EUR si care va avea 10 angajati in primul an de functionare, a declarat Cristian IONESCU, Director General al COFACE. "Contam pe un numar de 15-20 de clienti in primul an, companii multinationale si nationale mari", a afirmat Cristian IONESCU.
    COFACE a emis prin sucursalele sale internationale garantii pentru peste 4.600 de firme romanesti, iar expunerea totala pentru tranzactiile asigurate de compania franceza in Romania a atins in anul 2005 valoarea de 491 mil. EUR.
    Potrivit Directorului General COFACE, dupa infiintarea companiei de asigurari acest serviciu va fi oferit direct catre companiile din Romania care doresc sa se protejeze impotriva riscului de neincasare a creantelor proprii de la partenerii lor de afaceri.

19-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Certasig ia 500.000 euro pentru un imobil
 
 


          Certasig intentioneaza sa contracteze de la Banca Transilvania un credit de 500.000 de euro pentru achizitia unei cladiri de birouri, in Bucuresti, viitorul sediu central al companiei, a anuntat luni firma de asigurari. Reprezentantii Certasig au declarat ca achizitionarea imobilului face parte din strategia de dezvoltare a companiei. Certasig (fosta Fortuna) a fuzionat in 2003 cu Aroca, o alta societate de asigurari. Compania activeaza in domeniul asigurarilor generale si este controlata, in proportie de 51%, de catre o persoana fizica din Spania. In 2005, firma a subscris prime de 455.179 lei, comparativ cu 2,29 milioane de lei in 2004.

19-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Privatizarea Poştei, reluată
 
 


          Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) va relua procesul de selecţie a consultantului pentru privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), după ce prima încercare de atragere a consultanţilor a eşuat, întrucât instituţia a primit o singură ofertă. Ministerul a primit, anul trecut, şapte scrisori de interes pentru consultanţă la privatizarea CNPR, însă doar consorţiul format din CA-IB Corporate şi NM Rothschild&Sons şi Ernst&Young a depus ofertă. Noile scrisori de interes pentru serviciile de consultanţă la privatizarea CNPR vor putea fi prezentate Ministerului Comunicaţiilor până la 12 octombrie.

19-09-2006   Adevarul

 
 
Generali iese cu polite unit-linked in lei
 
 


          Generali Asigurari estimeaza ca va vinde 1.000 de polite de asigurare de viata unit-linked pana la sfarsitul acestui an, potrivit directorului general al companiei, Tudor Moldovan. Compania a intrat in aceasta luna pe piata asigurarilor de viata cu fonduri de investitii, alaturandu-se astfel unor jucatori ca Allianz-Tiriac, Aviva, ING Asigurari de Viata, Interamerican si KD Life.
    Politele unit-linked plaseaza o mare parte din prima platita de asigurat in fonduri de investitii administrate de societatea de asigurari sau de alt administrator. Riscul investitional apartine asiguratului, care poate obtine fie castig, fie pierdere din plasamentele facute.
    Generali a lansat in aceasta luna doua fonduri de investitii in lei, Confident si Armonie.

19-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Adobe Reader merge pe multimedia
 
 


          Adobe transforma programul sau popular, Acrobat Reader, intr-un instrument multimedia, informeaza publicatia electronica USAtoday.com. Programul este instalat pe mai mult de 500 de milioane de calculatoare la nivel mondial si a devenit un standard al industriei IT pentru vizualizarea documentelor digitale.
    Acrobat 8, programul pe care companiile il folosesc pentru a crea documente digitale PDF, a fost anuntat ieri. Noul Reader se va incarca mai rapid, va oferi o vizualizare extrem de fluida a documentelor si va include instrumente complete pentru conferinte video pe web, promit producatorii.
    Acrobat reprezinta 25% din veniturile anuale ale Adobe si se vinde la preturi cuprinse intre 299 de dolari si 499 de dolari. Noile Acrobat 9 si Reader vor fi disponibile la jumatatea lunii octombrie.
    Pentru conferinta video, Adobe va percepe o taxa lunara care incepe de la 39 de dolari.

19-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Euro revine la 3,53 lei
 
 


          Euro a recuperat in sedinta de ieri tot terenul pierdut in fata leului pe parcursul saptamanii trecute, sustinut de cumparari agresive ale jucatorilor straini.
    BNR a calculat un curs de 3,5122 lei pentru un euro, cu 0,83 bani mai mult decat in ziua anterioara. Dolarul a urcat cu 1,56 bani, pana la 2,7752 lei.
    Euro s-a apreciat pe piata valutara de la Bucuresti pana la un maxim al zilei de 3,5280/3,5330 lei, castigand aproape 1% fata de nivelul de la inchiderea de vineri.
    Dealerii nu se asteapta insa ca aprecierea sa continue in zilele urmatoare, considerand mai probabil ca euro sa ramana in banda de variatie 3,52-3,54 lei, in care a oscilat pe parcursul lui august si in prima parte din septembrie.

19-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Primăria Capitalei cumpără clădirea CEC
 
 


          Toţi cei 40 de consilieri municipali au votat ieri pentru cumpărarea Palatului CEC de pe Calea Victoriei 13, sector 3, de la Ministerul Finanţelor.
    Suma-limită pe care Primăria Municipiului Bucureşti ar putea-o livra în contul Ministerului Finanţelor este de cel mult 18 milioane de euro. Surse din cadrul primăriei spun însă că este imposibil ca această vânzare-cumpărare să se poată realiza, pentru că nu vinzi un imobil de la stat către stat. Singurul amendament dat în timpul şedinţei Consiliului municipal s-a referit la condiţia ca Palatul CEC să devină Muzeul Municipiului Bucureşti, amendament care a fost adoptat de toţi consilierii prezenţi.
    Până în prezent, o echipă de muzeografi şi antropologi din Bucureşti au realizat deja un proiect pentru viitorul Muzeu al Bucureştiului din clădirea CEC: Muzeul Antropologiei Urbane ar înfăţişa viaţa bucureştenilor de la piatra de temelie a Capitalei până astăzi. Viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, a precizat că acest muzeu ar putea deveni realitate peste aproximativ o lună.

19-09-2006   Adevarul

 
 
BCR vinde depozite si asigurari la pachet
 
 


          BCR vinde la pachet un depozit la termen de 12 luni, o asigurare de viata si un card de debit, extinzand astfel tehnica vanzarilor incrucisate, folosita pana acum pentru produsele de creditare. In cazul acestui pachet, sunt oferite conditii preferentiale pentru obtinerea asigurarii de viata, iar obtinerea cardului este gratuita. Banca plateste dobanda standard la depozit, care poate fi constituit in lei (Succes, cu dobanzi de la 7,5% pe an) sau in valuta (Comod). In cazul pachetelor de produse de finantare, BCR ofera dobanzi preferentiale la credite. Achizitionata in cadrul pachetului, asigurarea de viata este emisa la un cost preferential, iar jumatate din prima anuala platita este restituita clientului daca in perioada de constituire a depozitului (12 luni) nu s-a produs evenimentul asigurat.
    In cazul in care evenimentul asigurat se produce, clientul este despagubit cu de trei ori valoarea depozitului constituit initial. Pe langa aceste trei componente obligatorii, clientii mai pot adauga la pachet un serviciu de bill-payment (plati de facturi prin ATM-uri) si standing order (executarea ordinelor de plata la date si in sume fixate in prealabil).

19-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Cazierul auto ar putea "umfla" RCA cu 60%
 
 


          Adoptarea unui sistem de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) în care şoferii indisciplinaţi să plătească poliţe mai scumpe, aşa cum se întâmplă pe continentul nord-american, ar putea fi posibilă şi în România peste câţiva ani. În această situaţie, şoferii cu mai multe abateri - cărora li se pot întocmi caziere auto - ar încheia o poliţă RCA de câteva ori mai scumpă decât cel care respectă legea.
    Un şofer "model" care un an întreg a circulat regulamentar şi nu a acumulat niciun punct de penalizare ar putea să plătească o poliţă mai mică anul următor. Desigur, un asemenea portret este ideal, pentru că e aproape imposibil să nu fi acumulat măcar câteva puncte timp de 12 luni. În esenţă, reducerile pentru şoferii disciplinaţi ar putea fi de aproximativ 40-50%, iar majorările pe care le vor suporta conducătorii cu abateri - de 50-60%.
    "Totuşi, un şofer cu un cazier auto mai puţin încărcat ar putea să aibă parte de reduceri în momentul încheierii poliţei RCA, în timp ce unul cu un istoric plin de contravenţii să fie taxat în plus", a declarat Mihail Tecău, secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Sistemul "bonus-malus", aşa cum este denumită în limbajul asigurătorilor recompensarea, respectiv penalizarea şoferilor, în funcţie de comportamentul la volan, funcţionează şi în România, însă numai în cazul asigurării CASCO. Practic, unele companii de asigurare chestionează şoferul şi îi stabilesc un fel de portret psihologic, acest lucru având o influenţă în privinţa stabilirii valorii poliţei.

18-09-2006   Adevarul

 
 
Asitrans se extinde in Ungaria si Bulgaria
 
 


          Asitrans intentioneaza sa isi extinda activitatea in Ungaria si Bulgaria dupa aderarea la Uniunea Europeana, potrivit directorului general al companiei de asigurari, Bogdan Stan. Asitrans este astfel prima companie de asigurari din Romania care anunta ca va vinde polite in statele Uniunii Europene.
    "In ianuarie anul viitor vom depune un dosar de autorizare la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care va lua legatura cu autoritatile de supraveghere din statele respective. Nu vom deschide reprezentante acolo, ne vom baza pe relatia cu brokerii. Vom activa in special pe zona corporate (companii - n. red.)", spune directorul Asitrans.
    El spune ca avantajele vanzarii de polite de asigurare in Ungaria sunt costurile de achizitie mai reduse decat in Romania si primele de asigurare mai mari.

18-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Romania, in topul cresterii bancare
 
 


          Bilantul total al bancilor din Europa Centrala si de Est a crescut cu aproximativ o treime, iar analistii se asteapta la o dublare a activelor pina in 2009, se arata intr-un studiu realizat de analisti ai RZB si RaiffeisenCentrobank.
    Cresterea puternica a pietelor bancare din Europa Centrala si de Est s-a accelerat pe parcursul anului trecut. Dupa ce a crescut cu 15% in 2004 (la suma de 645 de miliarde de euro), bilantul total al industriei bancare a crescut cu 31,3% la suma de 846 de miliarde in 2005.
    Aceasta evolutie reprezinta cea mai puternica crestere de la publicarea informatiilor financiare - se arata intr-un comunicat al bancii austriece.

18-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Majorare de capital la City Insurance
 
 


          Societatea italiana Puglia Cauzioni si-a majorat participatia detinuta la City Insurance de la 70% la aproape 93%, in urma majorarii capitalului societatii de asigurari. Pentru a respecta normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la capitalul social minim al companiilor de asigurari, City Insurance si-a majorat recent capitalul cu 2,83 mil. lei (0,8 mil. euro), pana la circa 8 mil. lei (2,3 mil. euro). Operatiunea a fost realizata prin incorporarea unei parti din profitul net obtinut de City Insurance anul trecut si prin aport in numerar. Ceilalti actionari ai societatii sunt 7 persoane fizice si 51 de persoane juridice, majoritatea agentii de turism, care detin circa 7% din titluri.
    Potrivit raportului CSA, City Insurance a inregistrat anul trecut afaceri de aproape 3,6 milioane de lei (1 mil. euro) si un profit net de 0,09 mil. lei (0,03 mil. euro). Societatea avea la sfarsitul lui 2005 o cota de 0,11% din piata asigurarilor generale.

18-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Au crescut chiriile spaţiilor comerciale
 
 


          Cine face afaceri în retailul bucureştean a trebuit să scoată mai mulţi bani din conturi pentru plata chiriei. Potrivit unui studiu realizat de către compania CB Richard Ellis (CBRE), nivelul mediu al chiriilor a crescut cu 20% în primele şase luni ale acestui an, din cauza decalajului semnificativ dintre cerere şi ofertă. Cele mai ridicate chirii au ajuns să fie cele pentru spaţiile comerciale stradale (90-130 euro/mp/lună). În schimb, chiriile pentru spaţiile din mallurile bucureştene s-au menţinut la acelaşi nivel, între 60 şi 80 euro/mp/lună, cu un maxim de 120 euro pentru suprafeţele mai mici de 50 mp. şi spaţiile comerciale din zonele secundare ori periferice s-au închiriat mai scump (+25-30%), ca urmare a interesului manifestat mai ales de bănci şi de operatorii de telefonie mobilă. O chirie lunară pentru un spaţiu dintr-o zonă semicentrală este de 35-60 euro/mp, iar cele periferice, între 25-30 euro/mp, potrivit CBRE.

18-09-2006   Adevarul

 
 
Comisia de pensii avizeaza doar auditori fara pierderi
 
 


          Societatile care vor realiza auditul administratorilor de fonduri de pensii facultative trebuie sa fi participat timp de cel putin doi ani la auditarea situatiilor financiare ale societatilor de asigurari sau de administrare a investitiilor, potrivit unei norme aprobate recent de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si publicate in Monitorul Oficial.
    Pentru a primi avizul CSSPP, cei care vor audita fondurile de pensii facultative trebuie sa fi functionat minimum patru ani si sa nu fi inregistrat pierderi in ultimele doua exercitii financiare. De asemenea, societatile de audit nu trebuie sa aiba datorii la bugetul de stat, cel al asigurarilor sociale, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale.

18-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Decizie dificila: sus sau jos de la 3,5 lei/euro?
 
 


          Euro se mentine in apropierea nivelului de 3,5 lei, iar piata ramane fara o directie clara, pe fondul lipsei de interes pentru tranzactionare.
    BNR a calculat vineri un curs de 3,5039 lei pentru un euro, in crestere marginala cu 0,12 bani, fata de ziua precedenta. Cursul dolarului a urcat cu 0,2 bani, ajungand la 2,7596 lei pentru un dolar.
    Saptamana trecuta cotatiile au coborat pentru prima data din luna mai sub nivelul de 3,5 lei pentru un euro, dupa ce oscilasera in ultima luna intr-o banda ingusta, in apropierea nivelului de 3,53 lei pentru un euro. Jucatorii nu vad insa aceasta scadere ca inceputul unei miscari mai ample, iar piata a ramas calma, cu lichiditate scazuta.

18-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Carpatica vrea inca 150 de unitati, in urmatorii trei ani
 
 


          Banca Carpatica (BCC) are in plan dezvoltarea retelei pana la 350 de unitati teritoriale in urmatorii doi - trei ani, in special prin extinderea in zona rurala. Presedintele bancii, Nicolaie Hoanta, a declarat ca BCC va continua politica de extindere teritoriala pana la atingerea tintei fixate.
    "Am deschis recent a 200-a unitate bancara si vom ajunge la 230 pana la sfarsitul anului. Evident, nu vrem sa ne oprim aici. Un numar de 300-350 de unitati teritoriale ar fi perfect pentru noi. Vrem sa ne consolidam si sa ne marim cota de piata si sa devenim prezenti in zone pe care le consideram esentiale", a declarat Nicolaie Hoanta.

18-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Astra ajunge la un capital de 55 mil. euro
 
 


          Compania de asigurare Astra-Uniqa si-a majorat capitalul social cu inca 10 milioane de euro, ajungand, cu 55 de milioane de euro, cel mai mare asigurator din acest punct de vedere de pe piata locala.
    Odata cu aceasta majorare a capitalului social, procesul de privatizare a companiei este considerat finalizat, au anuntat reprezentantii Astra-Uniqa. Privatizarea Astra a inceput in 2002, finalizarea dealului fiind conditionata de majorari succesive de capital, pana la nivelul actual.
    Asiguratorul sustine ca a devansat programul de investitii asumat prin contractul de privatizare si care presupunea investitii de 43,6 milioane de dolari (circa 35 de milioane de euro), ce urma sa fie finalizate in 2008.

15-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Procesul de privatizare al companiei Astra - Uniqa s-a incheiat
 
 


          Compania de asigurari, Astra -Uniqa a anuntat, joi, parcurgerea cu succes a ultimei etape pentru finalizarea procesului de privatizare, respective majorarea capitalului social cu inca zece milioane de euro si subscrierea si varsarea acestuia la inceputul acestei saptamani.
    In prezent, capitalul social al companiei Astra-Uniqa se ridica la circa 192,7 milioane de lei (55 milioane de euro), societatea beneficiind de un numar de peste 200 de sucursale si agentii in toata tara si de un portofoliu cu peste 70 de tipuri de asigurari.
    In primele sase luni ale anului 2006, compania se situa pe locul patru in privinta primelor brute subscrise la asigurari generale.
    Potrivit unui comunicat, Astra a fost privatizata in anul 2002 prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat catre societatea Nova Trade. Noua companie a inregistrat majorari succesive de capital, realizandu-se, in avans, investitii in valoare de peste 43,6 milioane de dolari, suma care trebuia esalonata pe o perioada de sase ani de la inceperea procesului de privatizare.
    Ultima majorare de capital social, de aproximativ zece milioane de euro, a fost initiata de catre Nova Trade in scopul realizarii obligatiilor de investitii din contract, a insemnat un aport de capital adus in societate de actionarul majoritar de aproximativ opt milioane de euro, diferenta de doua milioane fiind adusa de catre Uniqa Group .
    Grupul Uniqa, un mare grup de pe piata asigurarilor din Europa, liderul pe piata asigurarilor din Austria, a fost cooptat ca actionar in anul 2005, in urma unei tranzactii pe piata de capital.
    Uniqa este cel mai mare grup de asigurari din Austria, cu o cota internationala de piata de 28%, estimata la 35% pentru anul in curs. Anul trecut, compania a inregistrat o crestere de 25% a primelor subscrise, 91,9% din aceasta crestere reprezentand contributii internationale.

15-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Asigurarea obligatorie a locuintei - din a doua jumatate a anului 2007
 
 


          Legea asigurarii obligatorii a locuintelor va parcurge toate etapele firesti ale procesului legislativ - dezbatere in Guvern, in Comisiile de specialitate ale Parlamentului si in plenul acestuia, evitandu-se astfel aprobarea ei prin procedura de urgenta. "Aplicarea legii se va putea face incepand cu semestrul al II-lea al anului viitor", a declarat Radu Mircea POPESCU, Coordonatorul Programului Roman de Asigurare la Catastrofe si Consilier in cadrul MAI-Ministerul Administratiei si Internelor, invitat la emisiunea "Polita de Asigurare", difuzata de The Money Channel.
    Oficialii MAI sperau ca procesul legislativ sa poata fi accelerat, termenul initial pentru demararea proiectului fiind 1 ianuarie 2007.

15-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Peste 160 de firme ies de pe Rasdaq
 
 


          Acţiunile a peste 160 de emitenţi listaţi pe piaţa Rasdaq vor fi retrase de la tranzacţionare, întrucât firmele au intrat în procedura falimentului, a decis Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). Retragerea de pe piaţa de capital va fi însoţită de radierea valorilor mobiliare din evidenţa CNVM. Deciziile de delistare sunt fundamentate pe prevederile reglementărilor aferente pieţei de capital şi ale legii privind procedura insolvenţei. În intervalul cuprins între data deschiderii procedurii şi până la momentul confirmării planului de reorganizare, acţiunile sunt suspendate la tranzacţionare de la data primirii comunicării de către CNVM.

15-09-2006   Adevarul

 
 
Ordonanta BCR, la Curtea Constitutionala
 
 


          Ordonanta de privatizare a BCR a fost contestata la Curtea Constitutionala de mai multi parlamentari ai opozitiei, ceea ce inseamna ca termenul de 21 septembrie convenit de AVAS si banca austriaca Erste pentru finalizarea procedurilor parlamentare va fi depasit.
    Senatorii PSD si PRM au reclamat judecatorilor Curtii faptul ca Guvernul a ales sa emita o OUG pentru privatizarea BCR, desi nu era abilitat sa faca acest lucru. In plus, ei spun ca ordonanta a fost conceputa prost, deoarece ea se refera la "aprobarea privatizarii BCR" si, conform pricipiilor juridice "vointa partilor nu se supune aprobarii". "Actuala putere a ales sa denumeasca proiectul "ordonanta pentru aprobarea privatizarii BCR", invocand ca la fel s-a procedat si in cazul privatizarii Petrom, dar acolo formula juridica era 'aprobarea unor masuri privind privatizarea' si nu aprobarea contractului de vanzare-cumparare care este negociat intre parti", a explicat pentru ZF senatorul PSD Serban Nicolae, unul dintre semnatarii contestatiei .

15-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Cum vor fi promovate pensiile private?
 
 


          Incepand cu anul viitor, aproape trei milioane de romani sunt asteptati sa contribuie la fondurile de pensii administrate privat. Insa, un studiu realizat de catre Centrul Parteneriat Pentru Egalitate arata ca, in acest moment, notiunea de fonduri private de pensii este cvasi-necunoscuta publicului. Foarte putini sunt cei care au acces si se informeaza din proprie initiativa pe aceasta tema, un procent si mai mic fiind reprezentat de cei care au o optiune serioasa legata de contributia la un fond privat de pensii.
    In acest context, apare ca o necesitate realizarea unei campanii de comunicare in vederea familiarizarii publicului larg cu conceptele specifice acestui sistem. Insa, campania promotionala in vederea lansarii fondurilor de pensii private trebuie sa revina in sarcina operatorilor sau sa fie obiectul unui parteneriat public-privat?

15-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Titlurile de stat au fost trase pe linie moartă
 
 


          Românii nu au posibilitatea să mai cumpere titluri de stat. Dacă până în anul 2000, statul apela frecvent la împrumuturi de la populaţie, creşterea ratingului de ţară a asigurat accesul României la împrumuturi externe, la dobânzi din ce în ce mai bune. Acest lucru a determinat Ministerul Finanţelor să renunţe, treptat, la emisiunea de titluri de stat.
    Pentru acest an, Ministerul Finanţelor Publice îşi planificase emisiuni de titluri de stat în valoare de 4.150 milioane de lei. Statul a amânat însă toate licitaţiile planificate, pe motiv că "în contul general al trezoreriei statului există disponibilităţi semnificative". Acest fapt este confirmat şi de fostul ministru Tănăsescu.

15-09-2006   Adevarul

 
 
Litigiile AVAS, mană cerească pentru avocaţi
 
 


          Managementul defectuos al privatizărilor din ţara noastră a atras după sine un număr de 14.500 de litigii în care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este implicată. Totuşi, "supărarea" AVAS a servit intereselor caselor de avocatură, care şi-au văzut veniturile crescând considerabil. Pentru un număr de circa 70 de litigii, reprezentând 0,5 din total, valoarea totală a sumelor achitate în contul serviciilor de consultanţă juridică de către AVAS se ridică la 12,7 milioane de dolari (echivalentul a 9,8 milioane de euro). Aproximativ 20% din această sumă, respectiv 2,5 milioane de dolari (2 milioane de euro), au fost încasaţi de casa de avocatură White&Case.

15-09-2006   Adevarul

 
 
BT a lansat o asigurare de viata de grup
 
 


          BT Asigurari a lansat la inceputul acestei luni un produs de asigurare de viata pentru grupuri, potrivit unui anunt al companiei. Aceasta polita este adresata grupurilor formate din cel putin 10 persoane, angajati ai aceleiasi companii, si acopera riscurile de deces, invaliditate sau spitalizare din accident, invaliditate permanenta totala sau interventie chirurgicala.
    "Societatile care includ asigurarea de viata pentru grup in pachetul de beneficii oferite angajatilor sai utilizeaza astfel unul dintre cele mai moderne instrumente de fidelizare si motivare, frecvent intalnit in tarile Uniunii Europene", sustin reprezentantii BT Asigurari. In prima jumatate a acestui an, BT Asigurari a inregistrat afaceri de 92,1 mil. lei (26 mil. euro), in crestere cu 173% in lei fata de primul semestru din 2005. Asigurarile de viata reprezinta 6% din portofoliul companiei, primele brute subscrise pe acest segment fiind de 5,5 mil. lei (peste 1,5 mil. euro) in primele sase luni, mai mult cu 165% decat in perioada similara a anului trecut.

14-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Raiffeisen si UniCredit se bat pentru locul trei in piata bancara
 
 


          Piata bancara intra in fierbere. Doua banci s-au unit deja, iar acum urmeaza sa se uneasca cu o a treia, pentru a prinde o felie mai mare din tortul sectorului bancar romanesc.
    Fuziunea dintre HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania va fi finalizata la jumatatea anului 2007, iar oficialii Unicredit Romania au anuntat, miercuri, conducerea viitoarei banci si au precizat ca institutia financiara rezultata in urma fuziunii va trece pe locul trei in piata.
    Primul pas spre fuziunea dintre HVB Tiriac Bank si Unicredit Romania a fost facut, miercuri fiind anuntata conducerea viitoarei banci.
    Dan Pascariu, in prezent presedinte al HVB Tiriac Bank, va ocupa pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie - functie non-executiva, iar Rasvan Radu, in prezent presedinte executiv al UniCredit Romania a fost desemnat presedinte executiv al viitoarei banci.
    Pe tot parcursul procesului de integrare, cele doua entitati vor continua sa functioneze independent. Astfel, pana la finalizarea fuziunii Dan Pascariu si Rasvan Radu vor detine in continuare functiile curente in HVB Tiriac Bank, respectiv UniCredit Romania.

14-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Si bancile sunt interesate de fondurile de pensii private
 
 


          La doar cateva zile de la lansarea oficiala a invitatiilor pentru Conferinta Nationala de Pensii Private, numarul participantilor la eveniment continua sa creasca. Evenimentul a starnit, deja, si interesul institutiilor bancare. Astfel, BRD-Groupe Societe Generale, OTP si RAIFFEISEN Banca pentru Locuinte au confirmat participarea.
    Mai mult, recent, actionarii BRD au modificat actul constitutiv, referitor la obiectul de activitate al societatii, prin introducerea unui nou aliniat referitor la distribuirea de unitati ale fondurilor private de pensii.

14-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Noul Logan cu motor de 107 CP, pus în vânzare de mâine
 
 


          Compania Dacia lansează azi, pe piaţa românească, noua versiune a modelului Logan, echipată cu motor de 1,6 litri, 16 valve şi 107 CP. Noua versiune va fi disponibilă în reţeaua de dealeri Dacia începând de mâine, 15 septembrie, când se vor prelua şi primele comenzi. În prezent, gama Logan dispune de trei grupuri motopropulsoare Renault: 1.4 l MPI (75 CP), 1.6 l MPI (90 CP), opt valve, şi 1.5 l dCi (65 CP). Compania Dacia a înregistrat în primul semestru al anului 2006 cele mai bune rezultate comerciale din istoria sa, vânzările la nivel mondial majorându-se cu 28,5%, faţă de perioada similară a anului precedent. În intervalul menţionat, producţia de autoturisme şi vehicule utilitare Dacia a totalizat 103.604 unităţi, din care 96.571 produse în România şi 7.033 produse în Maroc.
    La export, din producţia uzinei de la Mioveni, Dacia a vândut 40.166 automobile în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2006, cu 146,3% mai mult decât în primul semestru din 2005, când au fost comercializate 16.305 unităţi. Europa Occidentală a fost principala destinaţie de export pentru Logan, cu 20.124 unităţi înmatriculate.

14-09-2006   Adevarul

 
 
Euro coboara in liniste la 3,5 lei
 
 


          Euro a coborat ieri la aproape 3,5 lei, cel mai scazut nivel de la jumatatea lunii mai, dupa o miscare de depreciere care s-a intins deja pe patru zile. Scaderea cotatiilor a fost alimentata mai mult de vanzarile de valuta ale clientilor locali, in timp ce jucatorii straini nu arata interes pentru tranzactionare.
    BNR a calculat un curs de 3,5050 lei pentru un euro, cu 1,23 bani sub nivelul din ziua anterioara. De joia trecuta, cand a inceput miscarea de depreciere, euro a pierdut 2,13 bani, respectiv 0,6% in fata leului. Dolarul a inregistrat ieri o depreciere usoara, pierzand 0,5 bani, pana la 2,7623 lei.

14-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Preţul petrolului a scăzut sub 64 dolari/baril
 
 


          Preţul petrolului a revenit miercuri sub 64 dolari pe baril, cea mai redusă valoare înregistrată după 23 martie, pe fondul poziţiei mai conciliante a Iranului în disputa privind programul nuclear şi al deciziei OPEC de a menţine nivelul actual al livrărilor. Scăderea a fost influenţată, de asemenea, de anunţul BP privind posibilitatea reluării, până la sfârşitul lunii octombrie, a exploatării integrale a zăcământului petrolier Prudhoe Bay din Alaska.
    Reprezentantul Rusiei la summitul OPEC consideră că piaţa mondială a petrolului este în prezent dezechilibrată şi necesită stabilitate şi predictibilitate ce pot fi atinse doar printr-un efort colectiv al tuturor participanţilor, respectiv al ţărilor furnizoare, consumatoare şi de tranzit. Tony Nunan, analist la Mitsubishi, în Tokyo, consideră că această scădere a preţului este doar o corecţie semnificativă şi se aşteaptă la o nouă creştere a cererii după începerea iernii.

14-09-2006   Adevarul

 
 
Microsoft isi relanseaza motorul de cautare
 
 


          Microsopft mai mare producator de software din lume, va lansa oficial noul motor Windows Live Search, care va inlocui actualul MSN Search, si va fi o unealta puternica in strategia sa de detronare a liderului Google si de cucerire a pietei publicitatii online in valoare de miliarde de dolari, scrie presa internationala.
    Conform unui studiu Nielsen//Netratings, cota de piata detinuta in luna iulie de Microsoft pe segmentul motoarelor de cautare este in scadere - de la 11% la inceputul anului la 9,6% in prezent - sub cotele Google si Yahoo!, companii ce au inregistrat cresteri pe acest segment de piata. In urma cu cativa ani, Microsoft nu detinea un motor de cautare propriu si, implicit, nici o strategie legata de publicitatea online, in timp ce Google si Yahoo! au castigat miliarde de dolari din afacerea publicitatii prin motoarele lor de cautare.

14-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Aderarea la UE nu va afecta semnificativ piaţa imobiliară
 
 


          Integrarea României în Uniunea Europeană nu va afecta semnificativ preţurile apartamentelor din complexurile rezidenţiale în construcţie din Capitală, fiind posibile doar variaţii de 5-10% în următorii doi ani. Terenurile vor continua să se scumpească, însă într-un ritm mai scăzut faţă de anul trecut, indică un studiu asupra pieţei imobiliare bucureştene, realizat de către compania CB Richard Ellis (CBRE).
    După ce, în ultimii ani, constructorii s-au concentrat pe proiectele rezidenţiale de lux în Bucureşti, locuinţele pentru clasa medie încep să devină o investiţie din ce în ce mai bună pentru dezvoltatorii imobiliari. Primele apartamente de acest tip vor intra pe piaţa bucureşteană cel mai devreme anul viitor, aşa cum este cazul microcartierelor Planorama, Central Park, New Town, Orhideea Gardens, City Center şi Jupiter. Acesta este abia începutul, alte proiecte pentru pătura superioară a clasei medii fiind aşteptate până în 2010. În ciuda faptului că metrul pătrat construit este destul de scump (850 – 1.500 euro/mp în zonele secundare, respectiv 1.500 – 2.500 euro/mp în centrul şi nordul oraşului) - cererea este în creştere. Preţurile nu se vor opri aici, studiul anticipând o majorare de 10-15% în 2007. Mai mult, locuinţele sunt cumpărate încă din faza de proiect, prin intermediul antecontractelor de vânzare. Analiştii CBRE explică acest interes prin prisma dezvoltării rapide a creditelor ipotecare, alături de creşterea puterii de cumpărare.

14-09-2006   Adevarul

 
 
Omniasig asigura flota Scolii Superioare de Aviatie Civila
 
 


          Omniasig va furniza Scolii Superioare de Aviatie Civila (SSAC) servicii de asigurare Casco pentru aeronave si raspundere din activitati aeronautice si accidente ale persoanelor, valoarea primei ridicandu-se la 1,1 mil. lei (0,3 mil. euro), dupa ce a castigat licitatia organizata la 5 septembrie de Bursa Romana de Marfuri. Contractul de asigurare a fost incheiat pentru un an, cu posibilitate de prelungire, iar la licitatie a mai participat si compania Astra-Uniqa, au declarat oficiali ai Omniasig.

13-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Ordonanta privind privatizarea BCR a trecut si de Camera Deputatilor
 
 


          Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 135 voturi pentru, 118 impotriva si doua abtineri, Ordonanta guvernului referitoare la adoptarea unor masuri in vederea finalizarii privatizarii BCR.
    Actul normativ prevede ca valoarea despagubirilor pentru orice prejudicii sau pierderi ce rezulta din sau au legatura cu obligatiile BCR fata de fosta Bancorex nu va depasi 50% din pretul de cumparare a pachetului de actiuni platit de cumparator catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
    In actul normativ se mai precizeaza ca, in ipoteza in care, in perioada dintre semnarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni si data finalizarii procesului de privatizare, se produce un prejudiciu sau pierdere neta cu o valoare cuprinsa intre 150 de milioane si 300 milioane de euro, evidentiata, in orice mod, in situatiile financiare ale bancii, vanzatorul este autorizat sa despagubeasca banca pentru respectivul prejudiciu sau pierdere neta.
    Proiectul limiteaza pana la data de 31 decembrie 2013 termenul pana la care BCR va beneficia de ajutor din partea statului. Termenul limita de finalizare a privatizarii BCR este 21 septembrie 2006, iar aprobarea Ordonantei de privatizare in Parlament este ultima etapa a acestui proces.

13-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Publicitatea fondurilor de pensii, reglementata
 
 


          Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va interzice fondurilor de pensii facultative sa foloseasca sintagme de genul "rezultat garantat", "castig garantat" sau a oricaror alte formulari care pot crea aparenta de garantare a unui castig, potrivit unei norme publicate in Monitorul Oficial. Vor fi interzise, de asemenea, comparatiile cu alte fonduri de pensii sau cu alti administratori, dar si formulari de tipul "cea mai mare societate de administrare a fondurilor de pensii", "cea mai buna schema facultativa de pensii" sau "cel mai performant fond". Nu vor putea fi utilizate in materialele publicitare nici declaratii ale fostilor sau actualilor participanti. Toate materialele vor fi publicate in limba romana si vor contine informatii "clare, corecte si conforme cu cele cuprinse in prospectul schemei de pensii facultative", precizeaza Comisia.
    De asemenea, potrivit Normelor CSSPP, trimiterile la performantele anterioare ale fondurilor de pensii private facultative sau ale administratorului va contine precizarea "Performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare." CSSPP a aprobat in data de 23 august a.c., sapte norme ce privesc autorizarea societatilor de pensii, a administratorilor si a fondurilor de pensii facultative, in vederea aplicarii legii privind pensiile facultative, acestea fiind publicate in Monitorul Oficial din data de 8 septembrie a.c.

13-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Tribunalul nu a validat modificarea actului constitutiv al Asirom
 
 


          Tribunalul Bucuresti a respins cererea companiei de asigurari Asirom privind depunerea la Registrul Comertului si publicarea in Monitorul Oficial a hotararii Adunarii Generale a Actionarilor din data de 2 august, prin care se modifica actul constitutiv al societatii. Instanta a decis ca modificarea, care prevedea ca registrul actionarilor societatii, dovada calitatii de actionar si cesionarea actiunilor sa se desfasoare ca in cazul societatilor comerciale nelistate, contravine faptului ca societatea este inca listata. Odata cu publicarea in Monitorul Oficial, hotararea respectiva ar capata caracter executoriu.
    Actionarul majoritar al Asirom, compania Interagro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, a hotarat in luna februarie delistarea companiei, insa hotararea a fost atacata de actionarii minoritari, care au obtinut in instanta suspendarea acestei hotarari pana la stabilirea legalitatii acesteia. Principalii actionari minoritari, QVT Fund si Broadhurst Investments, care detin impreuna 27,1% din actiunile Asirom, au cerut in instanta declararea nulitatii hotararii AGA de delistare a companiei pe motiv ca aceasta a incalcat prevederile legale.

13-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Evaluările, o piaţă de 10 milioane de euro în 2006
 
 


          Deşi activează pe o piaţă relativ mică, evaluatorii "jonglează" cu afaceri de sute de milioane de euro, companiile din portofoliu activând pe cele mai diversificate segmente, de la cel alimentar sau bancar şi până la cel petrolier. Că este vorba despre personalul unei firme, despre apartamentul situat la periferia oraşului ori de acţiunile unei mari companii, toate pot face obiectul unui proces de stabilire a valorii de piaţă. Aici intervine evaluatorul – o meserie practicată în România de aproximativ şase mii de persoane, din care doar o treime lucrează la foc continuu. Chiar şi cu un număr relativ mic de specialişti, mulţi tineri, piaţa evaluărilor independente va atinge în 2006 nivelul de nouă milioane de euro. Evaluările interne ale băncilor vin să completeze această piaţă cu încă un milion de euro până la sfârşitul anului, ajungând la zece milioane de euro.
    Începută timid în primii ani de după '89 prin evaluarea activelor companiilor scoase la privatizare, activitatea de evaluare a cunoscut un boom în ultimii ani, mai ales ca urmare a creşterii pieţei de creditare, în strânsă legătură cu evaluarea proprietăţilor imobiliare. Instituţiile financiare reprezintă cel puţin 80% din numărul total al clienţilor, cu o contribuţie de 60% la cifra de afaceri a pieţei.

13-09-2006   Adevarul

 
 
Conditiile minimale pentru un fond de pensii
 
 


          Societatile de pensii private trebuie sa aiba, la momentul depunerii cererii de autorizare de constituire, un capital social subscris si varsat reprezentand echivalentul in lei a cel putin 1,5 mil. EUR, potrivit unei norme a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), publicate vineri, 8 septembrie a.c., in Monitorul Oficial.
    Aceeasi capitalizare este solicitata si societatilor de administrare a investitiilor sau companiilor de asigurare la momentul depunerii cererii de autorizare ca administrator al fondurilor de pensii facultative. Sumele destinate participatiei la capitalul social trebuie sa provina numai din surse proprii.
    Fondurile de pensii facultative se vor constitui pe baza unui contract de societate civila si trebuie sa aiba minumum 100 de participanti. Decizia de autorizare a fondului va fi eliberata pe baza unei cereri intocmita de administrator. Numarul fondatorilor necesar constituirii unui fond de pensii facultative este de cel putin cinci persoane, care vor semna un contract de administrare cu o societate autorizata de CSSPP.

13-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Brandul "România" începe cu sectorul IT
 
 


          Exportul de produse şi servicii se va majora cu aproximativ 25% anul acesta faţă de 2005, pe fondul creşterii competitivităţii produselor româneşti pe pieţele externe. "Estimăm ca valoarea exporturilor pe domeniul IT să fie, la finele lui 2006, de 350 milioane de euro, faţă de nivelul de 280 milioane de euro înregistrat anul precedent", a declarat, ieri, Zsolt Nagy, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei (MCTI).
    Oficialul MCTI apreciază că ritmul de creştere pe acest sector va fi mai ridicat decât cel care va fi atins la finele anului pe întreaga activitate de export a României. De altfel, anul 2006 reprezintă o premieră şi în ceea ce priveşte exportul de produse realizate de industriile de medie – înaltă tehnologie cu valoare adăugată mai mare. Astfel, exporturile realizate de aceste segmente au depăşit pentru prima dată pragul de 50% din valoarea totală de 14,89 miliarde euro (n.red: perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2006).
    Pentru a susţine creşterea înregistrată în 2006 şi în perioada următoare, ministerele care se ocupă de sectorul IT, respectiv MCTI şi Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), prin departamentul de Comerţ Exterior, au pus în dezbatere publică Strategia de branding de export 2006 – 2009, pentru sectorul tehnologiei informaţiei.

13-09-2006   Adevarul

 
 
Inghesuiala la oferta de obligatiuni a Bancii Mondiale
 
 


          Oferta publica de obligatiuni in lei a Bancii Mondiale, prin BIRD, in valoare de 525 de milioane de lei (circa 150 de milioane de euro) va fi suprasubscrisa cu circa 20%, conform declaratiilor reprezentantilor sindicatului de intermediere. Ieri a fost ultima zi in care investitorii puteau subscrie in cadrul ofertei, insa pana ieri seara nu fusesera centralizate toate cererile primite de la investitori.
    "Ordinele de subscriere nu au fost inca centralizate, dar, conform situatiei preliminare pe care o avem, oferta va fi suprasubscrisa cu circa 20%", a declarat pentru ZF Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. Oferta a fost intermediata de un sindicat format din ABN Amro Bank si societatea de brokeraj Intercapital Invest.

13-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
EIU, mai pesimist decât guvernul
 
 


          Economist Intelligence Unit (EIU) estimează că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 5,2%, PIB urmând să crească până la o valoare 113,5 miliarde dolari. Trendul de majorare a PIB se va menţine, astfel încât acest indicator va ajunge în 2010 la 165,2 miliarde dolari. PIB pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, va fi, în 2006, de 9.254 dolari, cu 8,6% peste nivelul consemnat în 2005. EIU estimează că deşi anul acesta investiţiile străine vor fi cu 12,6 la sută mai mari decât în 2005, începând din 2007 ele vor intra pe un trend descrescător: 8 miliarde dolari în 2007, 5 miliarde în 2008, 4,5 miliarde în 2009 şi respectiv 4,3 miliarde în 2010.

13-09-2006   Adevarul

 
 
Cele mai mari cresteri, in asigurari
 
 


          Salariatii din asigurari conduc detasat in ceea ce priveste cresterile salariale obtinute in prima jumatate a anului in curs.
    Astfel, cu un salariu mediu brut lunar de 2.300 RON, acestia au obtinut o majorare de 22% fata de sfarsitul anului trecut.
    Angajatii institutiilor de intermediere financiara au inregistrat majorari salariale mai mici, de doar 11%, insa in acest domeniu castigul brut depaseste 3.300 RON pe luna.

12-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Plan de afaceri pe trei ani pentru pensiile private
 
 


          Sindicatele, patronatele, ligile sau fundatiile nu vor putea participa in calitate de actionari la ceea ce se estimeaza ca va fi afacerea urmatoarelor decenii in Romania: societatile de administrare a fondurilor de pensii facultative.
    Aceasta prevedere este cuprinsa in normele de aplicare a legii pensiilor facultative, publicate recent in Monitorul Oficial.
    De asemenea, nu vor putea administra fonduri de pensii societatile inregistrate in state care permit pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor, adica off-shore-urile.
    Capitalul social minim al unei societati de administrare a fondurilor de pensii facultative este de 1,5 milioane de euro. Pentru a putea infiinta o astfel de societate, actionarii trebuie sa depuna la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) un plan de afaceri pentru trei ani.

12-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Vodafone va oferi internet rapid în Marea Britanie
 
 


          Operatorul de telefonie mobilă Vodafone va furniza, de la sfârşitul acestui an, servicii de internet de mare viteză prin intermediul liniilor de telefonie fixă în Marea Britanie, în urma unui acord cu o divizie a BT, a anunţat, ieri, compania, transmite Reuters.
    "Acest parteneriat le va permite clienţilor Vodafone să beneficieze de pachete de servicii de telefonie mobilă şi internet în bandă largă la nivel naţional, în contextul reţelei unice deţinute de BT în Marea Britanie", spun oficialii grupului.

12-09-2006   Adevarul

 
 
Un nou broker
 
 


          Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a acordat autorizatie de functionare unui nou intermediar: PERSONAL Insurance - Broker de Asigurare Reasigurare. Potrivit Registrului brokerilor de asigurari, publicat de catre CSA la 31 iulie a.c., in Romania exista 319 companii de profil.
    Acest segment a inregistrat, in 2005, prime intermediate in valoare de 855,39 mil. RON (232,62 mil. EUR), conform datelor cuprinse in Raportul Anual al CSA, ponderea subscrierilor prin intermediul acestora ridicandu-se la circa 20%. "Estimam ca pana la finele lui 2006, piata de brokeraj va reprezenta 22% din sectorul asigurarilor din Romania", a precizat Bogdan ANDRIESCU, Presedintele UNSICAR.

12-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Dealerii descarca leii in exces la BNR
 
 


          BNR a atras ieri din piata monetara depozite la o luna de 1,25 miliarde de lei (echivalentul a 357 de milioane de euro).
    La licitatia pentru sterilizarea lichiditatii excedentare au participat 17 banci comerciale, iar BNR a acceptat integral ofertele acestora. Dobanda platita la depozitele atrase este de 8,75% pe an, la nivelul dobanzii de interventie a bancii centrale.
    Dobanzile pentru depozitele pe termen scurt oscileaza in cotinuare intre 8,25% si 9,25% pe an, incadrand nivelul dobanzii de politica monetara a BNR, in conditiile in care cererea si oferta de lichiditati raman in echilibru.
    Dealerii nu se asteapta la schimbari semnificative in perioada urmatoare, in conditiile in care BNR ramane consecventa cu politica sa de mentinere sub control a lichiditatilor.

12-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Condiţii dure pentru integrarea în UE la termen
 
 


          România se va integra în UE la 1 ianuarie 2007, dar va trebui să accepte şi nota de plată: condiţii mult mai dure ce ne vor fi impuse de oficialii europeni. Leonard Orban, secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, a declarat, ieri, la o conferinţă pe tema riscului de ţară, organizată de COFACE şi SinMedia, că este vorba de aplicarea unor clauze de salvgardare sectoriale, pe domenii precum cel veterinar şi de reducere substanţială a fondurilor alocate României, în perioada 2007-2013.
    "S-a vorbit de riscul reducerii cu 20% a fondurilor destinate plăţilor directe", a avertizat oficialul MIE. Un alt risc identificat de acesta este continuarea monitorizării şi după 1 ianuarie 2007 a unor sectoare, precum cel al justiţiei. "O asemenea clauză ar putea duce la situaţia în care deciziile instanţelor româneşti să nu fie recunoscute în statele UE şi înţelegeţi implicaţiile acesteia pentru companii", a mai spus Orban.
    Aplicarea unor clauze de salvgardare sectoriale va afecta în mod special sectorul veterinar, care nu şi-a rezolvat problema focarelor de pestă porcină. Astfel încât - a subliniat Orban - producătorii interni nu numai că nu vor avea dreptul de comercializare pe piaţa comunitară, dar vor trebui să se conformeze unor reguli noi pe piaţa internă. În principal, este vorba de aplicarea unor etichete pe carne infestată cu pestă porcină care să atenţioneze consumatorul asupra acestei situaţii. Printre sectoarele care vor avea probleme după aderare se numără cel minier, siderurgia şi industria textilă, a concluzionat oficialul MIE.

12-09-2006   Adevarul

 
 
Sediu nou pentru GRAWE
 
 


          "Pana la sfarsitul acestei luni, compania de asigurari GRAWE se va muta intr-un sediu nou", au declarat reprezentantii companiei. Cladirea de birouri a fost achizitionata de catre GRAWE la inceputul acestui an. Valoarea investitiei se ridica la 8 mil. EUR. Aria construita a imobilului este de 5.200 metri patrati, dintre care GRAWE va ocupa 1.000 metri patrati si va oferi spre inchiriere restul suprafetei utile, EURISKO fiind desemnat agentul exclusiv.
    In acelasi timp, GRAWE intentioneaza sa se extinda prin intermediul unei achizitii. "O decizie in acest sens va fi luata in scurt timp", au precizat reprezentantii companiei. La inceputul anului, conducerea GRAWE se arata "interesata de achizitia unei companii cu o cota de piata de 3-4% din segmentul non-viata".
    Asiguratorul de origine austriaca nu se afla la prima achizitie pe piata romaneasca de profil. Astfel, in ianuarie 2005, GRAWE a preluat SARA MERKUR, fuziunea dintre cele doua fiind finalizata in martie 2006. GRAWE a subscris, in primul trimestru al anului in curs, un volum de prime de peste 22,6 mil. RON (6,39 mil. EUR), compania situandu-se pe pozitia a saptea in clasamentul asiguratorilor de viata.

12-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Încă 123 de telecentre la licitaţie
 
 


          Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) a lansat, ieri, a cincea licitaţie publică pentru instalarea de telecentre în 123 de localităţi din mediul rural, situate în 32 de judeţe ale ţării. La licitaţie poate participa orice persoană care are, cumulativ, calitatea de furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizor de servicii de telefonie destinate publicului. Documentaţia necesară elaborării şi prezentării ofertei se poate achiziţiona de la sediul central al ANRC până la data de 27 octombrie. Cele 123 de sate au fost selectate dintre localităţile cu un număr de peste 400 de locuitori, care au un grad redus de disponibilitate a serviciilor de telefonie.

12-09-2006   Adevarul

 
 
BT Asigurari: target de vanzari de peste 180 mil. RON in 2006
 
 


          "Targetul de vanzari al BT Asigurari pentru anul 2006 vizeaza atingerea valorii de 180,1 mil. RON pentru primele brute subscrise, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 73% comparativ cu rezultatele anului 2005", a declarat Ioan VREME, Director General Adjunct al companiei. In primul semestru al anului in curs, subscrierile BT Asigurari se ridica la peste 92,15 mil. RON, ceea ce reprezinta o crestere cu 173% comparativ cu perioada similara a anului precedent.
    "Redimensionarea retelei de vanzari, stabilirea unui numar marit de puncte de prezenta si intensificarea activitatii de vanzare prin oameni specializati pe retail si corporate sunt meritele speciale ale directiei de vanzari", explica Directorul General Adjunct al BT Asigurari.
    Clasa asigurarilor generale detine 94% din totalul subscrierilor, ajungand la valoarea de 86,6 mil. RON, cu 174% mai mult fata de realizarile din primul semestru al anului 2005. Din categoria asigurarilor generale, politele pentru asigurarile auto (RCA, CASCO si Carte Verde), in valoare de 70,6 mil. RON, reprezinta 77% din totalul primelor subscrise fiind, in crestere cu 212% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005. Structura globala a portofoliului in primul semestru mai include: asigurari pentru incendiu si calamitati - 7%, credite - 5% si alte asigurari generale - 5%. Asigurarile de viata reprezinta 6% din totalul vanzarilor in primele sase luni ale anului 2006, in crestere cu 165% raportat la primul semestru din 2005, atingand valoarea de 5,5 mil. RON.

12-09-2006   www.1asig.ro

 
 
ASITO Kapital - 9 mil. EUR, pana la finele anului
 
 


          Compania de asigurari ASITO Kapital a subscris, in primul semestru al anului in curs, un volum de prime de 6,77 mil. EUR (23,95 mil. RON). Cresterea reala in moneda nationala inregistrata de asigurator comparativ cu anul in curs este de 7,19%. "Estimam ca pana la finele acestui an vom obtine venituri operationale de 9 mil. EUR", ne-a declarat Marcel PIRCIOG, Director General al companiei.
    Pentru atingerea acestui obiectiv, ASITO Kapital intentioneaza sa se focalizeze pe majorarea ponderii in portofoliu a clientilor terti. In acelasi timp, compania urmareste consolidarea echipei, in special pe partea de vanzari.
    Recent, ASITO Kapital si-a majorat capitalul social la 8,77 mil. RON (2,48 mil. EUR), prin includerea aportului in numerar in cuantum de 2,27 mil. RON (0,6 mil. EUR).
    In urma operatiunii, principalul actionar al companiei este NORCROSS Insurance Company Limited, cu o participatie de 99,92%. Parte a grupului petrolier rus LUKOIL, societatea are ca scop asigurarea activelor si afacerilor derulate de grup in Romania.

11-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Banca Comerciala Carpatica - retea de 200 de unitati
 
 


          Banca Comerciala Carpatica a atins recent o retea de 200 de unitati operationale prin punerea in functiune a Agentiei Port Constanta, aceasta fiind a patra unitate din municipiu. La inaugurare a participat si presedintele bancii, Dr. Nicolaie Hoanta.
    "Avem deja o retea solida de unitati teritoriale pe intreg cuprinsul Romaniei, urmand ca la finele anului sa ajungem la 230 de unitati.
    Reteaua bogata, completata de o buna logistica ce consta in ATM-uri, ASV-uri, precum si un sistem informatic centralizat performant, dar si de o oferta competitiva de produse si servicii, de o echipa profesionista si un management de exceptie, demonstreaza cu prisosinta ca BCC este simbolul fortei si inteligentei capitalului romanesc", a spus Nicolaie Hoanta.

11-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Alegerile pentru Parlamentul European, la sfârşitul lui 2006
 
 


          Alegerile pentru europarlamentari pot fi organizate imediat după reconfirmarea de către CE a aderării României la UE la 1 ianuarie 2007, a declarat ministrul integrării, Anca Boagiu. Aceasta nu exclude posibilitatea ca ele să fie organizate chiar la sfârşitul anului 2006 sau la începutul lui 2007.
    Deşi există patru proiecte de lege parlamentare privind alegerile europarlamentarilor români şi unul interministerial, care figurează printre priorităţile României, Legislativul nu a luat în dezbatere niciunul dintre ele, majoritatea fiind blocate în comisii. De alegerile viitorilor parlamentari români în Parlamentul European şi-au adus aminte şi Boagiu, şi membrii PSD.
    În cazul în care alegerile pentru PE au loc după aderarea României la UE, europarlamentarii vor fi desemnaţi pentru un mandat de un an şi jumătate din rândul membrilor Parlamentului României. Actualii euroobservatori, deputaţi şi senatori, sunt avantajaţi la alegeri datorită experienţei acumulate în problemele PE, a confirmat Vasile Puşcaş (PSD).
    Cetăţenii UE cu rezidenţă (3 luni de şedere) sau rezidenţă permanentă (5 ani de şedere) în România pot vota şi candida la alegerile pentru PE din ţară. Aceasta dacă o solicită cu o lună înainte de scrutin şi dacă dau o declaraţie pe proprie răspundere că nu au mai votat sau candidat pe teritoriul vreunui alt stat comunitar la alegerile din PE din 2004.

11-09-2006   Adevarul

 
 
OTP vrea si pensii
 
 


          OTP Garancia Asigurari este interesata de piata pensiilor private din Romania. Compania, care ofera produse si servicii de asigurari generale si de viata, a inaugurat ieri noul sediu central din Bucuresti.
    "Grupul OTP analizeaza in acest moment posibilitatea de a se implica in domeniul fondurilor private de pensii in Romania", a declarat Calin MATEI, Deputy CEO al Diviziei de Asigurari de Viata a companiei.
    Grupul are o experienta indelungata in domeniu, pe piata din Ungaria, fiind unul dintre pionierii care s-au implicat in sistem inca din momentul lansarii sale.
    Oferta ar fi completata de produsele de viata oferite de societate - o asigurare de viata pentru debitorii bancii (OTP Bank - n.red.), intitulata Credit Life si, incepand de la 1 octombrie - o polita de viata individuala cu componenta de economisire si optiune de credit.
    "Este vorba despre un produs co-branded, realizat impreuna cu societatea UFS Broker", spune oficialul asiguratorului, care va mai lansa pana la finele anului in curs inca 2 produse individuale: asigurarea de deces si asigurarea mixta de viata cu componenta de economisire. La nivelul rezultatelor, "compania urmareste sa subscrie, pana la inceputul lui 2007, prime brute in valoare de circa 15 mil. RON", conform lui Iulian MIHAI, Deputy CEO. 70% din totalul acestora vor fi generate de segmentul asigurarilor non-viata.

11-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Cardurile de fidelitate profit pentru emitenţi, facilităţi pentru clienţi
 
 


          Pentru atragerea clienţilor, tot mai multe firme autohtone şi internaţionale apelează la o strategie simplă de marketing: cardurile de fidelitate. Fie că vorbim de companii de fitness, cazinouri, restaurante, farmacii sau supermarketuri, cardul de fidelitate pe baza căruia sunt oferite diferite facilităţi financiare este nelipsit, astfel că portofelele românilor au ajuns să fie doldora, în cele mai multe cazuri, nu de bani, ci de carduri. O afacere bănoasă pentru mai mulţi agenţi economici, dar şi pentru consumator, care poate beneficia de reduceri cuprinse între 2 şi 20% din valoarea produsului.
    Dezvoltarea accelerată a promoţiilor bazate pe carduri de fidelitate determină efecte benefice în lanţ: businessurile bazate pe producţia de carduri, dar şi cele orientate spre furnizarea de echipament tehnic necesar imprimării cunosc un adevărat boom.
    "Anul trecut, cifra de afaceri a înregistrat un salt de 100% faţă de 2004, iar pentru 2006 estimez un avans de 150%, faţă de 2005", ne-a declarat Gabriel Angheluş, director al Printcard Cluj - companie specializată pe vânzarea de echipamente pentru producţia de carduri. În prezent, există doar 7-8 firme furnizoare de echipamente, care învârt pe degete o piaţă estimată la circa 500.000 de euro, însă cu un potenţial foarte mare de dezvoltare. Ocazional, Angheluş preia şi comenzile de carduri.

11-09-2006   Adevarul

 
 
Ritm de construire: 12.000 de case/semestru
 
 


          Nord-estul ţării este zona în care s-au construit cele mai multe locuinţe din ţară (2.102), din totalul de aproape 12.000, în prima jumătate de an, potrivit datelor comunicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Poziţia următoare este ocupată de judeţele din sud-est (2.024), în timp ce regiunea Bucureşti-Ilfov se află pe locul al treilea în privinţa numărului de construcţii rezidenţiale finalizate, cu 1.984 de case. Potrivit INS, în primele şase luni ale acestui an s-au eliberat în jur de 20.300 de autorizaţii de construire pentru locuinţe, ceea ce înseamnă un plus de 7,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

11-09-2006   Adevarul

 
 
Delistarea Asirom, tot suspendata
 
 


          Fondurile de investitii actionare ale companiei de asigurari Asirom Bucuresti au mai castigat o lupta in razboiul cu actionarul majoritar al companiei, InterAgro, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul companiei in ceea ce priveste o hotarare anterioara de suspendare a procedurilor de delistare (ordonanta presedintiala) pana la o decizie definitiva in privinta legalitatii acestei operatiuni, conform unuia din avocatii Broadhurst, Ionut Dobrinescu.
    "Este o informatie noua pentru mine. Va trebui sa discut cu avocatii", a spus ieri Boris Schneider, directorul Asirom.
    Principalii actionari minoritari, QVT Fund si Broadhurst Investments, care detin 12,2% si, respectiv, 14,9% din actiunile Asirom, au cerut in instanta declararea nulitatii hotararii AGA de delistare a companiei pe motiv ca aceasta a incalcat prevederile legale, solicitand ulterior si suspendarea delistarii pana la pronuntarea unei decizii definitive.

11-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Omniasig va face un due-dilligence la Ardaf
 
 


          Omniasig, al treilea jucator de pe piata asigurarilor, va realiza un due-dilligence la ARDAF Cluj, societate aflata in administrare speciala, pentru a decide daca va participa la majorarile de capital care se realizeaza la societatea din Cluj.
    "Omniasig, actionar al Ardaf, a solicitat, in considerarea majorarilor de capital aflate in curs, permisiunea solicitarii unor informatii necesare unei evaluari, in vederea stabilirii unei viitoare strategii", a declarat pentru ZF Radu Cocea, administrator special al Ardaf.
    Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a pus compania sub administrare speciala in urma cu aproape doua luni, din cauza scaderii coeficientului de lichiditate sub nivelul minim stabilit prin lege.

11-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Afacerile Aon au crescut cu 50% la sase luni
 
 


          Veniturile societatii de brokeraj in asigurari Aon Romania (fosta KaRo) au crescut cu 50% in primele sase luni din acest an, pana la 3,8 milioane de lei (peste un milion de euro). Acelasi ritm de crestere l-a inregistrat si valoarea contractelor de asigurare plasate, care a ajuns la 38 de milioane de lei (10,7 milioane de euro) la sfarsitul primului semestru.
    "Cresterea s-a datorat aparitiei clientilor noi, dar si faptului ca clientii nostri au avut nevoie de mai multe asigurari, pentru ca si-au extins operatiunile. De asemenea, tot mai multe companii au inceput sa fie interesate de pachete de beneficii (care cuprind asigurari de viata si de sanatate - n. red.)

11-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Actiunile Ardaf, suspendate iar de CNVM
 
 


          Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a supendat ieri tranzactionarea actiunilor ARDAF Cluj pe piata RASDAQ pentru o perioada de zece zile lucratoare. Titlurile Ardaf revenisera la tranzactionare miercuri, dupa ce au fost suspendate timp de doua saptamani de CNVM. Compania de asigurari de afla acum in administrare speciala, din cauza scaderii coeficientului de lichiditate sub nivelul minim impus de lege. Acest coeficient arata capacitatea companiei de a respecta obligatiile fata de asigurati si creditori. Ardaf este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, care detine prin societatea Tender SA 56,86% din actiuni. Alti actionari sunt Raiffeisen Zentralbank Austria (20,17%), Clairmont Holding Ltd. un off-shore din Cipru controlat de fondul de investitii american Firebird Management (10,29%) si altii.

08-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Afacerile OTP Garancia au crescut cu 33% in primul semestru
 
 


          OTP Garancia Asigurari (fosta Ceccar-Romas) a subscris in primul semestru al acestui an prime brute in valoare de aproape 2 mil. euro (7 mil. lei), in crestere cu 33% in euro fata de aceeasi perioada din 2005. Asiguratorul si-a bugetat subscrieri in valoare de 4,3 mil. euro (15 mil. lei) pentru anul 2006, atat pentru activitatea de asigurari de viata, cat si pentru cea de non-viata. Ceccar-Romas a fost cumparata la sfarsitul anului trecut de grupul financiar ungar OTP, prezent in Romania prin OTP Bank. In aceasta luna, compania si-a mutat sediul central din Pitesti in Bucuresti, acesta constituind primul pas din strategia de dezvoltare.
    Cele mai mari investitii, in valoare de aproximativ 300.000 euro, au fost realizate pentru schimbarea retelei IT si dotarea noului sediu cu echipamente. OTP Garancia a intrat la inceputul acestei luni pe piata asigurarilor de viata. Compania are un capital social de 6,8 mil. euro (24 mil. lei), controlat de compania de asigurari din cadrul grupului din Ungaria, care detine 49,87% din actiuni, OTP Bank Romania - 29,55% si Tungal Metrou - 0,5397%.

08-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Tranzactiile de pe card vor deveni mai sigure
 
 


          Cinci organizatii de carduri din lume se unesc pentru proteja posesorii de carduri de plati de eventuale fraude si furturile de date. American Express, Discover Financial Services, JCB, MasterCard Worldwide si Visa International au anuntat, joi, formarea unui Consiliu independent pentru imbunatatirea securitatii datelor in timpul tranzactiilor de plata.
    Peste 1 miliard de posesori de carduri de plati vor beneficia de o mai buna securitate a cardurilor.
    Membrii fondatori dezvolta un sistem care va fi mai accesibil si eficient pentru toti cei implicati: comerciantii, procesatorii, furnizorii de POS-uri si institutiile financiare. Consiliul pentru Standarde de Securitate al PCI are in vedere mai ales dezvoltarea unor standarde de securitate globale pentru protejarea informatiilor detinatorilor de conturi.
    In plus, vizeaza reducerea costurilor si a timpilor pentru implementarea Standardelor de Securitate a datelor si realizarea de cursuri de instruire pentru certificarea Evaluatorilor Calificati de Securitate (QSA) si Vanzatorilor Autorizati ce detin sisteme de scanare (ASV).

08-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Schimbare de structură la Bursa de Valori
 
 


          AsociaţIa Brokerilor a elaborat un nou Cod al Bursei de Valori Bucureşti, introducând criterii şi reguli diferite faţă de cele actuale pentru cotarea, tranzacţionarea şi menţinerea pe piaţa bursieră a emitenţilor. Documentul a fost aprobat, zilele trecute, de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.
    Între celelalte noutăţi se numără diminuarea mărimii blocului standard de tranzacţionare de la 500 la 100 de instrumente financiare şi introducerea transferurilor cu unităţi de fond emise de fondurile închise de investiţii.
    Piaţa reglementată la vedere administrată de BVB va cuprinde trei sectoare, respectiv titlurile de capital, titlurile de credit şi organismele de plasament colectiv (OPC). Sectorul titlurilor de capital cuprinde categoriile 1, 2 şi 3 pentru acţiuni. La Categoria 3 - acţiuni - vor fi admise atât valorile mobiliare ale societăţilor dinamice, inovatoare şi cu potenţial de creştere din domenii în plină dezvoltare, cât şi titluri ale emitenţilor profilaţi pe noile tehnologii. Aceştia activează în sectoare cum ar fi medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicaţiile şi informatica, se arată în proiectul Codului Bursei. Admiterea la această categorie este condiţionată de un nivel al capitalurilor proprii din ultimul exerciţiu financiar de cel puţin echivalentul în lei a un milion de euro.

08-09-2006   Adevarul

 
 
Leul a obosit repede: valuta sustine din nou cresterea creditului ipotecar
 
 


          Finantarile in valuta au redevenit principalul motor de crestere al creditului ipotecar, care a urcat in iunie cu 5,5%, ajungand la un sold de 6,5 mld. lei (echivalentul a 1,8 mld. euro).
    Din octombrie anul trecut si pana in mai, creditul in lei a fost mai dinamic decat cel in valuta, care a inregistrat chiar scaderi in unele luni. In iunie insa, creditul in valuta a reusit sa creasca cu aproape 6%, in timp ce imprumuturile in lei au inregistrat o crestere cu mai putin de 4%, cea mai mica din septembrie trecut. Creditul in valuta a marcat o dinamica mai buna chiar in conditiile in care baza sa de comparatie este de aproape sase ori mai mare decat la lei. Astfel, soldul creditului ipotecar in valuta a crescut in iulie cu echivalentul a 311 milioane de lei, pana la 5,52 miliarde de lei (echivalentul a 1,56 miliarde de euro). In acelasi timp, imprumuturile in lei au crescut cu 35 de milioane de lei, pana la 0,97 miliarde de lei (0,27 miliarde de euro).
    Cresterea anuala a creditului in lei continua sa accelereze, pe fondul unei baze reduse de comparatie, ajungand la 178% pe an. Pe de alta parte, si creditul in valuta a accelerat in iulie, revenind la o crestere anuala de 43%, dupa ce ritmul coborase in aprilie pana la un minim de 34%.

08-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Poolul ne scoate in fata
 
 


          In momentul in care Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor va deveni functional, in Romania se va cumpara acoperire prin reasigurare de catastrofa - excedent de dauna (CAT X/L) - egala cu cuantumul tuturor celorlalte tari din Europa Centrala si de Est (ECE), spun analistii brokerului de reasigurare BENFIELD, prezenti la Bucuresti cu ocazia unui seminar de specialitate.
    "In acest context, nici macar nu vom mai putea pune Romania pe acelasi grafic cu celelalte tari din zona", ne-a declarat Bruce Selby BENNETT, Director in cadrul BENFIELD.
    Conform brokerului citat, companiile romanesti de asigurari au cedat in reasigurare (CAT X/L), in 2006, riscuri in valoare de 716,1 mil. EUR, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 45% fata de anul precedent. Daca facem o comparatie cu potentialul de acoperire CAT X/L existent in celelalte tari din ECE, Romania ar ocupa, la sfarsitul anului 2006, locul al doilea dupa Cehia, care a cumparat acoperire totalizand 876,2 mil. EUR.

08-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Leul se depreciaza usor
 
 


          Leul s-a depreciat ieri usor fata de euro, sub presiunea ordinelor de cumparare de valuta. La deschiderea sedintei interbancare moneda europeana era cotata la 3,5200 - 3,5250 lei, nivel apropiat celui de la inchiderea de miercuri. Cursul a crescut usor in primele ore de tranzactionare, la 3,5250 - 3,5300 lei/euro. BNR a calculat ieri un curs de 3,5263 lei pentru un euro, cu 0,66 bani mai mult decat in ziua precedenta. Fata de inceputul acestui an, leul s-a apreciat cu circa 4% fata de euro.

08-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Rata pirateriei rămâne printre cele mai ridicate din lume in Romania
 
 


          România se înscrie printre cele mai bine cotate ţări la bursa mondială a pirateriei, fapt care cauzează economiei pierderi anuale importante. Potrivit unui studiu de impact referitor la reducerea pirateriei efectuat de IDC, diminuarea cu numai 10% a ratei pirateriei în România ar aduce o creştere economică de 670 milioane de dolari pe patru ani, peste 3.000 locuri de muncă în domeniul IT şi 75 milioane de dolari - taxe la bugetul de stat.
    Rata pirateriei în ţara noastră continuă să rămână la cote alarmante. Dacă IDC raporta, pentru 2005, o rată de 72%, reprezentanţii companiei Autodesk susţin că cifrele sunt, în medie, cu 10%-15% mai mari. "În cel mai nefavorabil scenariu, putem vorbi, pentru România, de o rată de 87%-90%, care o apropie de ţări precum: China, Rusia, Vietnam, Indonezia sau Kazakstan", este de părere Jean Paul Seuren, Autodesk Compliance Manager EMEA. Pierderile înregistrate de producătorii de software în România s-au înscris, în ultimii ani, pe un trend ascendent. Astfel, dacă în 2003 acestea erau de aproape 50 milioane de dolari, în 2004 au urcat la 62 milioane de dolari, pentru ca în 2005 să ajungă la 111 milioane de dolari.

08-09-2006   Adevarul

 
 
KD Life a vandut 800 de polite unit-linked
 
 


          KD Life, companie de asigurari de viata care si-a inceput activitatea in luna iunie, a vandut pana in prezent circa 930 de polite de asigurare, potrivit datelor prezentate de companie. Volumul primelor brute subscrise este de 275.000 de euro.
    Compania de asigurari face parte din grupul sloven KD, care mai detine in Romania o societate de administrare a investitiilor si o societate de brokeraj.
    Din totalul politelor de asigurare de viata vandute de KD Life, 800 sunt de tip unit-linked, primele brute subscrise aferente acestor polite fiind in valoare de 240.000 de euro. Asigurarile unit-linked au, pe langa componenta de protectie, si o componenta investitionala, o mare parte din prima platita de asigurat fiind plasata in fonduri de investitii.

08-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
ROMAR Medical se implica in asigurari
 
 


          Grupul de policlinici ROMAR Medical a inregistrat, in primul semestru al anului in curs, venituri de 4,72 mil. EUR, in crestere cu aproape 130% fata de perioada similara a anului trecut.
    "Printre planurile de viitor ale companiei se numara si dezvoltarea de programe care sa se inscrie in planurile de asigurari private de sanatate", a declarat Erghin HAGICALIL, Director General al ROMAR Medical. ROMAR Medical are, in prezent, 17 centre in intreaga tara.

08-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Asigurarile de viata, tot mai profitabile
 
 


          In timp ce companiile de asigurari generale inregistreaza scaderi ale profitului sau chiar pierderi, asigurarile de viata devin tot mai profitabile, arata rezultatele companiilor dupa prima jumatate a anului. Unele dintre cele mai mari companii de pe piata asigurarilor generale au inregistrat scaderi ale castigurilor in primul semestru sau chiar au mers pe minus. Situatia este similara celei din sistemul bancar, unde marilor jucatori le-a fost din ce in ce mai greu sa obtina cresteri ale rezultatului financiar in prima parte a anului.
    Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de asigurari din Romania, care practica atat asigurari generale, cat si de viata, a inregistrat o scadere a profitului in prima jumatate a anului, de la 7 mil.

08-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Banca Angliei a mentinut dobanda de baza la 4,75%
 
 


          Banca Angliei a anuntat in cadrul sedintei de ieri ca rata dobanzii de politica monetara a fost mentinuta la nivelul actual, de 4,75%. Luna trecuta oficialii bancii centrale engleze au hotarat pentru prima data in ultimii doi ani inasprirea conditiilor de creditare, luand piata locala prin surprindere, titreaza editia online a cotidianului Guardian Unlimited.
    Piata se asteapta in continuare ca Banca Angliei sa mai aprecieze costurile la imprumut pana la sfarsitul anului, probabil in luna noiembrie, cand vor fi prezentate ultimele estimari privind rata inflatiei pe anul in curs.
    Conform datelor bancii, preturile pe piata imobiliara locala au crescut in medie cu 1% in luna august, inflatia in acest sector fiind de 8,2% de la inceputul anului pana acum.

08-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Maşina veche, avans considerabil pentru una nouă
 
 


          Creşterea nivelului de trai îi determină tot mai mult pe români să îşi schimbe maşina personală la intervale constante de timp. Operaţiune facilitată şi de ofertele atractive ale importatorilor, care pun la dispoziţia clientului varianta de revânzare a maşinii achiziţionate. Astfel, tot mai mulţi români preferă ca, după o anumită perioadă de timp, să-şi schimbe automobilul cu unul nou, punându-l drept avans pe cel vechi. Perioada medie de păstrare a unei maşini este în România de patru-cinci ani, cu tendinţă de scădere.
    Analiştii din piaţa de specialitate susţin că este mult mai avantajos să îţi schimbi maşina după circa 3-4 ani de folosinţă, considerând că o utilizare mai îndelungată diminuează şi valoarea de revânzare.
    Românii preferă tot mai mult această variantă, nu pentru că valoarea service-ului prestat după expirarea perioadei de garanţie este mai ridicată, ci pentru că vor modele noi. De exemplu, dacă preţul unei maşini noi Skoda Octavia Ambiente este de 16.000 de euro, după o perioadă de exploatare de circa 2-3 ani, valoarea ei poate scădea la 12.000 de euro. În cazul în care clientul doreşte un vehicul de 20.000 de euro, el poate lăsa drept avans doar o parte din suma obţinută pe maşina uzată, şi nu pe toată. În mod obişnuit, avansul reprezintă 25-30% din valoarea totală, astfel că poţi pleca şi cu bani acasă, în cazul în care optezi pentru varianta de mai sus.

07-09-2006   Adevarul

 
 
Proceduri simplificate de reinmatriculare a autovehiculelor
 
 


          Autovehiculele nu vor mai fi radiate in momentul vanzarii, urmand sa fie inmatriculate permanent, iar numarul de inmatriculare va ramane neschimbat daca vanzatorul si cumparatorul sunt din acelasi judet, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern. Purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a declarat ca modificarile au fost realizate atat pentru reducerea birocratiei cat si pentru cresterea rapiditatii si transparentei procedurilor. Potrivit conceptului de inmatriculare continua, vehiculul va fi inscris permanent in circulatie, pe numele proprietarilor succesivi, pana la scoaterea definitiva din circulatie. In cazul in care cumparatorul si vanzatorul sunt din judete diferite, numarul de inmatriculare al masinii va fi schimbat.

07-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Asigurari online - care sunt avantajele pentru clienti
 
 


          Nu de prea multa vreme, exista in Romania site-uri web specializate care ofera potentialilor clienti produse se asigurare direct pe internet, inclusiv cu plata prin card bancar securizat.
    Costurile ajung sa fie chiar mai mici in comparatie cu achizitionarea traditionala a unei asigurari, daca se ia in calcul faptul ca orice client alege in cunostinta de cauza din ofertele celor mai importante companii de asigurari de pe piata.
    Principalele avantaje sunt, faptul ca orice client alege societatea de asigurare in functie de preferinte si bonitate, vizualizeaza online conditiile de asigurare, compara si alege cel mai bun pret, castiga timp (nu este nevoit sa merga la diferite societati de asigurare pentru a afla detalii), are protectia brokerului de asiguare in ceea ce priveste asistenta la rezolvarea daunelor precum si administrarea scadentelor la politele de asigurare.
    Mai mult, serviciile furnizate sunt gratuite, iar acoperirea este nationala, accesibila prin internet de oriunde din tara.

07-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Reglementari pentru brokeri
 
 


          "Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania) poarta discutii in vederea adoptarii unei norme care sa prevada obligativitatea companiilor de brokeraj in asigurari de a lucra cu minim doua societati de asigurari", a declarat Bogdan ANDRIESCU, Presedintele UNSICAR, in cadrul emisiunii "Polita de Asigurare", difuzata de postul TV The Money Channel. In acelasi timp, un asigurator va putea detine maximum 50% din portofoliul unei companii de intermediere.
    Piata de brokeraj in asigurari a inregistrat, in 2005, prime intermediate in valoare de 855,39 mil. RON (232,62 mil. EUR), conform datelor cuprinse in Raportul Anual al CSA, ponderea subscrierilor prin intermediul acestora ridicandu-se la circa 20%. "Estimam ca pana la finele lui 2006, piata de brokeraj va reprezenta 22% din sectorul asigurarilor din Romania", a precizat Bogdan ANDRIESCU.

07-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Astra-Uniqa asigura operatorul aerian Blue Air
 
 


          Astra-Uniqa a incheiat un contract de asigurare cu operatorul aerian low-cost Blue Air, potrivit directorului general al companiei, Radu Mustatea. El nu a precizat valoarea politei, dar surse din piata estimeaza ca societatea a incasat 1 mil. dolari (0,8 mil. euro) din acest contract.
    Astra-Uniqa are acum un portofoliu de asigurari de aviatie in valoare de 3 mil. dolari (2,3 mil. euro), care, pe langa Blue Air, cuprinde contracte cu Romavia, Romaero si Aeroportul Baneasa.
    De altfel, asigurarile de aviatie au fost una dintre cauzele cresterii afacerilor companiei in primul semestru. Daca in 2005 afacerile Astra-Uniqa au stagnat, in prima jumatate a acestui an primele brute subscrise de companie s-au dublat, comparativ cu prima jumatate a anului trecut, ajungand la aproape 52 mil. euro.
    La cresterea afacerilor companiei a contribuit si incheierea unor parteneriate de tip bancassurance cu Raiffeisen Bank, Banca Italo-Romena sau Finansbank. De asemenea, Astra-Uniqa a inceput sa vanda polite de asigurari prin intermediul mai multor societati de leasing, cum ar fi Raiffeisen Leasing, Porsche Leasing sau Alpha Leasing.
    Raiffeisen face parte din grupul Uniqa, care controleaza 27% din actiunile Astra, restul actiunilor apartinand societatii Nova Trade, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu.

07-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Salariul mediu net a ajuns la 842 lei in iulie
 
 


          Salariul mediu net al romanilor a crescut usor in luna iulie a acestui an, cu 0,8%, atingand valoarea de 842 lei, potrivit datelor prezentate marti de Institutul National de Statistica (INS). In luna iunie a acestui an, castigul salarial crescuse cu doar 0,2% fata de luna anerioara.
    Cresteri salariale de peste 10% au avut loc in activitati precum fabricarea produselor din tutun, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, precum si in activitatea de asigurari.
    Potrivit INS, cresteri salariale cuprinse intre 5% si 10% s-au inregistrat in activitatile de silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, industria mijloacelor de transport rutier, transporturi pe apa, posta si telecomunicatii.
    Ca urmare a acordarii primelor in luna anterioara sau a realizarii unei productii mai mici, salariul mediu net a inregistrat in anumite activitati valori mai mici comparativ cu luna anterioara a acestui an.
    Astfel, in luna iulie castigul salarial mediu net a scazut in industria miniera, industria metalurgica, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, productia de mobilier si alte activitati industriale, transporturi aeriene, activitati de posta si curier, intermedieri financiare, invatamant, sanatate si asistenta sociala.
    La sfarsitul lunii iulie, numarul salariatilor a depasit 4,617 milioane persoane, in unitatile cu 4 salariati si peste, cu 5.200 persoane mai mult decat in luna anterioara a anului curent. Cresteri semnificative s-au inregistrat in activitatile de agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, hoteluri si restaurante, posta si telecomunicatii.

07-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Pensiile private, pe intelesul tuturor
 
 


          Apropiata lansare a pensiilor private starneste interesul unui numar mare de romani. Astfel, la cererea ascultatorilor, astazi, emisiunea "Firul in patru", realizata de Stefan CIOCHINARU la Radio Bucuresti - 98.3 FM, incepand cu ora 20.00, reia dezbaterea acestei teme, inceputa saptamana trecuta.
    Mircea OANCEA, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Privat de Pensii si Daniela GHETU, Director Editorial al Revistei de Asigurari PRIMM vor decodifica principalele notiuni legate de acest domeniu, discutiile axandu-se pe modul de autorizare a fondurilor de pensii, masurile de prudentialitate, precum si pe siguranta oferita participantilor la sistem.

07-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Cererea de autoturisme a crescut cu 1,7%
 
 


          Vânzările de autoturisme au crescut cu 1,7% pe piaţa europeană în primul semestru al acestui an, faţă de intervalul similar al anului trecut, până la 8,44 milioane de unităţi. Potrivit studiului realizat de compania britanică de cercetare de piaţă, Jato Dynamics, în ciuda creşterii cererii în primele şase luni, în luna iunie vânzările de automobile în ţările din Uniunea Europeană şi din Acordul European de Liber Schimb (European Free Trade Agreement, EFTA) s-au restrâns cu 2,8%, până la 1,52 milioane de unităţi. Cele mai mari vânzări au fost consemnate în primele şase luni în Germania, 1,73 milioane de unităţi, în scădere cu 4,6% faţă de intervalul similar al anului 2005.

07-09-2006   Adevarul

 
 
Tender a ramas cu 57% din Ardaf
 
 


          Raiffesen Zentralbank Austria si-a dublat participatia la societatea de asigurari ARDAF Cluj in urma majorarii de capital care s-a incheiat saptamana trecuta, de la 10,16% la 20,17% din actiuni. Austriecii au adus circa 3 milioane de euro la capitalul societatii. Astfel, grupul Tender, care nu a participat la majorare, si-a redus ponderea in actionariatul companiei de asigurari de la 70,69% la 56,86%, potrivit administratorului special al Ardaf, Radu Cocea.
    Si off-shore-ul Clairmont Holding Ltd., inregistrat in Cipru si detinut de fondul de investitii american Firebird, si-a redus participatia la capitalul Ardaf, de la 12,71% la 10,29%. Alti actionari persoane juridice controleaza acum 4,4% din societatea de asigurari, in timp ce persoanele fizice detin 8,28% din actiuni.

07-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Soferii fără centură, amendaţi de poliţişti
 
 


          Toţi şoferii prinşi în trafic fără centură de siguranţă pe drumurile din judeţul Vrancea vor fi amendaţi. Poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere Vrancea au început, ieri, o campanie de verificare şi conştientizare a şoferilor în legătură cu obligativitatea purtării centurii de siguranţă.
    "În mare parte, şoferii prinşi în trafic fără centură spuneau că abia au plecat de pe loc şi din acest motiv nu poartă centura. De asemenea, mulţi recunosc că nu sunt obişnuiţi să poarte centura de siguranţă", a declarat comisarul Viorel Gheorghe, şeful Serviciului Brigăzii Rutiere din cadrul IPJ Vrancea. Poliţiştii susţin că, din cercetările efectuate în domeniu, riscul de deces în urma unui impact se reduce cu 45% dacă pasagerii dintr-un autoturism poartă centură de siguranţă.

07-09-2006   Adevarul

 
 
Euro va incheia anul sub nivelul din ianuarie
 
 


          Analistii considera probabila o depreciere a leului in ultima parte a anului, insa asteptarile lor privind nivelul cursului variaza semnificativ, de la 3,45 pana la 3,64 lei pentru un euro.
    In mod traditional, ultimele luni ale anului aduc o depreciere a cursului, pe fondul unei cereri mai mari de valuta din partea importatorilor, care isi alimenteaza stocurile. Anul acesta leul are convertibilitate deplina, iar BNR sterilizeaza cu rigurozitate excesul de lei din piata monetara, la o dobanda de 8,75% pe an, oferind conditii bune pentru speculatori.

07-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Romeo Jantea pleaca de la BCR Asigurari
 
 


          Romeo Jantea va renunta la inceputul lunii viitoare la functia de director general al BCR Asigurari, una dintre cele mai mari companii de pe piata asigurarilor generale, cu afaceri de peste 80 de milioane de euro anul trecut.
    Jantea, 45 de ani, este si presedinte al Consiliului de Administratie al societatii, mandatul lui urmand sa expire la inceputul lui octombrie. El a fost numit in aceste functii in urma cu patru ani.
    "Ma retrag din pozitia de director general pentru ca imi doresc sa fac si altceva", afirma Jantea.
    In domeniul asigurarilor, Jantea a mai lucrat la Aviva, ca director de dezvoltare, si la ING Asigurari, ca director de vanzari.

06-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Locuintele, asigurate incepand cu 1 ianuarie 2007
 
 


          "Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar trebui sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2007", a declarat Laszlo BORBELY, Ministrul Delegat pentru Lucrari Publice, in cadrul unei emisiuni The Money Channel.
    In opinia oficialului guvernamental, initiativa legislativa este foarte buna. Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a lansat ieri, 30 august a.c., dezbaterea publica pe marginea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva riscurilor naturale.
    Actul normativ a fost initiat ca urmare a faptului ca tara noastra este unul dintre statele expuse la dezastre naturale, in special inundatii, alunecari de teren si cutremure, in urma carora se inregistreaza pagube materiale semnificative si chiar pierderi de vieti omenesti. Astfel, numai in urma inundatiilor de anul trecut (aprilie-septembrie), au fost afectate 44.800 de case, mare parte dintre acestea fiind distruse, costurile de reconstructie ale acestora ridicandu-se la peste 11 mil. EUR.

06-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Piaţa de leasing - 1,37 miliarde euro
 
 


          Piaţa de leasing din România se cifra, la finele primului semestru al anului în curs, la 1,37 miliarde euro, după valoarea activelor finanţate, în creştere cu 45,59%, faţă de perioada similară a anului trecut. Potrivit unui studiu efectuat de Asociaţia de Leasing şi Servicii Financiare Nebancare (ALB), cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de sectorul companiilor subsidiare ale băncilor, cu 61,5% din total, urmat de sectorul companiilor captive - 24,8% şi de sectorul companiilor independente, cu 13,7%. În ceea ce priveşte principalele domenii de finanţare, sectorul transporturilor este dominant, cu 75,9% din total, urmat de echipamentele industriale - cu 19,4% şi sectorul imobiliar cu 4,7%.

06-09-2006   Adevarul

 
 
Stabilitate pe pietele financiare
 
 


          Cursul leu/euro continua sa oscileze intr-o banda ingusta, consemnata inca de la sfarsitul lui iulie, iar dealerii spun ca nu se intrevad motive pentru o schimbare in viitorul apropiat.
    BNR a calculat un curs de 3,5275 lei pentru un euro, cu 0,17 bani peste nivelul din ziua anterioara. Dolarul a castigat 0,66 bani, urcand pana la 2,7482 lei. Pe piata valutara de la Bucuresti euro a inceput ziua la 3,5230/ 3,5280 lei. Pe parcursul zilei cotatiile au oscilat intre un minim de 3,52/3,525 si un maxim de 3,527/3,532 lei pentru un euro. La sfarsitul zilei, euro era cotat la 3,5230/ 3,5280 lei.

06-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Mai multi jucatori pe piata?
 
 


          "Exista, in prezent, un numar de companii de asigurari din Europa de Vest (din state ca Germania, Franta s.a.) care si-au manifestat intentia de a patrunde pe piata romaneasca de profil, dupa momentul aderarii", a declarat Angela TONCESCU, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, aseara, in cadrul emisiunii Polita de Asigurare, difuzata pe postul TV The Money Channel.
    "Aceasta crestere a concurentei va avea drept efect sporirea calitatii serviciilor in domeniu, cu efecte benefice asupra asiguratilor", a explicat Presedintele CSA.
    Insa, "indiferent daca detine capital strain sau autohton, orice societate de asigurare trebuie sa respecte reglementarile in vigoare si sa isi asume riscuri la nivelul indicatorilor", preciza, recent, intr-un interviu acordat Revistei de Asigurari PRIMM, Angela TONCESCU.
    In prezent, pe piata romaneasca a asigurarilor opereaza 39 de societati de profil, dupa ce ABG Insurance a reprimit licenta de a subscrie polite, in urma unei majorari de capital. Cel putin trei dosare de autorizare a unor companii de profil se afla, in prezent, in analiza la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, investitorii fiind din tari precum Franta si Israel.

06-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Comisioanele pe transferurile de bani rămân ridicate
 
 


          Comisioanele companiilor specializate în transferuri de bani rămân la niveluri ridicate, cu toate că piaţa este în creştere, iar concurenţa se înteţeşte. Pe de altă parte, băncile au diversificat serviciile care oferă posibilitatea transferurilor din străinătate, cu comisioane mult mai mici, dar timpul de recepţionare a sumelor trimise este mai lung, de până la o săptămână.
    O sumă trimisă din celălalt capăt al Europei poate ajunge în România şi în zece minute. Rapiditatea unui astfel de transfer costă însă destul de mult, comisioanele fiind achitate de cei care transmit banii. Western Union percepe 9 euro pentru o sumă de până la 100 de euro, pe când la MoneyGram taxa minimă percepută este de 10 euro, pentru sume de până la 80 de euro. Comisioanele cresc însă direct proporţional cu suma trimisă. Astfel, de exemplu, pentru 340-420 de euro trimişi la MoneyGram, clientul va plăti 30 de euro. La Western Union, aceeaşi taxă se plăteşte pentru o sumă de 400-500 de euro. Pentru un transfer de 2.500 - 3.000 de euro, comisionul este de 109 euro la Western Union şi de 115 euro la Moneygram.

06-09-2006   Adevarul

 
 
Contracte de leasing duble pentru membrii ALB
 
 


          Valoarea contractelor incheiate de membrii Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB) a ajuns in primul semestru al anului la 810, 5 milioane de euro, mai mult decat dublu fata de 393 de milioane de euro, cat realizasera in aceeasi perioada a anului trecut.
    Din cele peste 26.500 de contracte de finantare incheiate de membrii ALB in primul semestru, aproape doua treimi au fost pentru sectorul transporturilor, 29% (233,2 milioane euro) pentru echipamente industriale si doar 6% ( 50,3 milioane euro) pentru sectorul imobiliar, reiese din datele ALB.
    La fel ca si anul trecut, cea mai mare parte in totalul finantarilor prin leasing a fost reprezentata de segmentul autoturismelor.

06-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Omniasig Life si-a facut sediu de 2,5 mil. euro
 
 


          Omniasig Life a investit 2,5 milioane de euro in constructia unui nou sediu central in zona Baneasa, potrivit companiei. Lucrarile au inceput in octombrie anul trecut si ar putea fi finalizate luna viitoare.
    Cladirea este formata din subsol, parter si cinci etaje, investitia fiind finantata din fondurile proprii ale companiei de asigurari.
    Societatea are acum 200 de angajati, fata de 123 la sfarsitul anului trecut. In primul semestru al acestui an, compania a avut afaceri de circa 5,7 milioane de euro (20 de milioane de lei), in scadere cu 62% in euro fata de primele brute subscrise in primul semestru din 2005.

05-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
S-a ales reasiguratorul Fondului de Protectie al Victimelor Strazii
 
 


          Adunarea Generala a B.A.A.R., intrunita in data de 17 august a.c., a analizat ofertele primite, atat direct, cat si prin intermediul brokerilor de reasigurare, si a ales liderul de contract si brokerul prin intermediul caruia contractul de reasigurare a FPVS (Fondul de Protectie a Victimelor Strazii) va fi plasat pe piata.
    Aspectele cu privire la reasigurarea FPVS au fost discutate cu ocazia FIAR 2006, cu scopul identificarii unor posibili reasiguratori, cu atat mai mult cu cat realizarea acestui proiect este necesara pentru semnarea Acordului Multilateral de Garantare (MGA). Contractul va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.
    "Trebuie precizat faptul ca acest contract nu va proteja persoanele vinovate de producerea prejudiciului care nu si-au indeplinit obligatia de a incheia asigurarea obligatorie RCA, acestea ramanand obligate sa ramburseze catre B.A.A.R. sau catre FPVS, toate despagubirile platite inclusiv cheltuielile legate de plata acestora, precum si dobanzile prevazute de lege", a declarat, pentru Buletinele Informative de Asigurari XPRIMM, Ioan MATEI, Directorul FPVS.
    Cu ocazia aceleiasi sedinte, s-a hotarat ca B.A.A.R. sa fie titularul contractului de reasigurare, in calitatea sa de Birou Carte Verde, tinand cont de faptul ca vor fi vizate, in primul rand, daunele produse prin accidente pe teritoriul statelor din Sudul si Estul Europei si Croatia de vehiculele neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania, conform declaratiilor oficialului citat.

05-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Intel se pregăteşte de disponibilizări
 
 


          După trei luni de analiză asupra modului de a reduce costurile, gigantul Intel va apela la disponibilizări. Potrivit presei străine, toţi factorii par să indice că cel mai mare fabricant de microprocesoare va anunţa, săptămâna viitoare, o reducere de personal care va afecta până la 10% din angajaţii săi. Obiectivul acestei revizii de operaţiuni pe care compania americană a încheiat-o la începutul lui septembrie este, în principiu, ridicarea profitului la un miliard de dolari anual, astfel devenind mai competitivă în faţa rivalilor de la Advanced Micro Devices (AMD). Primele estimări de pe Wall Street vorbesc despre un număr de 16.000 de angajaţi care vor fi puşi pe liber.

05-09-2006   Adevarul

 
 
Biroul Asiguratorilor de Autovehicule, reasigurat de Swiss Re
 
 


          Biroul Asiguratorilor de Autovehicule (BAAR) va fi reasigurat, incepand cu 1 ianuarie 2007, de mai multe companii, liderul contractului de reasigurare fiind Swiss Re, cel mai mare jucator de pe aceasta piata la nivel mondial. Contractul a fost intermediat de brokerul de asigurari Benfield, cu sediul central la Londra.
    "Pana la sfarsitul lunii septembrie vom avea configuratia finala a contractului si vom sti exact cine sunt ceilalti reasiguratori si care sunt costurile", afirma Liviu Stoicescu, presedintele BAAR. Stoicescu este si director al departamentului auto la societatea de asigurari Omniasig.
    Polita contractata de BAAR este de tip excedent de dauna, adica reasiguratorul acopera daunele care depasesc un anumit nivel.

05-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Pilonul III are un potential de un milion de contribuabili
 
 


          "Potentialul pietei pensiilor private pe Pilonul III este estimat la un milion de romani", a declarat pentru Buletinele Informative de Asigurari XPRIMM, Eugen VOICU, Presedintele CERTINVEST, una dintre societatile de administrare a investitiilor interesata sa intre pe piata fondurilor de pensii.
    "Consideram ca piata va avea o dinamica accelerata in urmatorii ani, atat din punct de vedere al numarului de contribuabili la schemele private de pensii, cat si din cel al nivelului contributiilor", a precizat oficialul citat. CERTINVEST intentioneaza sa intre pe piata pensiilor private din Romania printr-o investitie de 2 - 2,5 mil. EUR.
    "Consideram ca ne recomanda experienta de 12 ani pe piata fondurilor de investitii, rezultatele excelente legate de numarul investitorilor atrasi si, mai ales, de randamentele obtinute", explica VOICU. Autorizarea primelor fonduri de pensii va demara potrivit lui Mircea OANCEA, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in luna octombrie a acestui an.
    In acest context, Revista de Asigurari si Pensii Private PRIMM, alaturi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, APAPR, UNOPC si Institutul de Asigurari organizeaza, in data de 25 septembrie a.c., Conferinta "Pensiile Private - Adevaratul Start". Evenimentul reuneste personalitati de prim rang, reprezentand Presedintia, Parlamentul, autoritatile de supraveghere ale pietelor financiare - BNR, CSA, CNVM, principalele sindicate, companii multinationale, patronate si mass-media. Alaturi de acestia se vor afla lideri si specialisti ai companiilor de asigurari si ai pietei de capital interesati de implementarea sistemului de pensii private.

05-09-2006   www.1asig.ro

 
 
BCR: produse la pachet pentru medici
 
 


          BCR extinde practica vanzarilor incrucisate, lansand un pachet de produse destinate persoanelor fizice autorizate din domeniul medical. Mediplus BCR contine un credit de investitii, un credit pentru sustinerea activitatii curente, o asigurare de Malpraxis si un card de debit. Pentru achizitionarea produselor "la pachet", BCR ofera conditii preferentiale: dobanda la creditul de investitii este cu doua puncte procentuale mai mica decat in varianta standard la lei, respectiv cu trei puncte la valulta. Cardul este oferit gratuit, iar asigurarea este mai ieftina. Mai pot fi incluse asigurari pentru imobile si echipamente, precum si optiunea de instalare a unui POS in cadrul spatiilor medicale.

05-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Doi pe un loc, pentru licenţele 3G
 
 


          Reprezentanţii a patru din cele cinci companii care au achiziţionat documentaţia pentru participarea la licitaţia organizată pentru atribuirea ultimelor două licenţe de telefonie din generaţia a treia (3G) au confirmat, ieri până la închiderea ediţiei, că vor depune oferte până la termenul-limită, stabilit pentru ora 16:00.
    Telemobil, Cosmote România, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), RCS&RDS şi Combridge SRL Sfântu Gheorghe şi-au asigurat posibilitatea participării la licitaţie, după ce fiecare companie a achiziţionat un exemplar al caietului de sarcini pentru licitaţie.
    "SNR va depune o ofertă. Vrem să câştigăm una din licenţe, nu doar să participăm la licitaţie. În eventualitatea unui insucces, vom contesta rezultatele licitaţiei. Apreciem că oferta noastră este superioară celor depuse de Orange şi Vodafone în urmă cu doi ani", a declarat directorul general al SNR, Mircea Cazan. Si reprezentanţii RCS&RDS, Cosmote România şi Telemobil au confirmat depunerea documentaţiei la termenul-limită prevăzut în caietul de sarcini, în timp ce reprezentanţii Combridge SRL nu au putut fi contactaţi. Câştigătorii licitaţiei vor plăti un preţ similar cu cel din 2004, respectiv 35 milioane de dolari.

05-09-2006   Adevarul

 
 
Majorare de capital la Asito Kapital
 
 


          Asito Kapital si-a majorat capitalul social la 8,77 mil. lei (2,4 mil. euro), prin includerea aportului in numerar in cuantum de 2,27 milioane de lei, conform unei hotarari a actionarilor adoptate in luna aprilie, potrivit unui anunt al asiguratorului. In urma operatiunii, principalul actionar al companiei este Norcross Insurance Company Limited - 99,92%. Infuzia de capital a fost necesara pentru respectarea cerintelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Societatea a subscris in 2005 prime in valoare de peste 25 mil. lei (6,9 mil. euro), previziunile pentru acest an indicand venituri de aproape 31 mil. lei (8,6 mil. euro).

05-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Generali: publicitate de 1,5 mil. euro pentru pensiile private
 
 


          Generali Asigurari si-a bugetat cheltuieli de 1,5 mil. euro, in sume nete, pentru a face publicitate produselor de pensie privata in urmatorii trei ani, potrivit directorului general al companiei, Tudor Moldovan. Sumele nete reprezinta circa 40-50% din tarifele rate-card de publicitate
    El afirma ca Generali inca nu a stabilit investitia totala pe care o va realiza pentru administrarea fondurilor de pensii private. "Am facut un buget si o structura de personal, dar asteptam sa apara normele pentru pilonul III (pensiile facultative - n. red.) si sa vedem forma finala a legii pentru pilonul II (pensiile administrate privat - n. r.)", spune directorul companiei.

04-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Contributiile - pana la 15% din venitul impozabil
 
 


          Participantii la un fond de pensii facultative, sistem ce va deveni operational la inceputul anului viitor, vor fi penalizati daca vor dori sa isi transfere contributiile intr-un alt fond intr-o perioada mai mica de doi ani de la aderare.
    Administratorul unui fond de pensii facultative poate percepe penalitati de pana la 9% din valoarea neta a activelor unui participant daca acesta intentioneaza sa isi transfere contul individual la alt fond mai devreme de doi ani de la aderare, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe pagina de internet a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Penalitatile de transfer se determina ca procent din valoarea neta a activelor din contul individual al participantului in functie de perioada de timp in care acesta a fost participant la fondul de pensii facultative de la care se transfera.
    In cazul in care transferul la alt fond se realizeaza dupa doi ani de la aderarea la fondul de pensii curent, administratorul fondului de pensii care transfera activul participantului nu poate percepe penalitati de transfer, se precizeaza in proiect. Transferul de lichiditati banesti este incheiat la data la care a fost creditat contul bancar al administratorului fondului la care participantul se transfera cu suma de bani care a facut obiectul transferului.
    Pentru intarzieri privind transferul de lichiditati banesti, administratorul fondului de la care se face transferul plateste participantului penalitati de 0,5% din valoarea contributiei totale care face obiectul transferului pentru fiecare zi de intarziere. Penalitatile se calculeaza de catre administratorul fondului la care se face transferul si se adauga la valoarea sumei transferate.

04-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Primele autorizari, in octombrie
 
 


          "Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si-a propus sa demareze autorizarea fondurilor de pensii facultative incepand cu luna octombrie a acestui an", a declarat Mircea OANCEA, Presedintele acestui organism de supraveghere.
    In cele doua luni care s-au scurs de la validarea de catre Parlament, conducerea CSSPP a parcurs pasi importanti in ceea ce priveste realizarea legislatiei secundare in domeniul pensiilor private.
    Astfel, pana in prezent au fost adoptate sapte norme extrem de importante pentru activitatea de autorizare, acestea fiind transmise spre publicare in Monitorul Oficial. De asemenea, in luna septembrie se asteapta aprobarea unui nou set de norme care vor contribui la aplicarea Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative (Pilonul III), proiectele acestora fiind momentan disponibile pe site-ul institutiei www.csspp.ro.

04-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Creşte fiscalitatea
 
 


          La nici două luni de la adoptarea Codului Fiscal, Ministerul Finanţelor este aproape de finalizarea strategiei fiscal-bugetare pe termen mediu. Documentul nu are în vedere modificarea pentru următorii doi ani a cotei unice şi a TVA, însă îşi propune o creştere a ponderii veniturilor bugetare în PIB până la nivelul minim înregistrat în ţările din Uniunea Europeană (35% din PIB), până în 2010. Pentru aceasta, Ministerul Finanţelor propune creşterea din 2008 a taxelor pe proprietate şi de mediu, a bazei de impozitare pe piaţa muncii şi a fiscalităţii în agricultură.
    Ce taxe şi impozitese vor modifica după 2008:
    - Vor creşte taxele pe proprietate. În acest moment, taxele pe proprietate reprezintă mai puţin de 1% din PIB, în timp ce, în statele europene, acestea reprezintă peste 2% din PIB
    - Creşterea fiscalităţii în agricultură. În prezent, doar 1% din PIB este asigurat de veniturile din agricultură, faţă de 4% în Bulgaria
    - Creşte baza de impozitare pe piaţa muncii
    - Majorarea taxelor de mediu. Contribuţia acestora la formarea PIB este de sub 0,5%, faţă de 3% din PIB în statele comunitare.

04-09-2006   Adevarul

 
 
Politele ASTRA-UNIQA, mai usor de platit
 
 


          ASTRA-UNIQA pune la dispozitia clientilor, incepand din data de 6 septembrie, un nou serviciu de plata a ratelor politelor de asigurare, mai accesibil si mai rapid, a informat compania. Astfel, ratele pentru asigurarile incheiate la ASTRA-UNIQA vor putea fi platite la oricare din cele 500 de oficii postale din Bucuresti si din tara, in baza politei de asigurare emise de companie.
    "Demersul face parte din politica ASTRA-UNIQA de imbunatatire a calitatii serviciilor oferite beneficiarilor politelor sale", se arata in comunicatul companiei de asigurare. Pentru eficientizarea comunicarii, ASTRA-UNIQA pune la dispozitie numarul de telefon 0800.0800.88, apelabil gratuit din reteaua nationala de telefonie fixa si retelele mobile.

04-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
BCR se imprumuta la BEI pentru finantarea de proiecte
 
 


          Banca Europeana de Investitii (BEI) va acorda BCR o finantare de pana la 50 de milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru sustinerea proiectelor de scara mica si medie privind protectia mediului, energie sau conservarea energiei, infrastructura, industrie, servicii si turism. Prin aceste fonduri, BEI va sustine pana la 50% din costul total al proiectelor. Creditele vor putea fi contractate de intreprinderile mici si mijlocii, autoritati publice inclusiv municipalitati, precum si alti dezvoltatori de proiecte, indiferent de dimensiune si forma de proprietate. BEI a mai anuntat recent intentia de a acorda o finantare de pana la 20 de milioane de euro pentru Bancpost, fondurile urmand sa fie utilizate pentru sustinerea unor proiecte similare.
    BCR opereaza o retea de 444 de unitati, a treia ca marime din sistem. Banca detinea la jumatatea anului active de peste zece miliarde de euro, fiind cel mai mare jucator de pe piata. Dupa primele sase luni, BCR a obtinut un profit net de 127 de milioane de euro.

04-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Noul cod rutier mai aspru pentru soferi
 
 


          Pe 20 septembrie intra in vigoare noul Cod Rutier, iar una din schimbarile importante aduse legislatiei rutiere romanesti este introducerea sistemului punctelor de penalizare pentru diversele contraventii savarsite de conducatorii auto.
    Daca pana acum, la comiterea unei contraventii, ori ramaneai fara permis, ori scapai doar cu o amenda, din 20 septembrie lucrurile incep sa se complice pentru soferii obisnuiti sa sfideze legea: aproape orice contraventie se soldeaza si cu puncte de penalizare, iar la 15 puncte deja ramai fara carnet pentru o luna.
    Mai mult decat atat, daca ai avut permisul suspendat pentru o luna si in termen de un an acumulezi din nou 15 puncte de penalizare, vei lua o pauza de 60 de zile.
    Iar spirala sanctiunilor nu se opreste aici, pentru ca soferii care in termen de 6 luni de la a doua suspendare a permisului aduna din nou 15 puncte vor pierde dreptul de a conduce masina pe drumurile publice pentru 90 de zile.

04-09-2006   www.hotnews.ro

 
 
Studenţii răvăşesc piaţa imobiliară
 
 


          Agitaţie mare pe piaţa imobiliară din centrele universitare, odată cu venirea toamnei: telefoanele agenţiilor imobiliare sună "ca la gară", iar solicitarea de la celălalt capăt al firului se referă invariabil la acelaşi lucru închirierea unui apartament. Orice ofertă care scoate o locuinţă pe piaţa închirierilor se epuizează în câteva ore, în ciuda faptului că proprietarii cer mai mult faţă de începutul verii. În aceste condiţii, studenţii mai puţin norocoşi nu au altceva de făcut decât să se treacă pe listele de aşteptare ale agenţilor imobiliari. "Primul venit, primul servit" este singurul principiu după care se încheie tranzacţiile de închiriere în această perioadă, indiferent că este vorba de garsoniere ori de apartamente cu două camere.

04-09-2006   Adevarul

 
 
Actionarii nu s-au inghesuit inca sa salveze Ardaf
 
 


          Actionarii firmei de asigurari ARDAF Cluj adusesera doar 3 mil. euro (10,8 mil. lei) la capitalul societatii pana ieri dupa-amiaza, adica aproape 10% din majorarea impusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, in valoare totala de 31 mil. euro (110 mil. lei). Ieri era ultima zi in care actionarii puteau trimite bani pentru a participa la majorare.
    "Vor mai intra bani, iar marti vom afla situatia finala", sustine administratorul special al Ardaf, Radu Cocea. Majorarea se realizeaza pentru a salva societatea de la faliment. In paralel cu aceasta majorare se mai realizeaza una in valoare de 20 mil. euro, in acelasi scop, care urmeaza sa fie finalizata in septembrie.

01-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Dezbatere publica privind asigurarea obligatorie a locuintei
 
 


          Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a lansat ieri, 30 august a.c., dezbaterea publica pe marginea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva riscurilor naturale. Oficialii MAI isi propun ca aceasta lege sa fie adoptata cat mai curand, astfel incat la 1 ianuarie 2007 sa poata fi aplicata. Actul normativ a fost initiat de catre specialistii MAI, ca urmare a faptului ca tara noastra este unul dintre statele expuse la dezastre naturale, in special inundatii, alunecari de teren si cutremure, in urma carora se inregistreaza pagube materiale semnificative si chiar pierderi de vieti omenesti.
    Astfel, numai in urma inundatiilor de anul trecut (aprilie-septembrie), au fost afectate 44.800 de case, mare parte dintre acestea fiind distruse, costurile de reconstructie ale acestora ridicandu-se la peste 11 mil. EUR. De asemenea, potrivit unui recent studiu publicat de catre Institutul National de Statistica (INS), 6,2% din gospodariile din mediul urban aveau locuinta asigurata, fata de numai 1,8% dintre gospodariile din mediul rural.
    Proiectul de lege este afisat si poate fi consultat pe pagina de Internet a institutiei, www.mai.gov.ro, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul, din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti, propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acesta fiind asteptate pana pe data de 28 septembrie a.c. la adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, sau la adresa postala mentionata mai sus.

01-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Ratingul României, îmbunătăţit
 
 


          Fitch Ratings a îmbunătăţit, joi, ratingul acordat României pentru creditele pe termen lung în valută, de la "BBB minus" la "BBB", pe baza performanţelor economice şi a situaţiei favorabile a finanţelor publice. A fost îmbunătăţit ratingul pentru datoriile în monedă naţională, de la "BBB" la "BBB plus", şi a reafirmat ratingul pe termen scurt la "F3".
    Ratingul suveran a fost îmbunătăţit de la "BBB plus" la "A minus". "Creşterea economică susţinută a României determină reducerea decalajelor în nivelul de trai faţă de ţările din Uniunea Europeană. O creştere impresionantă a investiţiilor străine directe sprijină dezvoltarea şi diversificarea economiei", a declarat Andrew Colquhoun, director în cadrul diviziei Fitch pentru statele europene în curs de dezvoltare.

01-09-2006   Adevarul

 
 
Domeniul ".eu" blocheaza marii jucatori
 
 


          Oricine va tasta "att.com" in browser-ul de Internet va ajunge pe pagina oficiala a AT&T, una dintre cele mai mari companii de telefonie mobila din lume, scrie Wall Street Journal
    Daca vei tasta "att.eu" (.eu fiind noul sufix creat de Uniunea Europeana), vei gasi pagina unei companii din Cracovia (Polonia), care are 70 de angajati si este specializata in productia de unelte din inox pentru abatoare si combinate chimice.
    Compania de telecomunicatii AT&T a depus cererea pentru domeniul european cu doua luni inainte de firma poloneza, dar a fost refuzata datorita incorectitudinilor din completarea formularului, conform unui purtator de cuvant al EURid, agentia autorizata pentru acordarea domeniilor.

01-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
ALLIANZ-TIRIAC tinteste subscrieri de un miliard RON
 
 


          In primul semestru al anului 2006, compania ALLIANZ-TIRIAC a realizat, la nivelul consolidat al activitatilor de asigurari generale si de viata, venituri din prime brute subscrise de 541,5 mil. RON, cu 136,7 mil. RON mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii companiei apreciaza ca rata de crestere a afacerilor, de 34%, este una superioara ritmului mediu de crestere a pietei asigurarilor in perioada analizata.
    "Aceasta inseamna ca ALLIANZ-TIRIAC Asigurari continua sa-si consolideze pozitia de lider absolut al pietei asigurarilor din Romania", declara Directorul General al companiei, Cristian CONSTANTINESCU. ALLIANZ-TIRIAC a obtinut, in perioada analizata, un profit net preliminar de 15,84 mil. RON, dupa primele sase luni din 2006.
    Rezultatele preliminare obtinute de ALLIANZ-TIRIAC in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2006 evidentiaza competitivitatea companiei pe piata locala a asigurarilor, chiar in conditiile manifestarii unor tendinte nefavorabile a daunalitatii, in special pe clasele de asigurari auto, cele care genereaza peste doua treimi din afacerile de asigurari generale in Romania.

01-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Cum să devii bancher cu câteva mii de euro
 
 


          Oricine poate deveni astăzi bancher, dacă stăpâneşte suficient de bine domeniul şi dispune, în acelaşi timp, de ceva sume de bani, nu foarte mari. De câţiva ani, franciza bancară există şi în România. Până în acest moment există doar două instituţii bancare ce oferă potenţialilor investitori astfel de soluţii, respectiv ING şi Volksbank.
    ING, spre exemplu, recrutează şi selectează potenţiali parteneri pentru Office-urile sale din ţară, încă de la începutul acestui an. "Asociatul" ING trebuie să posede experienţă managerială, de vânzări, ca şi în relaţia cu clienţii, capacitate de organizare şi de administrare. Investiţia financiară pe care candidaţii la acest sistem trebuie să o aibă în vedere se raportează la un capital de start-up de 6.500 euro, precum şi un capital rulant de aproximativ 4.500 5.000 euro/lună.
    Volksbank pune accentul pe spaţiu. Potenţialii "clienţi" ai unei francize Volksbank trebuie să găsească o locaţie pe una dintre arterele comerciale, de preferat în zonele rezidenţiale. şi în acest caz, viitorul partener al instituţiei bancare, care este de preferat să provină din zona financiar-bancară, va fi supus unei atente selecţii, bazată pe evaluări şi interviuri.

01-09-2006   Adevarul

 
 
BT se imprumuta cu 75 de milioane de euro pentru a-si sustine cresterea
 
 


          Banca Transilvania (BT) va contracta credite subordonate de 75 mil. euro, de la cinci creditori, fondurile urmand sa fie folosite pentru sustinerea expansiunii afacerilor.
    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cel mai important actionar al BT cu aproximativ 15% din titluri, va participa la finantare cu o suma de 15 milioane de euro.
    Potrivit unui comunicat BERD, sumele atrase vor permite BT sa-si continue dezvoltarea, inclusiv prin lansarea unor noi produse pentru clientii corporativi, dar si pentru intreprinderi mici si mijlocii si persoane fizice.

01-09-2006   Ziarul Financiar

 
 
Asigurarile unit-linked propulseaza INTERAMERICAN
 
 


          Compania de asigurari INTERAMERICAN Romania a avut in primul semestru al anului 2006 prime brute subscrise din asigurari de viata de 13,6 mil. RON (3,85 mil. EUR), in crestere cu 28% fata de prima jumatate din 2005. Din acest segment, asigurarile de viata legate de investitii (unit-linked) au avut cea mai rapida crestere, de 94% fata de aceeasi perioada a anului 2005.
    Pe segmentul asigurarilor generale, INTERAMERICAN a inregistrat, in aceeasi perioada de raportare, un volum total de prime brute subscrise de 14,9 mil. RON, in scadere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut. Compania a coborat nivelul subscrierilor la asigurarea auto obligatorie (RCA), dar a crescut vanzarile pe segmentul asigurarilor de locuinte, cu peste 44%. Asigurarile de locuinte reprezinta 22% din portofoliul de asigurari generale. Primele din asigurari de sanatate nu au crescut la nivelurile preconizate, data fiind incertitudinea legislativa si fiscala.

01-09-2006   www.1asig.ro

 
 
Milioane de euro se risipesc pe drumurile naţionale
 
 


          De la un capăt la celălalt al ţării, mai bine de 15.000 km de drumuri naţionale înghit anual peste 100 milioane de euro, bani cheltuiţi numai pentru întreţinere. O sumă mică în raport cu necesităţile, care ar trebui acoperite cu fonduri de trei ori mai mari, spun autorităţile. Asta, fără a lua în calcul reparaţiile ori investiţiile. Între principalele motive pentru starea precară a drumurilor noastre, specialiştii enumeră lipsa responsabilităţii celor care le construiesc, dar şi lipsa controlului pe durata execuţiei.
    "Ar trebui să existe un expert independent care să evalueze calitatea lucrărilor, aşa cum se procedează în cazul expertizelor bancare", ne-a declarat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport. În plus, "bitumul topit în asfaltul drumurilor este de proastă calitate, deşi provine din import, şi nu se aşterne la temperaturile potrivite", a mai spus Hagiu.
    La rândul său, expertul în construcţii Liviu Daschievici dă vina pe faptul că lucrările de infrastructură cu finanţare internaţională au fost încredinţate unor firme străine de construcţii, "care de cele mai multe ori au lucrat prost". "Companiile româneşti nu au avut acces la aceste contracte din cauză că nu erau eligibile în privinţa mărimii cifrei de afaceri", adaugă Daschievici.

01-09-2006   Adevarul

 
 
Ioan NICULAE nu vinde
 
 


          Omul de afaceri Ioan NICULAE, care detine pachetul majoritar de actiuni al ASIROM prin grupul INTERAGRO, a precizat ca va rezista pe viitor, la fel ca si in trecut, tentatiilor de a vinde partea lui din compania de asigurare. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii Closing Bell, difuzata pe postul de televiziune The Money Channel, ieri, 30 august a.c.
    Intr-un interviu acordat ANSA (Agenzia Nazionale Stampa Associata), Fausto MARCHIONNI, CEO al FONDIARIA - SAI, afirma ca Grupul pe care il conduce a facut o oferta de achizitie companiei ASIROM. La inceputul acestei saptamani, Ioan NICULAE a infirmat purtarea unor negocieri in acest sens cu FONDIARIA SAI.

01-09-2006   www.1asig.ro

 
 
O treime din energia produsă în România trebuie să fie ecologică
 
 


          Diminuarea resurselor pentru producerea energiei primare, în speţă ţiţei, gaze naturale, cărbune şi minereu de uraniu, dar şi angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană obligă România ca în următorii ani să investească masiv în exploatarea la maximum a resurselor regenerabile. Tinta este atingerea unui procent de 33% până în 2010, reprezentând energie produsă din resurse regenerabile, din consumul naţional brut de energie electrică, în condiţiile în care, în 2005, s-a înregistrat un procent sub 1%, iar pentru acest an se are în vedere o cotă de 2%.
    Dacă sistemul hidro este exploatat în prezent în proporţie de 80%, energia solară, eoliană, biomasa şi energia geotermală sunt aproape inexistente. Motiv pentru care reprezentanţii Ministerului Integrării Europene (MIE) consideră că ţara noastră trebuie să găsească modalităţi de stimulare a companiilor şi a cetăţenilor români în vederea creşterii investiţiilor în sector. Oficialii români nu sunt însă speriaţi de posibilitatea ca România să nu poată atinge acest obiectiv. "Nici Uniunea Europeană nu şi-a îndeplinit cota de 11%. În prezent, nu există nicio hotărâre care să stabilească ce se va întâmpla în cazul în care nu vor fi atinse impunerile", ne-a declarat Corneliu Rădulescu, vicepreşedintele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei. Potrivit lui Leonard Orban, secretar de stat în cadrul Ministerului Integrării, cota este una indicativă, dar este de dorit ca ea să fie îndeplinită.

01-09-2006   Adevarul

 
 
RIMIS Broker devine FUNK International Romania
 
 


          FUNK Gruppe, un nume important de pe piata germana de intermediere in asigurari, a decis sa intre in Romania prin preluarea RIMIS Broker de Asigurare. Numele noului jucator va fi FUNK International Romania Broker de Asigurare Reasigurare.
    "Pentru FUNK Gruppe, Romania pare cea mai atractiva piata si cu cel mai mare potential din noul val al tarilor care aspira la integrarea in spatiul economic comunitar. Compania noastra intentioneaza sa presteze aici serviciile de calitate oferite deja pe piata germana", a declarat, pentru Buletinele Informative de Asigurari XPRIMM, Marius Viorel ROSCA, CEO al FUNK International Romania.
    "De asemenea trebuie sa mentionam ca actuala componenta a echipei RIMIS Broker va ramane neschimbata si in viitoarea companie FUNK International Romania, personalul urmand sa beneficieze de traininguri adecvate noului profil al companiei", a adaugat oficialul companiei.

01-09-2006   www.1asig.ro

Stiri:
2005
2006  ianuarie  februarie  martie  aprilie  mai  iunie  iulie  august  septembrie  octombrie  noiembrie  decembrie
2007  ianuarie  februarie  martie  aprilie  mai  iunie  iulie  august  septembrie  octombrie  noiembrie  decembrie
2008  ianuarie  februarie  martie  aprilie  mai  iunie
2011  ianuarie  februarierca ieftin
Parerea TA !
Cum va evolua piata asigurarilor din Romania in 2011?

va scadea
va stagna
va creste
VOTEAZA
Va recomandam
Legislatie
CASCO
Analiza
Calculator RCA online
Dictionar
Jobs
Legaturi utile  


Home
|
Concept
|
Legislatie
|
Traditie
|
Asigurari
|
Societati
|
Analiza
|
Intrebari
|
International
|
Calculator
|
Jobs
|
Contact